Novosti
NOVOSTI U OBUCI NOVIH VOZAČA

Uvedeno snimanje vozačkih ispita, bez troška za kandidate
Objavljeno 13. siječnja, 2021.

Hrvatski autoklub predstavio je u utorak projekt unaprjeđenja vozačkih ispita, a kojem je jedna od novosti i digitalizacija provedbe, odnosno audiosnimanja i videosnimanja tijeka ispita.

Unaprjeđivanje provedbe ispita i kvalitetnije osposobljavanje novih vozača je zajednički projekt Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova. "Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole ali i sve građane i društvo u cjelini", rekao je predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek, a prenosi HAK revija.

Hrvatski autoklub vozačke ispite provodi od 1. lipnja 1992. i do kraja 2020. godine proveo je oko osam milijuna ispita, od kojih je oko tri milijuna iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom, te je ukupno izdano 1,7 milijuna uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što je broj novih vozača u Hrvatskoj.

"To su impresivni podaci kojima se se Hrvatski autoklub ponosi", rekao je Slavko Tušek i dodao kako je nacionalna udruga vozača posljednjih desetak godina uvela niz poboljšanja u sustavu provedbe ispita.

"Među prvima u Europi uveli smo polaganje ispita iz predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila na računalima, a što se pokazalo kao veliki iskorak", naglasio je.

Sada su uvedena tablet računala sa satelitskom navigacijom koja povezuju stručne ispitivače Hrvatskog autokluba s informatičkim sustavom. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova to je rezultiralo izdavanjem u realnom vremenu e-uvjerenja o položenom ispitu. Tušek ističe kako to ne donosi nove troškove kandidatima i autoškolama, a cilj je učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim.

Novi sustav ima više značajnih učinaka. Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke ispita. Zatim, preko odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita djelatnicima Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a te im je znatno olakšana funkcionalnost nadzora nad provedbom vozačkih ispita. Kako ističe HAK revija, Hrvatskom autoklubu nova tehnologija donosi mogućnost ujednačavanja sadržaja i kriterija provedbe vozačkih ispita.

"U trokutu vozač, cesta i automobil upravo je čovjek najvažnija komponenta jer sa svojim sposobnostima mora procijeniti kvalitetu vozila kojim upravlja te uvjete na cestama. Edukacija i sigurnost mladih vozača su krucijalni, pogotovo kada postanu aktivni sudionici u prometu. Sretni smo da se uvodi snimanje vozačkih ispita jer će to unaprijediti sigurnost cestovnog prometa", rekao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Dijana Pavlović
Slavko Tušek

predsjednik Hrvatskog autokluba

Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole, ali i sve građane i društvo u cjelini.
JEDNA CJELINA
Novi sustav predstavio je je pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba, dr. sc. Sinan Alispahić. “Tijek polaganja ispita i njegova zahtjevnost za kandidate za vozače ne mijenjaju se”, rekao je Alispahić. Istaknuo je kako se ovim promjenama uvezuje u jednu cjelinu tablet računala koja koriste ispitivači sa sustavom audiovideosnimanja tijeka vozačkih ispita. Pritom se štiti privatnost i osobni podaci kandidata za vozače.