Novosti
FARMACEUTSKE TVRTKE UŽURBANO PROIZVODE CJEPIVO

AstraZeneca traži odobrenje od EU-a
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Pfizer i njegov njemački partner BioNTech do kraja 2020. proizveli su više od 70 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19, objavio je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla. "Od toga smo pustili na tržište 50 milijuna jer prije distribucije treba obaviti kontrolu kvalitete", rekao je Bourla za CBS. BioNTech je objavio da su dvije kompanije povećale ciljanu proizvodnju u 2021. s 1,3 na dvije milijarde doza, s obzirom na to da su otvorile nove proizvodne linije i da se iz jedne bočice može izvući više doza cjepiva.

Britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca podnijela je Europskoj uniji zahtjev za odobrenje svog cjepiva, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dodavši kako su to dobre vijesti. "Europska agencija za lijekove procijenit će sigurnost i učinkovitost cjepiva", dodala je šefica EK-a. Odobrenjem AstraZenece to će biti treće cjepivo koje je dobilo zeleno svjetlo u EU-u nakon što su već odobrena cjepiva BioNTech/Pfizera i Moderne. EMA bi mišljenje o uvjetnom odobrenju AstraZenece mogla objaviti 29. siječnja.

Europska komisija objavila je i da je zaključila preliminarne pregovore s francuskom tvrtkom Valnevom o nabavi njihova potencijalnog cjepiva. Komisija će od tvrtke naručiti 30 milijuna doza s mogućnošću kupnje dodatnih 30 milijuna. Preliminarni razgovori zaključeni su i s Novavaxom. "S obzirom na žilavost pandemije COVID-19 u Europi i svijetu, sada je važnije nego ikada dosad da zemlje članice imaju pristup što širem spektru cjepiva kako bismo zaštitili stanovništvo", izjavila je von der Leyen. D.Pav.