Novosti
PODUZETNICI U UVJETIMA PANDEMIJE

Najveći pad u ugostiteljstvu i
turizmu, rast u opskrbi vodom
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Samo dvije županije imaju rast prometa - Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska

Mjere za suzbijanje epidemije COVID-19 najsnažnije su u prošloj godini utjecale na poduzetnike i djelatnosti u kojima je izravan kontakt s korisnicima usluga osnova poslovanja, kao što je primjerice područje djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane - ugostiteljstvo i turizam. Direktni učinci mjera socijalnog distanciranja, izolacije i karantene utječu na veliki broj poslovnih subjekata kod kojih je izražen ili im prijeti rizik likvidnosti.

Ističu to u Financijskoj agenciji u analizi poslovanja poduzetnika u uvjetima pandemije. Uz analizu, objavljena je i lista najstabilnijih poduzetnika u Hrvatskoj, koji su prema metodologiji Fine svrstani u A razred kreditnog rejtinga. Ističu kako mjere za suzbijanje epidemije COVID-19 imaju važan utjecaj na gospodarstvo, u svijetu i u Hrvatskoj.

Analiza kreditnog rejtinga poduzetnika prema metodologiji Fine pokazala je da u Hrvatskoj 1251 poduzetnik posluje s minimalnim rizikom od nastupanja statusa neispunjavanja obveza te se na rejting skali svrstava u A razrede. Od navedenog broja njih 1085 nije apliciralo na mjere Vlade RH za potporu poduzetnicima i dohodovnim zanimanjima neposredno ili posredno ugroženim posljedicama mjera za sprječavanje širenja epidemije, čime su potvrdili kvalitetu poslovanja te se dokazali kao pouzdan partner i u najtežim uvjetima.

Metodologija Fine za izračun kreditnog rejtinga poduzetnika temelji se na procjeni vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza. Fina već dugi niz godina na tržištu pruža informacije o bonitetu poduzetnika kao partner za provjeru poslovnih informacija. Ističu kako je njihova ocjena kreditnog rejtinga usporediva s rejting ocjenama svjetskih bonitetnih kuća Moody‘s i S&P, te je dostupna u servisu info.BIZ i informaciji BONPLUS za svakog poduzetnika, a izračunava se na temelju predanih godišnjih financijskih izvještaja, podataka o stanju blokade te statusu stečaja, predstečaja i likvidacije. Rejting skala Fine jedinstvena je za sve veličine poduzetnika i model izračuna rejtinga se svake godine testira.

Od navedenih 1085 najstabilnijih poduzetnika koji posluju u okolnostima pandemije COVID-19, najviše njih (nominalno) posluje u području prerađivačke industrija (263 poduzetnika) i trgovine na veliko i malo (259). Ako navedene poduzetnike promatramo po teritorijalnom principu, tada najviše njih nominalno sjedište ima u Zagrebu (487), a slijedi Zagrebačka županija s 81 te Istarska županija sa 65 poduzetnika. Od najstabilnijih poduzetnika u skupinu mikropoduzetnika pripada 181 poduzetnik, malih je šest, srednjih poduzetnika 715, a velikih 183.

Nasuprot najstabilnijim poduzetnicima obavljena je i analiza poduzetnika koji su u prvih devet mjeseci prošle godine imali pad ili rast prihoda u odnosu prema istom razdoblju 2019. godine. S obzirom na to da u Hrvatskoj nema obveze sastavljanja i obrade kvartalnih financijskih izvještaja, a samim time ni mogućnosti analize pada ili rasta prihoda, ovdje su korišteni agregirani podaci o ukupnim oporezivim transakcijama iz PDV obrazaca, kao podatak o prometu odnosno poslovnoj aktivnosti poduzetnika, koje prikuplja i obrađuje Porezna uprava, koja ih je ustupila za ovu namjenu. Treba napomenuti da je korišten pregled podataka iz obrađenih kumulativnih PDV obrazaca za razdoblje siječanj - rujan 2019./2020. godine prema području glavne djelatnosti poreznog obveznika i prema županiji sjedišta poreznog obveznika.

Promatrano po područjima djelatnosti koja su 2020. godine u uvjetima pandemije COVID-19 imala pad prometa u odnosu prema istom razdoblju 2019. godine, kod poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, taj je pad bio najveći (45,1 %), a druga dva najpogođenija područja bila su umjetnost, zabava i rekreacija, s padom od 30,2 % i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s padom prometa od 26,5 %. Na razini poduzetnika u području djelatnosti opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, ostvaren je pak rast prometa od 23,5 %. Promatrano na razini županija, najveći pad prometa ostvaren je u Dubrovačko-neretvanskoj (46,2 %), Istarskoj (25,2 %) i Šibensko-kninskoj županiji (21,9 %). Na razini dviju županija ipak je ostvaren i rast prometa, i to u Koprivničko-križevačkoj (2,4 %) te u Osječko-baranjskoj (0,4 %).

Na popisu 1085 najstabilnijih poduzetnika u Hrvatskoj (s najmanjom vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza) samo su, pak, četiri tvrtke iz Slavonije i Baranje. To su DS Smith Belišće Croatia d.o.o. iz Belišća, Nexe d.d. Našice, Đuro Đaković TEP d.o.o. Slavonski Brod i EMPWR d.o.o. Nova Gradiška. Kako je ukupan redoslijed definiran prema ukupnim prihodima, nijedna od njih nije blizu vrha.

Igor Bošnjak
Možda ste propustili...

RAST ZA 12,2 POSTO U ODNOSU PREMA SIJEČNJU 2023.

Prosječna plaća u Zagrebu 1409 eura