Novosti
PODUZETNICI U UVJETIMA PANDEMIJE

Najveći pad u ugostiteljstvu i
turizmu, rast u opskrbi vodom
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Samo dvije županije imaju rast prometa - Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska

Mjere za suzbijanje epidemije COVID-19 najsnažnije su u prošloj godini utjecale na poduzetnike i djelatnosti u kojima je izravan kontakt s korisnicima usluga osnova poslovanja, kao što je primjerice područje djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane - ugostiteljstvo i turizam. Direktni učinci mjera socijalnog distanciranja, izolacije i karantene utječu na veliki broj poslovnih subjekata kod kojih je izražen ili im prijeti rizik likvidnosti.

Ističu to u Financijskoj agenciji u analizi poslovanja poduzetnika u uvjetima pandemije. Uz analizu, objavljena je i lista najstabilnijih poduzetnika u Hrvatskoj, koji su prema metodologiji Fine svrstani u A razred kreditnog rejtinga. Ističu kako mjere za suzbijanje epidemije COVID-19 imaju važan utjecaj na gospodarstvo, u svijetu i u Hrvatskoj.

Analiza kreditnog rejtinga poduzetnika prema metodologiji Fine pokazala je da u Hrvatskoj 1251 poduzetnik posluje s minimalnim rizikom od nastupanja statusa neispunjavanja obveza te se na rejting skali svrstava u A razrede. Od navedenog broja njih 1085 nije apliciralo na mjere Vlade RH za potporu poduzetnicima i dohodovnim zanimanjima neposredno ili posredno ugroženim posljedicama mjera za sprječavanje širenja epidemije, čime su potvrdili kvalitetu poslovanja te se dokazali kao pouzdan partner i u najtežim uvjetima.

Metodologija Fine za izračun kreditnog rejtinga poduzetnika temelji se na procjeni vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza. Fina već dugi niz godina na tržištu pruža informacije o bonitetu poduzetnika kao partner za provjeru poslovnih informacija. Ističu kako je njihova ocjena kreditnog rejtinga usporediva s rejting ocjenama svjetskih bonitetnih kuća Moody‘s i S&P, te je dostupna u servisu info.BIZ i informaciji BONPLUS za svakog poduzetnika, a izračunava se na temelju predanih godišnjih financijskih izvještaja, podataka o stanju blokade te statusu stečaja, predstečaja i likvidacije. Rejting skala Fine jedinstvena je za sve veličine poduzetnika i model izračuna rejtinga se svake godine testira.

Od navedenih 1085 najstabilnijih poduzetnika koji posluju u okolnostima pandemije COVID-19, najviše njih (nominalno) posluje u području prerađivačke industrija (263 poduzetnika) i trgovine na veliko i malo (259). Ako navedene poduzetnike promatramo po teritorijalnom principu, tada najviše njih nominalno sjedište ima u Zagrebu (487), a slijedi Zagrebačka županija s 81 te Istarska županija sa 65 poduzetnika. Od najstabilnijih poduzetnika u skupinu mikropoduzetnika pripada 181 poduzetnik, malih je šest, srednjih poduzetnika 715, a velikih 183.

Nasuprot najstabilnijim poduzetnicima obavljena je i analiza poduzetnika koji su u prvih devet mjeseci prošle godine imali pad ili rast prihoda u odnosu prema istom razdoblju 2019. godine. S obzirom na to da u Hrvatskoj nema obveze sastavljanja i obrade kvartalnih financijskih izvještaja, a samim time ni mogućnosti analize pada ili rasta prihoda, ovdje su korišteni agregirani podaci o ukupnim oporezivim transakcijama iz PDV obrazaca, kao podatak o prometu odnosno poslovnoj aktivnosti poduzetnika, koje prikuplja i obrađuje Porezna uprava, koja ih je ustupila za ovu namjenu. Treba napomenuti da je korišten pregled podataka iz obrađenih kumulativnih PDV obrazaca za razdoblje siječanj - rujan 2019./2020. godine prema području glavne djelatnosti poreznog obveznika i prema županiji sjedišta poreznog obveznika.

Promatrano po područjima djelatnosti koja su 2020. godine u uvjetima pandemije COVID-19 imala pad prometa u odnosu prema istom razdoblju 2019. godine, kod poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, taj je pad bio najveći (45,1 %), a druga dva najpogođenija područja bila su umjetnost, zabava i rekreacija, s padom od 30,2 % i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s padom prometa od 26,5 %. Na razini poduzetnika u području djelatnosti opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, ostvaren je pak rast prometa od 23,5 %. Promatrano na razini županija, najveći pad prometa ostvaren je u Dubrovačko-neretvanskoj (46,2 %), Istarskoj (25,2 %) i Šibensko-kninskoj županiji (21,9 %). Na razini dviju županija ipak je ostvaren i rast prometa, i to u Koprivničko-križevačkoj (2,4 %) te u Osječko-baranjskoj (0,4 %).

Na popisu 1085 najstabilnijih poduzetnika u Hrvatskoj (s najmanjom vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza) samo su, pak, četiri tvrtke iz Slavonije i Baranje. To su DS Smith Belišće Croatia d.o.o. iz Belišća, Nexe d.d. Našice, Đuro Đaković TEP d.o.o. Slavonski Brod i EMPWR d.o.o. Nova Gradiška. Kako je ukupan redoslijed definiran prema ukupnim prihodima, nijedna od njih nije blizu vrha.

Igor Bošnjak
Možda ste propustili...

NA BOLNIČKOM LIJEČENJU NALAZI SE 127 OSOBA OBOLJELIH OD COVID-19

U Osječko-baranjskoj županiji 65 novopozitivnih osoba, dvoje preminulih

OSUMNJIČENI U AFERI JANAF IZIŠAO IZ STRANKE

Grgić izišao iz SDP-a, ostaje zastupnik

NEŠTO BOLJI REZULTAT DRŽAVNIH FINANCIJA ZA 2020.

Marić: Prihodi proračuna bili su za oko milijardu kuna bolji od plana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELJKO ZUBČIĆ RAVNATELJ KBC-A OSIJEK

Pobijedili smo i drugi val COVID-a i obranili slavonske županije

2

U SAMOIZOLACIJI SE TRENUTNO NALAZE 824 OSOBE

Na području OBŽ 33 novopozitivnih, preminulo šest osoba

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Stožer: 16 novopozitivnih, preminule tri osobe