Novosti
UZ RJEŠENJA GRAĐEVINSKE STRUKE

Obnova bi mogla biti gotova za dvije godine
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Prihvate li se tipska rješenja akademske građevinske i arhitektonske struke, obnova potresom pogođenih područja mogla bi trajati unutar dvije godine, rekao je u utorak ministar graditeljstva Darko Horvat. U emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" izjavio je kako su arhitekti i građevinari HAZU-a spremni definirati timska rješenja i 1. veljače ih staviti na stol "Za što ćemo se odlučiti vidjet ćemo", poručio je potpredsjednik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa. Bude li potrebe, istaknuo je Horvat, angažirat će se i građevinska operativa susjednih zemalja na dva žarišta potresa - Zagreb i okolica te Banovina.

Horvat je naveo i kako se planira iz Europske komisije osigurati 111 milijuna eura europskog novca koji bi se mogao investirati na područje Banovine, a koji bi obuhvatio 1500 do 2000 obiteljskih kuća stradalih u potresu. Dodao je da bi cijena gradnje objekta bila od 750 do 1000 eura, za ostatak obnove treba tražiti nove izvore financiranja i tražiti modele kako optimalno iskoristiti novac, a za ostalo će se koristiti novac državnog proračuna.

Naveo je i da se u Sisku za smještaj stanovništva želi osposobiti hotel Panonija, gdje su statičari napravili detaljan pregled te utvrdili da je statika u dobrom stanju, ali treba ojačati stubište te dodatno sanirati treći kat. U tom bi se hotelu trebao osigurati smještaj za 160 stanovnika u potrebi. H