Sport
POČINJE RUKOMETNI SP

Sretno, kauboji! Vratite se zdravi i s medaljom
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Svjetsko prvenstvo danas (18 sati) otvaraju domaćin Egipat i Čile. Hrvatska u petak protiv Japana započinje svoj 14. nastup

U svoj 14. pohod na svjetsku krunu hrvatski rukometaši kreću iz Aleksandrije u koju su stigli jučer popdne, a gdje će 15. siječnja protiv Japana započeti nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu.

Bit će to već 27. svjetsko prvenstvo rukometaša. Prvo je održano u nacističkoj Njemačkoj još 1938. godine. Nakon toga uslijedilo je 16 godina stanke. Svjetski rat prekinuo je globalna rukometna natjecanja, no aktualna svjetska pošast učinit će to da će ovo biti prvo Svjetsko rukometno prvenstvo u 83-godišnjoj povijesti koje će biti odigrano bez gledatelja. IHF i lokalni organizacijski odbor na kraju je ipak odlučio kako će se natjecanje odigrati bez gledatelja. Bar ih neće biti u dvoranama od Kaira do Aleksandrije. Preko TV ekrana računa se kako će prvenstvo pratiti više od dvije milijarde ljudi. Takve brojke izračunate su nakon prošlog Svjetskog prvenstva u Danskoj i Njemačkoj. Praćenje prijenosa iz Egipta mogla bi srušiti rekord. Uostalom, prenosit će se i u SAD-u.

Danci brane naslov
Naslov svjetskih prvaka brane Danci. Slavili su na domaćem terenu na Prvenstvu koje su zajednički organizirali s Njemačkom. Dancima je to bila prva svjetska kruna koliko ih ima i Hrvatska. Od našeg svjetskog naslova prošlo je već 18 godina. Zlato iz Portugala uskoro će ući u punoljetnost. Apsolutni rekorderi po broju svjetskih naslova su rukometaši Francuske. Igrali su sedam puta u finalu i čak šest puta došli do naslova svjetskih prvaka (2017., 2015., 2011., 2009., 2001. i 1995.). Švedska i Rumunjska osvojile su po četiri titule prvaka, Rusija/SSSR i Njemačka/Zapadna Njemačka imaju tri osvojena svjetska zlata, Španjolci imaju dva prva mjesta, a uz Hrvatsku i Dansku po jedno zlato imaju dvije zemlje koje više ne postoje, Čehoslovačka i Jugoslavija. Među osvajačima medalja jedina neeuropska zemlja koja se popela na postolje bio je Katar. Na Svjetskom prvenstvu kojemu su prije šest godina bili domaćini, poraženi su u finalu od Francuza te im je pripalo srebrno odličje. Blizu medaljama bili su i Tunis i Egipat. Tunižani su na Svjetskom prvenstvu 2005. u svojoj zemlji osvojili četvrto mjesto, kao i Egipćani četiri godine prije u Francuskoj. Dvije godine prije osvajanja "drvene medalje" Egipat je bio domaćin Svjetskog prvenstva pa će ovo biti drugo natjecanje koje će se održati u dolini Nila i pokraj piramida.

Posljednja medalja 2013.
Hrvatski rukometaši dosad su nastupili na 13 svjetskih prvenstava. Nisu propustili ni jedno od 1995. kada su prvi put pod našom zastavom i mogli sudjelovati. Osim zlata u Portugalu osvojili su još i tri srebra (Island 1995., Tunis 2005. i Hrvatska 2009.) te jednu broncu u Španjolskoj 2013. godine. Bila je to ujedno i posljednja hrvatska medalja na svjetskim prvenstvima koju potpisuje tadašnji izbornik Slavko Goluža. Zlato iz Portugala te srebra iz Tunisa i Zagreba osvojena su pod vodstvom sadašnjeg izbornika Line Červara, a kod osvajanja prve medalje, također srebrnog sjaja, s Islanda 1995. godine, izbornik je bio Zdravko Zovko. Po šestu medalju Hrvatska kreće u petak (15. siječnja) protiv Japana. Dva dana kasnije slijedi utakmica s najslabijom reprezentacijom skupine C Angolom, da bi prvi krug zaključili 19. siječnja s Katarom. Sva tri susreta počinju u 18 sati. Tri reprezentacije idu dalje i prenose bodove, a naša skupina križa se s onom u kojoj su Danska, Argentina, Bahrein i DR Kongo. Dvije prvoplasirane iz te novoformirane skupine igraju potom u četvrtfinalu, a do kraja se, dakako, igra na ispadanje.

Prvi put 32 reprezentacije
Novi je sistem i format natjecanja. Prvi put umjesto 24 igrat će 32 reprezentacije. Rukometni svijet se širi. U Egipat stižu ili bi trebale stići i reprezentacije SAD-a, Urugvaja ili Zelenortskih otočja... Zdravlje je najvažnije, stoga je osim dobrog rezultata jako važno ostati zdrav. Zato bi zdravstveno stanje momčadi više negoli ikada moglo utjecati i na krajnji rezultat. Neka samo počne. Večeras (18 sati) utakmicom domaćina Egipta i Čilea. Finale je 31. siječnja.

Krešimir Lacković
SJEVERNA MAKEDONIJA UMJESTO ČEŠKE
Dan prije početka Svjetskog prvenstva reprezentacija Češke je morala odustati od puta u Egipat. Česi su na posljednjem testiranju na koronu imali 12 zaraženih igrača, a pozitivan test imao je i izbornik Jan Filip te njegov asistent Daniel Kubeš.

- Definitivno smo izgubili nadu u utorak ujutro. Kad smo saznali da vjerojatno imamo 12 zaraženih igrača, nismo vidjeli svjetlo na kraju tunela - kazao je izbornik Filip. Prema Pravilniku IHF-a vezanom za COVID-19 za Svjetsko prvenstvo, prva zamjena je Sjeverna Makedonija koja će tako umjesto Čeha uskočiti u skupinu G u kojoj su još Švedska, Egipat i Čile. Situacija među rukometnim reprezentacija s koronom nije sjajna, jučer ujutro informacije su govorile kako je pozitivno čak 18 igrača SAD-a kao i izbornik Robert Hedin. Amerikanci će, prema svemu sudeći, doputovati u Egipat, ali sa samo 12 igrača. Sedam igrača debitanta Zelenortskih Otočja također je pozitivno na koronavirus. Kompletna reprezentacija završila je u izolaciji pa će se tek nakon dodatnog testiranja znati hoće li u Egiptu debitirati na SP-u.
HRVATSKA NA SP-ima

 

ISLAND 1995.: 2. mjesto

JAPAN 1997.: 13. mjesto

EGIPAT 1999: 10. mjesto

FRANCUSKA 2001.: 9. mjesto

PORTUGAL 2003.: 1. mjesto

TUNIS 2005.: 2. mjesto

NJEMAČKA 2007.: 5. mjesto

HRVATSKA 2009.: 2. mjesto

ŠVEDSKA 2011.: 5. mjesto

ŠPANJOLSKA 2013.: 3. mjesto

KATAR 2015.: 6. mjesto

FRANCUSKA 2017.: 4. mjesto

NJEMAČKA/ DANSKA 2019.: 6. mjesto

EGIPAT 2021.: ?

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

Najčitanije iz rubrike