Regija
ORAHOVICI ĆE POMOĆI VIDRA

Počinje spašavanje projekata
vrijednih sto milijuna kuna
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Riječ je o uređenju turističko-rekreacijskog centra, poduzetničke zone i rekonstrukciji vrtića “Palčić”

ORAHOVICA - Na inicijativu Saše Ristera, povjerenika Vlade RH za Orahovicu, održana su dva sastanka s Eminom Kovač, ravnateljicom VIDRA-e, Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a vezano uz EU projekte, čiji je prijavitelj i korisnik Grad. Tema prvog sastanka bila je poduzimanje žurnih mjera radi provođenja već ugovorenih gradskih infrastrukturnih projekata, među kojima je i uređenje Turističko-rekreacijskog centra "Jezero - Hercegovac - Ružica grad", gradnja prometne i komunalne infrastrukture – FAZA 1 u Poduzetničkoj zoni Orahovica te rekonstrukcija Dječjeg vrtića "Palčić".

 

- Želja nam je kako bi se, unatoč kašnjenju s realizacijom, iznašlo rješenje za nastavak svih projektnih aktivnosti. Osim ravnateljice VIDRA-e sa suradnicima, na sastanku su sudjelovali pročelnica, voditeljica projekata, članovi povjerenstva za provođenje postupaka javne nabave, a putem videokonferencije obavljene su i konzultacije sa stručnjakinjom za javnu nabavu ugovorenim u projektu "Jezero", Arijanom Vela. Za svaki od projekata dogovoreni su hodogrami aktivnosti s kojima se počinje odmah. Riječ je o konzultacijama s ugovornim i kontrolnim tijelima projekata, a vezano uz okolnosti koje u ovom trenutku onemogućavaju sklapanje ugovora s dobavljačima, ali nisu prepreka za pokretanje postupaka nabave, potom podnošenje zahtjeva za ažuriranje postojećih Planova nabave projekata, izrada Plana nabave Grada za iduće razdoblje, podnošenje zahtjeva za produljenje roka završetka projekta, gdje je to nužno i primjenjivo prema odredbama sklopljenih ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava - kaže povjerenik Rister.

Uz projektni tim i druge stručne službe, za dogovorene zadatke za "spas" tri za Orahovicu važna projekta, ukupne ugovorene vrijednosti sto milijuna kuna, na raspolaganju je u svakom trenutku stručni tim VIDRA-e sa svojim znanjem i iskustvom na sličnim projektima.

Drugi sastanak bio je vezan uz prijavu projekata na natječaje iz EU socijalnog fonda.

- Najviše se pozornosti posvetilo definiranju projekta trenutačno otvorenog natječaja "Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja", za koji se prijave zaprimaju do 31. ožujka. S obzirom na to da je financiranje stopostotno (85 posto EU i 15 posto RH), ovo je prigoda za unaprjeđenje usluga orahovačkog vrtića neovisno o realizaciji infrastrukturnog projekta rekonstrukcije iz Podmjere 7.4. Programa ruralnog razvoja. Prihvatljivi korisnici su jedinice lokalne samouprave i vrtići, a vrijednost nepovratnih sredstava po projektu iznosi od minimalnih 500 tisuća, do maksimalno šest milijuna kuna. Cilj je osigurati inovativan pristup radu vrtića kroz povećanje kapaciteta osoblja i unaprjeđenje njihovih stručnih kompetencija kako bi se osiguralo produljenje radnog vremena vrtića, što će pridonijeti većoj dostupnosti predškolskom odgoju i obrazovanju. Kada govorimo o obrazovanju tu mislim na edukacije i zapošljavanje odgajatelja, stručnih suradnika, logopeda, edukacija kuhara za zdravu prehranu i drugo - pojašnjava Rister te naglašava kako su uz izravne troškove osoblja prihvatljivi i ostali troškovi nužni za educiranje i rad zaposlenika vrtića.

- Oba sastanka završena su u uvjerenju da Orahovica zaslužuje da se povuku raspoloživa nepovratna sredstva, da ima i financijskih i stručnih kapaciteta da se to napravi te da unatoč izrazito teškoj situaciji trenutačno privremenog financiranja i epidemije nema mjesta pesimizmu, nego će se poduzeti sve da se aktivnosti provedu i projekti realiziraju – zaključio je Rister.
Vladimir Grgurić

“ZAŽELI 2”, OBNOVA FUNDUSA KNJIŽNICE
Na sastanku je bilo riječi i o drugim projektima. “Analizirana je i prijava projekata, odnosno nastavak Programa ‘Zaželi 2’, koji je pri kraju te natječaj za sufinanciranje rada i obnove fundusa Gradske knjižnice”, kaže Rister. On je izvijestio ravnateljicu VIDRA-e o potencijalima za financiranje projekata iz novog financijskog razdoblja te je informirao o spremnoj tehničkoj dokumentaciji i građevinskim dozvolama.
Možda ste propustili...

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike