Regija
U ŽUPANJSKOJ POSAVINI ODLUČNI:

Ne želimo odustati od
Intervencijskog plana
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Odluke o izradi tog dokumenta, kao velikoj prilici za županjsku Posavinu, lokalnim su čelnicima uručene u ožujku 2019. godine
ŽUPANJA - Lokalni čelnici grada Županje i općina Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja ne odustaju od Intervencijskog plana kojim bi se trebali postići pozitivni demografski i gospodarski pomaci u njihovim sredinama i stvoriti stabilniji temelji za daljnji razvoj. Inzistiraju na njegovoj provedbi, o čemu je na prekjučer održanom radnom sastanku u Županji, donesen zajednički zaključak koji će biti proslijeđen Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Vitalni projekti

Intervencijski plan je strateško-operativni dokument koji ujedinjuje mjere i projekte usmjerene na rješavanje relevantnih problema i potreba lokalnih jedinica. Njegov je cilj prepoznati sve potrebe ciljanog područja (razvoj infrastrukture, zapošljavanje, stvaranje kvalitetnijih uvjeta za život, modernizacija poslovanja, razvoj malog i srednjeg poduzetništva...), i pridonijeti njihovom rješavanju.


Odluke o izradi Intervencijskog plana, koji je nazvan velikom prilikom za županjsku Posavinu, lokalnim je čelnicima početkom ožujka 2019. uručila bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, istaknuvši veliku potrebu za planiranjem nove financijske perspektive za to područje. Poručila je da taj kraj uz granicu, s obzirom na siromaštvo te gospodarske i financijske pokazatelje, sigurno zaslužuje posebnu pozornost ministarstva, najavivši kako će s Gradom, Županijom i općinama početi pripremu konkretnih projekata. No, mnogo dalje od toga nije se otišlo, a pojavile su se određene informacije da od Intervencijskog plana najvjerojatnije neće biti ništa, što je zabrinulo lokalne čelnike.
Pomoć države

Vjeruju da se njime može odgovoriti na izazove i potrebe lokalnog stanovništva, u njemu vide veliku priliku za oživljavanje i razvoj pograničnog područja i zaustavljanje odlaska mladih. Smatraju da je to šansa koju trebaju iskoristiti u novom financijskom razdoblja EU-a, koje je počelo 1. siječnja 2021., i trajat će do 31. prosinca 2027. godine.


- Sazvao sam sastanak s kolegama načelnicima i svi smo složni u tome da želimo nastaviti s aktivnostima i pokušati oživjeti Intervencijski plan jer bez pomoći države mi se ne možemo dalje razvijati. U izradu projekata, koje smatramo bitnima za svoja područja i koje bismo nastojali realizirati upravo na taj način, već smo uložili određena sredstva i naše je da pokušamo sve učiniti i tražiti provedbu onoga što je i potpisano - ističe gradonačelnik Županje Davor Miličević.


Načelnik Vrbanje Velimir Redl smatra da se radi o velikom potencijalu za gospodarski i demografski oporavak toga područja i da bi bila velika šteta da se od Intervencijskog plana odustane.
Istog je mišljenja i načelnik Drenovaca Jakša Šestić koji poručuje da će se i na razini Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a inzistirati na tome da se Intervencijski plan za županjsku Posavinu i provede.


Marija Lešić Omerović
“NE MOŽEMO BITI IZUZETI IZ SVEGA”
“Ovo naše područje, godinama sustavno zapostavljano, do sada je bilo potpuno izbačeno iz svih projekata. Rečeno nam je da će se naše potrebe rješavati na ovakav način i držimo da se s Intervencijskim planom treba nastaviti”, kaže Šestić. Načelnik Babine Grede Josip Krnić smatra da ono što je potpisano i dalje vrijedi. “Treba nam pomoć države, treba podržati i privatnu inicijativu, otvaranje malih pogona koji će zaposliti i zadržati ljude i pridonijeti razvoju. Ne možemo biti izuzeti iz svega što se potpisuje na razini države”, zaključuje.
Najčitanije iz rubrike