Svijet
WASHINGTON D.C. ČUVAT ĆE 15.000 PRIPADNIKA SNAGA SIGURNOSTI

Demokrati ne odustaju od Trumpova opoziva, na dan inauguracije mogući neredi
Objavljeno 13. siječnja, 2021.

Demokrati su u utorak dali posljednju šansu predsjedniku Donaldu Trumpu da napusti funkciju prije no što ga pokušaju drugi put opozvati zbog napada njegovih pobornika na Kongres 6. siječnja.

Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrati, planira glasati o opozivu već u srijedu ako Trump do tada ne odstupi s dužnosti ili ga potpredsjednik Mike Pence ne odluči ukloniti na temelju američkog ustava.

Donji dom američkog parlamenta u utorak je trebao glasati o rezoluciji kojom će pozvati Pencea da aktivira 25. amandman, nikad ranije iskorišten, koji omogućava većini u vladi da smijeni predsjednika ako on ne može ispunjavati svoju dužnost. Penceovi saveznici tvrde kako on nije sklon toj ideji. Nasilje koje je prošli tjedan izbilo na Kapitolu stvorilo je razdor između Trumpa i Pencea, pa nisu danima razgovarali, prenosi agencija Reuters. Dvojac se u ponedjeljak sastao u Bijeloj kući, a izvor iz vlasti tvrdi da su razgovarali o nemirima. "Imali su dobar razgovor, raspravljali su o tjednu pred nama i o protekle četiri godine rada i postignuća vlade", dodao je dužnosnik.

Ako Trump ne odstupi, a Pence ne aktivira članak do srijede, demokratski čelnici planiraju raspravljati o opozivu u donjem domu, tjedan dana nakon nemira zbog kojih su se zastupnici satima skrivali u zgradi Kongresa i koji su odnijeli pet života. Dvije demokratske zastupnice, Pramila Jayapal i Bonnie Watson Coleman, objavile su kako su nekoliko dana nakon nemira bile pozitivne na koronavirus jer su satima bile zatvorene s kolegama, uključujući republikance koji nisu nosili maske, kako bi izbjegle gomilu koja je upala u zgradu.

Trump je u utorak, u svom prvom obraćanju novinarima od početka prosinca, odbio odgovarati na pitanja o svojoj ostavci te je kritizirao novi pokušaj demokrata da izglasaju njegov opoziv. "Ovaj pokušaj opoziva izaziva nevjerojatan bijes, a oni to čine i užasno je to što rade", naglasio je predsjednik na odlasku. Inicijativu demokrata nazvao je nastavkom "lova na vještice" usmjerenog na njega. Svoj govor za koji ga optužuju da je potaknuo njegove pobornike da napadnu Kapitol je nazvao "potpuno primjerenim".

Demokrati su optužili Trumpa da je pokrenuo nemire govorom kojim je motivirao tisuće pobornika da marširaju do Kapitola gdje je trajala sjednica na kojoj je potvrđena pobjeda demokrata Joea Bidena na izborima 3. studenoga. "Prijetnja predsjednika Americi je hitna, pa će takvo biti i naše djelovanje", rekla je čelnica demokrata Nancy Pelosi. Trump ima još osam dana mandata, pa su šanse da će ga demokrati u drugom pokušaju uspjeti opozvati male. Opozivu treba prethoditi proces u Senatu u kojem republikanci i dalje imaju većinu, a koji je na pauzi do 19. siječnja, dan prije Bidenove inauguracije. Za opoziv su potrebne ruke dviju trećina zastupnika u gornjem domu, što znači da bi se najmanje 17 republikanaca trebalo usprotiviti predsjedniku.

Američki FBI upozorio je da se u Washingtonu D.C. i u 50 glavnih gradova američkih saveznih država planiraju oružani prosvjedi uoči Bidenove inauguracije. Neidentificirana oružana skupina najavila je da planira doći u Washington 16. siječnja i izazvati nerede ako se pokuša Trumpa ukloniti s dužnosti, objavio je izvjestitelj ABC Newsa na Twitteru, pozivajući se na objavu FBI-a. Sigurnosni izvori potvrdili su izvješće ABC-a, a jedan je izvor kazao da će upozorenje FBI-a biti na snazi od 16. do najmanje 20. siječnja. U međuvremenu, Nacionalna garda dobila je odobrenje da rasporedi do 15.000 pripadnika u Washingtonu D.C. u povodu Bidenove inauguracije.

Hina/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike