Osijek
VIJ. AUGUSTA CESARCA U NEZAVIDNOJ SITUACIJI

Naselje puno baruština, stanari traže parkirališta
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Jurišić: Vozači nemaju izbora nego automobile parkirati na javnim površinama

Stanari Vijenca Augusta Cesarca očajni su zbog problema koje u njihovu životnom prostoru svakodnevno stvara kronični nedostatak prakirališnih mjesta, zbog čega su se zelene površine u naselju pretvorile u kaljužu i baruštine. Poslali su i peticiju nadležnima kojom traže transformaciju tih površina u parkirališni prostor.

Riječ je o malenom kružnom naselju s velikim brojem stambenih zgrada, u čijem se središnjem dijelu nalaze osnovna škola i gradski vrtić. Kroz naselje prolazi uzak, jednotračan i jednosmjeran kolnik. Kada su zgrade građene, nije bilo za pretpostaviti da će svaki stan trebati bar jedno parkirališno mjesto. Kao i to da će dodatna parkirališta biti nužna zbog djelatnika škole i vrtića te velike fluktuacije automobila kojima se u spomenute ustanove djeca dovoze i iz njih odvoze.

Na zelenim površinama
"Stanari su prisiljeni parkirati na neiskorištenim javnim zelenim površinama duž naselja, koje su kroz godine izgubile svoju estetsku svrhu i sada služe tek kao divlja parkirališta. Takva praksa prouzročila je nastanak velikih kaljuža, koje uništavaju infrastrukturu naselja. Usto, situacija je postala opasna i za ljude i za automobile, posebice za djecu koja svakodnevno idu u školu, jer su površine pod kaljužama potonule. Riječ je o rupama koje su od 10 do 15 centimetara ispod razine nogostupa i kolnika. Najgore je na prostoru uz ulaz u školu. Stanari redovito plaćaju kazne za parkiranje ako im automobil ostane ondje parkiran za radnog vremena komunalnih redara. Svjesni smo da su te kazne opravdane, ali mi izbora nemamo. Mjesta nema, a parkirati izvan naselja ne možemo jer kolnik izlazi ravno na tramvajsku prugu i prometnu Strossmayerovu", priča Mateja Jurišić, inače pravnica, koja je u studenome prošle godine pokrenula potpisivanje peticije stanara za pretvaranje kaljuže u parkirališna mjesta.

"To više nisu zelene površine, to više nije ništa, a nama koji ovdje živimo hitno treba parkirališni prostor. Skupili smo se, potpisali peticiju i uputili je GČ Gornji grad. Nadamo se da će netko imati sluha za naš problem. Učinkovitim prostornim planiranjem, uvjereni smo, na navedenoj bi se neiskorištenoj i već pomalo opasnoj kaljuži moglo osigurati bar deset parkirnih mjesta. Uz napomenu kako smo spremni i plaćati stanarske parkirne karte za parkirališna mjesta za koja tražimo da se izgrade. Situacija je postala neizdrživa i smatramo da bi maleni zahvat dao svrhu velikom, opasnom i ružnom prostoru te, ponavljam, drastično poboljšao kvalitetu života i sigurnost stanara i djece iz naselja", poručuje Jurišić u ime stanara Vij. Augusta Cesarca.

Preporuka Gradu?
Peticija je u GČ Gornji grad poslana u prosincu. Odgovor je, kaže Jurišić, stigao jučer (utorak), nakon što se odlučila na istup u Glasu Slavonije. U njemu se stanarima obećava kako će se problematika parkiranja na Vijencu A. Cesarca naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vijeća Četvrti.

O izgledima za rješavanje ovoga problema Četvrt smo upitali i mi, a odgovor je bio jednak. Uz dodatak da je prijedlog za gradnju parkirališnih mjesta proslijeđen u Grad Osijek. Naime, kako ističu iz GČ Gornji grad, parkirališna mjesta nisu pod njihovom nadležnosti, niti se njihova gradnja može financirati iz proračuna Četvrti.
Rečeno je i kako će se o ovoj problematici raspravljati na sljedećoj sjednici Vijeća GČ Gornji grad, koje će, ako odluči dati potporu inicijativi, svoju preporuku potom uputiti Gradu.

Ivana Solar
OBNOVA 2012.
Vijenac Augusta Cesarca prije osam godina bio je prvi u nizu planiranih projekata generalne obnove zatvorenih naselja sagrađenih prije četerdesetak godina, a koje sve more isti problemi - propala infrastruktura i nedostatak parkirališnih mjesta. Naselje je tada infrastrukturno obnovljeno. Dobilo je novi kolnik i nogostup, a javne su površine uređene. No, ističe se, to će ulaganje uskoro postati bačen novac ako se ne poradi na problemu parkiranja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike