Osijek
DVA FESTIVALA PREKO ZOOMA

Mira Sekereš: Gdje ima volje, ima i načina...
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Plesni studio Shine odbio prekinuti godinama staru tradiciju i okupio više od 300 sudionika

U posljednjim danima 2020. godine plesni studio Shine ogranizirao je dječji plesni festival Zaplešimo zajedno i festival Legaples. Riječ je o manifestacijama za svaku pohvalu, no ove sezone ekipi iz Shinea uistinu treba skinuti kapu jer je te organizacijski zahtjevne događaje izvela u virtualnoj formi.

"Već niz godina organiziramo aktivnosti kojima želimo promovirati plesnu kulturu među djecom i mladima. U te aktivnosti ubrajaju se tradicionalna manifestacija dječji plesni festival Zaplešimo zajedno i plesni festival Legaples. Zbog okolnosti prouzročenih pandemijom COVID-19 festivali su se održali online, preko platforme Zoom. Imali su oko 300 sudionika i gledatelja, na što smo jako ponosni. Diplome i medalje svima smo razvozili po gradu, što je i njih i nas posebno razveselilo", kaže Mira Sekereš iz Shinea.

Dječji plesni festival Zaplešimo zajedno bio je namijenjen djeci predškolske dobi. U ovom, "Zoom", izdanju sudjelovalo je 110 predškolaca raznih dobi i različitih afiniteta, koji su nadaljinu pokazali svoje uvježbane koreografije. U programu festivalua Legaples sudjelovalo je pak 35 solista, čije je nastupe ocjenjivao stručni žiri, koji su činili: Suzana Žuljević, Maja Zec, Gordan Marijanović, Sara Vargović, Mira Sekereš i Iva Rudež. Plesni nastupi bili su podijeljeni prema kategorijama, a nakon ocjena stručnog žirija proglašeni su pobjednici.

“Cilj projekta Zaplešimo zajedno bio je uključiti djecu u plesne aktivnosti i promovirati ples kao umjetnost, ali i kao kvalitetnu aktivnost za djecu i mlade. Festival Legaples održan je s ciljem prevencije asocijalnog ponašanja djece i mladih afirmacijom klasičnog baleta, modernog plesa i jazz-plesa te s ciljem upoznavanja šire javnosti s dobrobitima plesne kulture i stvaralaštva mladih putem plesa”, kaže Mira Sekereš.

Ivana SOLAR
Za 215 članova treninzi svaki dan
Festival je bio moguć zbog iznimno dobre organizacije rada, kojom se ekipa iz Shinea mjesecima bori s neizavidnom situacijom. “Prije koronakrize imali smo 400 članova, radili u sedam dvorana. Nismo mogli dopustiti da sva ta djeca ostanu bez plesa i kluba koji vole. Organizirali smo treninge na daljinu, preko Zooma, svaki radni dan od 18 do 22 sata. Članstvo se prepolovilo, ali ne odustajemo. Radimo za naših 215 vjernih plesača, ali i zbog nas samih, jer nismo mogli nakon tolikih godina i truda od svega samo dići ruke. Nije to isto, ali uz dobru organizaciju uspijevamo”, kaže Mira Sekereš.
Najčitanije iz rubrike