Kultura
PROŠLA GODINA POČELA JE UOBIČAJENO, VELIKIM ZALETOM

GISKO dočekao novu, 2021. prateći svjetske trendove
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Mjesec hrvatske knjige, uz bogat program, donio je Knjižnicu na kućnom pragu

Protekla je godina zatekla nespremnim cijelo društvo i u nekim ga segmentima usporila i pomalo unazadila, a u pojedinima ga potaknula na brze promjene i prilagođavanja novonastaloj situaciji. Prvo pandemija, a potom i dva velika razorna potresa obilježili su 2020. kao jako neizvjesnu i nesigurnu godinu. Kad je pandemija u pitanju, svakako je najviše patila kultura, gdje je nerijetko za realizaciju velikih i vrijednih projekata potrebna prisutnost velikog broja ljudi, što je zbog očuvanja zdravlja u velikom dijelu godine bilo teško ostvarivo - zabrinuto crtu povlači Siniša Petković, dipl. knjižničar, voditelj Posudbenog odjela za odrasle Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Ipak, godina je počela sasvim uobičajeno, velikim zaletom u kulturnom i knjižničarskom sektoru, prilikom čega su, dok su to prilike dopuštale, realizirane razne aktivnosti organizirane u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. U prva je dva mjeseca organizirano desetak predavanja i predstavljanja knjiga, kao i dvije tematske izložbe (jedna Društva hrvatskih književnih prevodilaca, pod nazivom Od izvornika do prijevoda, a druga je bila Retrospektiva u ritmu čitanja). Organizirano je nekoliko manjih izložbi u ograncima, kao i desetak radionica za djecu i odrasle.

- Sto četrdeseti rođendan velike osječke književnice Vilme Vukelić obilježen je predavanjima i predstavljanjima početkom veljače. Tradicionalno je, osmi put, održan Festival jezika u povodu Međunarodnoga dana materinskog jezika, a početkom je ožujka proglašen i nagrađen najčitatelj Posudbenog odjela za odrasle za 2019. - podsjetio nas je voditelj Petković.

Kraj ožujka, kada je u cijeloj zemlji nastupio lockdown, koji je nakratko svima promijenio život i mnoge ostavio zatvorene u kućama, ostavio je na nekoliko tjedana korisnike bez mogućnosti posudbe knjižnične građe, no ne i bez aktivnosti, koje su postale mrežnog (online) tipa i omogućile rješavanje kvizova, slagalica, preporuke za čitanje, kao i program Noći hrvatske knjige.

- Svima u gradu, Republici, Europi i svijetu ovo je postao velik izazov, kako se u vrlo kratkom vremenu prilagoditi novonastaloj situaciji i nastaviti raditi i živjeti - dodaje Petković.

Gradska i sveučilišna knjižnica svim je svojim korisnicima vrlo pristupačan i nezaobilazan izvor informacija, zabave, razonode, no i mjesto ozbiljnoga rada i stjecanja znanja. Unatoč pandemiji, pravodobno na police stižu domaći i svjetski bestseleri, studentima i znanstveno-nastavnom osoblju sveučilišni udžbenici, brojni naslovi publicistike, struke i znanosti, novi lektirni naslovi, časopisi, dnevnici, tjednici, audiovizualna građa...

- Za naše najmlađe sugrađane cijele je godine organiziran velik broj online radionica, a tijekom ljeta, kada su to prilike dopuštale, na otvorenom prostoru i predstavljanja knjiga i igraonica. Festival slikovnice, već tradicionalno organiziran u sklopu Osječkog ljeta kulture, donio je obilje zabave, radionica, pisane riječi za djecu i mlade, ali i sve one koji se mladima osjećaju, a u goste nam doveo poznate ilustratore. Jubilarna, 25. obljetnica kontinuiranoga rada naše Austrijske čitaonice obilježena je raznovrsnim programom, također online, a sve pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma. Tijekom petodnevnog su programa svi sudionici imali prilike pogledati i poslušati različita predavanja, predstavljanja knjiga, tribinu, kao i kratke filmove. U tjednu Harryja Pottera, organizirane su brojne radionice za mlade, također prilagođene novim uvjetima - ističe Siniša Petković.

- GISKO je završio staru i zakoračio u novu, 2021., prateći svjetske knjižnične trendove. I dogodine planiramo nastaviti s organizacijom velikoga broja aktivnosti i promocije kulture, nabavom novih naslova, radom sa studentima, umirovljenicima, mališanima, odraslima i svim prijateljima pisane riječi, dobre knjige i kulture. Vrlo je teško, ponekad i naporno, pronaći vremena za pročitati knjigu ili neki drugi informativni izvor. Mnogi su skloni vrjednovati stvari prema tomu pružaju li im one trenutne koristi i dobrobiti te upravo stoga i izbjegavaju čitanje. Ipak, čitanje je vrlo korisno, pruža nove avanture sa svakom novom pročitanom stranicom i daje mogućnost našega osobnoga usavršavanja na najrazličitije načine - prigodno zaključuje Siniša Petković.

Narcisa Vekić
Siniša Petković

voditelj Posudbenog odjela za odrasle

KNJIŽNICA NA KUĆNOM PRAGU OMOGUĆILA JE MNOGIMA DA DOĐU DO ŽELJENE KNJIGE

Mjesec hrvatske knjige, uz tradicionalno raznovrstan i bogat program i veliku tematsku izložbu zavičajnog karaktera o osječkoj spisateljici Jagodi Truhelki, pretežito virtualno, donio je i jednu veliku novost - bibliokombi uslugu Knjižnica na kućnom pragu.

- Veliko je to olakšanje za sve naše korisnike koji zbog bolesti ili fizičke nemogućnosti ne mogu posjetiti Knjižnicu da dođu do željenog naslova - zadovoljan je Petković, ponosan na mobilnu aplikaciju mKnjižnica i mrežnu uslugu iBiblos, što omogućava korisnicima da preko svog pametnog telefona ili osobnog računala pročitaju knjigu, potraže informaciju o događaju u Knjižnici ili generiraju digitalnu iskaznicu.

Novine u doba epidemije: građa za posudbu AQ bit - https://www.gskos.unios.hr/index.php/posudi-aqbit-u-gisko-u/; BIBLIOKOMBI usluga Knjižnica na kućnom pragu https://www.gskos.unios.hr/index.php/knjiznica-na-kucnom-pragu/; Mobilna aplikacija mKnjižnica usluga https://www.gskos.unios.hr/index.php/mobilna-aplikacija-mknjiznica/

Povećana je aktivnost online te postavljene zavičajne izložbe u produkciji Knjižnice https://www.gskos.unios.hr/index.php/zavicajne-price/
NAJČITANIJI DOMAĆI I STRANI NASLOVI U 2020.
Deset najčitanijih stranih naslova u protekloj godini su: Karen M. MacManus Lažljivac među nama (posuđena 137 puta); Clare Mackintosh Pustila sam te (116); Sebastian Fitzek Paket (116); Shari Lapena Strankinja u kući (113); Jane Shemilt Kći (105); Teresa Medeiros Poljubac za pamćenje (104); B. A. Paris Vrati me (103); Julie Caplin Mali kafić u Kopenhagenu (101); Jo Nesbo Nož (101) i Sheila O’Flanagan Nestala žena (100).

Domaći naslovi koje su Slavonci najviše čitali tijekom 2020.: Drago Hedl Kijevska piletina (98); Pavao Pavličić Štićena osoba (84); Marina Vujčić Susjed (82); Marina Vujčić Pedeset cigareta za Elenu (76); Mani Gotovac Rastanci (75); Marilena Dužman Razgovori s ginekologom (74); Miro Gavran Priče o samoći (74); Goran Tribuson Otac od bronce (69); Davor Špišić Košer (65) i Julijana Adamović Divlje guske (64).
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente