Crna kronika
DRUGO SUĐENJE ZDRAVKU MAMIĆU NIKAKO DA POČNE

Opet odgođeno suđenje Mamićima, sada je krivac - bolna kralježnica
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Drugo suđenje Zdravku Mamiću i još šestorici okrivljenika, koje Uskok tereti da su izvlačenjem novca oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna, opet je odgođeno. Ovaj put nije bilo koronavirusa, no na raspravi u Osijeku nije se pojavio trećeoptuženi Mario Mamić, koji je zbog ukočenih leđa ostao u Dubaiju.


Inače, suđenje je trebalo početi još 19. listopada 2020., a nekoliko je ročišta otkazano jer je nekoliko optuženika bilo ili u samoizolaciji ili oboljelo od koronavirusa. Na raspravi u ponedjeljak odvjetnici Marija Mamića sucu Davoru Mitroviću rekli su da je njihova klijenta 7. siječnja pregledao liječnik ortoped u Dubaiju zbog bolova u leđima. Predočena je i medicinska dokumentacija koju je pregledao sudsko-medicinski vještak Boris Dumenčić i zaključio kako prema njima Mamić ipak može biti na glavnoj raspravi jer se radi o blažim i srednjim simptomima išijasa. Odvjetnik Ivan Stanić potom je sudskom vijeću predao novi medicinski nalaz, u kojem je stajalo kako je Mario Mamić u nedjelju ponovno posjetio kliniku u Dubaiju zbog jakih bolova te mu je indicirana zahtjevnija terapija. Nakon proučavanja novog medicinskog dokumenta, vještak Dumenčić je zaključio kako je Mariju Mamiću u Dubaiju propisana terapija injekcijama i tabletama, uz mirovanje te kako se ipak radi o jakim simptomima koji ga onemogućavaju za duža putovanja u razdoblju od 20-ak dana i pristupanju na sud.


Sudac Davor Mitrović ocijenio je kako ovakav predmet zahtijeva da svi optuženici budu na svim raspravama te da je obrana do sada, svaki put kada bi rasprava bila zakazana za ponedjeljak, u petak javljala kako netko od okrivljenih, zbog raznih razloga, ne može doći. "To više neće proći. Dopisi da su se preuzele neke poslovne obaveze ili da se putuje u neku stranu zemlju u vrijeme pandemije isto više neće proći. To nije ponašanje kojim se može započeti, a onda i okončati postupak, koji do sada ima oko 65 tisuća stranica, a predloženo je 180 svjedoka, upozorio je sudac Mitrović, koji je novo ročište zakazao za 1. veljače.


Odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević izjavio je novinarima kako ne isključuje mogućnost da obrana ponovo zatraži premještanje postupka iz Osijeka u Zagreb, jer smatra da su, ako se želi ići brzo u raspravu, ispunjeni uvjeti ne samo za nužnu nego i svrhovitu delegaciju ovoga predmeta.


Uz Zdravka Mamića Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.


U drugoj optužnici na gotovo 700 stranica Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti, tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna. H
200

milijuna kuna je svota za koju je oštećen Dinamo
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike