Regija
I DALJE ODLAZE, ALI MANJIM INTENZITETOM

Najistočniju županiju lani napustilo 1779 građana
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Policija je po službenoj dužnosti u 2020. odjavila prebivalište za 487 osobe
ŽUPANJA

Nakon što je u srpnju 2013. Republika Hrvatska postala članica Europske unije, otvorene su granice i tržište rada, ukinute su radne dozvole, što je bio okidač i za odlazak brojnih Slavonaca u bogatije europske zemlje. U potrazi za boljim životom i dalje odlaze, ali ipak manjim intenzitetom.

"Ispituju teren"
Policijska uprava vukovarsko-srijemska, stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije, u prošloj je godini zaprimila ukupno 1779 prijava privremenog odlaska građana izvan RH, a u 2019. zaprimljeno ih je 1075 više, ukupno 2854. Najviše prijava lani je bilo u Upravi Vinkovci – 591, a slijede Postaja granične policije (PGP) Županja - 403, Policijska postaja (PP) Vukovar imala je 254 prijave, u PGP-u Vrbanja privremeno se odjavila 241 osoba, u PP-u Otok 184, u PGP-u Ilok 56, a najmanje privremeno odjavljenih bilježi PGP Tovarnik, njih 50. No stvaran je broj zasigurno i veći jer se pretpostavlja da se brojni građani koji su otišli "ispitati teren" prethodno nisu javili policiji.

Službeni podatci o prijavi privremenog odlaska izvan RH govore da su županjsku Posavinu lani napustile 644 osobe, a godinu prije otišlo je njih 913. I đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. Đuro Hranić, posljednjih godina prilikom boravka na tome području redovito upozorava na drastično smanjenje broja stanovnika Cvelferije, smještene na tromeđi Hrvatske, Srbije i BiH. Taj je problem nazvao sigurnosnim pitanjem, ustvrdivši da je "opasno za hrvatsku budućnost što dopuštamo da ova tako osjetljiva i ranjiva granica u županjskoj Posavini ostaje bez svojih graničara".

PU vukovarsko-srijemska u prošloj je godini donijela 487 rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti, 250 više nego 2019.

Najduže pet godina
"U Službi upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca u Vinkovcima donesena su 143 rješenja, u PP Vukovar 258, u Otoku 27. Slijede postaje granične policije Tovarnik (10), Županja (24), Ilok (7) i Vrbanja (18)", kaže policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske Martina Halas. U 2018. doneseno je ukupno 795 rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti, a godinu prije bez prebivališta je ostalo 2390 osoba.

Prema Zakonu o prebivalištu, građani su dužni, kada privremeno odlaze izvan Hrvatske na razdoblje duže od godinu dana u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova na određeno vrijeme, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište. Ako to nisu učinili prije odlaska, obavijest mogu dostaviti i preko nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda RH u državi na čijem području borave. Smatra se da osoba boravi izvan RH duže od godinu dana i ako ona povremeno dolazi u Hrvatsku, ali u razdoblju od godinu dana u RH ne boravi ukupno duže od tri mjeseca.

Privremeni odlazak izvan države može se prijaviti najduže na pet godina. Nakon povratka u Hrvatsku građani o tome moraju obavijestiti policijsku upravu ili postaju. U slučaju dužeg ostajanja u inozemstvu prijavu moraju obnavljati svake tri godine i prilagati dokumentaciju o razlozima boravljenja izvan RH.

Za građane koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi policija pokreće postupak odjave prebivališta po službenoj dužnosti.

Marija Lešić Omerović
Najčitanije iz rubrike