Regija
VINKOVAČKI ARHEOLOZI: REZIME I PLANOVI

U podrumu Porezne bit će dio masivnog rimskodobnog zida
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Uz originalni zid i predmete, projekcijom će se predstaviti tijek istraživanja
VINKOVCI

Vinkovci se mogu pohvaliti da su najstarije europsko naselje u kojem se kontinuirano živi 8200 godina, što je i znanstveno dokazao arheolog Aleksandar Durman, pa svako kopanje u širem središtu Vinkovaca dublje od pola metra donosi nove spoznaje o dugoj povijesti ovog grada smještenog, ne slučajno, na mjestu gdje Bosut čini zavoj. Zato je ovaj grad jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih arheoloških lokaliteta u Europi, pa je i godina koju smo upravo otpratili arheološki bila i značajna i zanimljiva, a o tom najviše zna arheolog, kustos Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

- Jedno od najuzbudljivijih otkrića posljednjih godina svakako je ono u Starim Jankovcima, gdje su vinkovački arheolozi počeli istraživanja prvog rimskodobnog tumula na području istočne Hrvatske i u kojem su pronašli rimskodobnu dvokolicu čiji su vlasnici bili pripadnici lokalne predrimske elite, Skordisci ili možda i Eravisci, plemena s područja današnje Mađarske za koje je ovaj način ukapanja vrlo čest. Nažalost, grobovi vlasnika su u jednom trenutku u povijesti opljačkani pa će neka pitanja morati pričekati odgovore, ali veseli nas nastavak istraživanja i nova bogata otkrića. Nakon završetka višegodišnjeg procesa konzervacije i restauracije imat ćemo još jedan iznimno vrijedan izložak, ali i podlogu za izradu replike kola koja će se moći voziti ulicama Vinkovaca, ali i Starih Jankovaca. Iako krizna za druge grane, ova je godina arheološki bila iznimno plodna i duga, jer istraživanja još uvijek traju na nekim lokacijama, a počeli smo krajem veljače. Prvo nas je iznenadio uistinu jedinstven nalaz avarodobne grobnice koja oponaša rimskodobnu zidanu grobnicu, koliko nam je za sada poznato jedinstvenog nalaza na području Avarije. Osim zidanog groba, istražili smo još nekoliko avarodobnih grobova, a to je bitno jer se radi o prvim avarskim grobovima pronađenim u samom gradu što potvrđuje i avarsku, a ne samo slavensku prisutnost na području Vinkovaca u tom razdoblju. Većina ukopanih osoba bila je opremljena luksuznim komadima opreme, pa će posjetitelji Muzeja, nakon što materijal bude konzerviran i restauriran, imati prilike uživati u uistinu lijepim i rijetkim nalazima - kaže Hrvoje Vulić.

Sudeći prema potpisanim ugovorima i planovima, ističe ravnatelj vinkovačkog muzeja, godina koja je upravo počela trebala bi biti jednako dinamična i donijeti mnoge nove nalaze i spoznaje. Ugovoreno je nekoliko novih istraživanja u središtu grada na potencijalno zanimljivim lokacijama.

Hrvoje Vulić dodaje kako je u 2020. dugogodišnja etnologinja Ljubica Gligorević otišla u mirovinu i dobila nagradu za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva. Kustosica vinkovačkog muzeja Anita Rapan Papeša je s Anitom Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu podijelila nagradu za najbolju izložbu kao rezultat međumuzejske suradnje. Inače, podsjeća Vulić, ovo je prvi put u 74-godišnjoj povijesti da je Gradski muzej Vinkovci dobio nagradu HMD-a, a Ljubica Gligorević dobitnica je nagrade za životno djelo Hrvatskog etnološkog društva, te će dvjema nagradama najvažnijih strukovnih društava muzealaca i etnologa okruniti svoju dugogodišnju karijeru.

- Uređenje podrumskog prostora nove zgrade Porezne uprave u Vinkovcima, u kojem će biti prezentiran dio masivnog rimskodobnog zida pronađenog tijekom istraživanja 2014. kao i dio nalaza, projek je koji planiramo realizirati u ovoj godini, a u cijelosti će ga financirati Porezna uprava Ministarstva financija i Grad Vinkovci. Osim originalnog zida i predmeta, u prostoru će se moći vidjeti projekcija gdje će biti predstavljen tijek istraživanja, ali i rekonstrukcija zgrade kojoj je zid pripadao, a radi se o masivnoj građevini površine oko 2500 četvornih metara koja je bila dio kompleksa skladišta za žitarice i neke vrste zatvorene tržnice. Prostor će biti otvoren za javnost bez naplate ulaska tijekom radnog vremena Porezne uprave - Ispostave Vinkovci, a zahvaljujući projektu Anite Krmek, mogu s ponosom reći da će se raditi o uistinu reprezentativnom prostoru u kojem će se konačno moći uživo vidjeti ostatci rimskodobnih građevina, nešto što Vinkovci već dugo očekuju i zaslužuju - kaže Hrvoje Vulić i napominje kako protekla godina, unatoč svim poteškoćama, nije prošla bez ulaganja, i u redovito održavanje objekata i u nabavu opreme. Podsjeća kako Gradski muzej trenutačno ima 22 osobe zaposlene na neodređeno i dvije na određeno vrijeme i najveća je muzejska ustanova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a nakon Muzeja Slavonije u Osijeku i najveća muzejska ustanova u pet slavonskih županija.

Miroslav Flego
U 2021. rekonstrukcija naselja na Sopotu
Dio godine protekao je u istraživanjima na području grada, a ističu se dvije lokacije u Ulici Matije Gupca, gdje su istražili dvije vučedolske kuće, jednu stariježeljeznodobnu i mnoštvo zanimljivih objekata iz razdoblja brončanog, željeznog i rimskog doba. Posebno je zanimljiva lokacija i glinokop tvrtke Dilj između Vinkovaca i Nuštra, gdje su počeli višegodišnje istraživanje jednog velikog rimskodobnog sela koje je, sudeći prema nalazima, funkcioniralo bar 300 godina. Riječ je o površini od gotovo 30 hektara, pa će istraživanja trajati nekoliko godina, ali će pružiti iznimno vrijednu sliku o krajoliku u rimskom razdoblju koji je bio premrežen ovakvim naseljima, kaže Vulić. Zbog pandemije Muzej je morao odustati od nekih planiranih projekata. Rekonstrukcija mlađekamenodobnih kuća na Sopotu planirana je za 2020., ali je cijeli posao prebačen za ovu godinu. To je samo uvod u novi investicijsko-projektni ciklus na Sopotu, koji Muzej provodi u suradnji s Gradom Vinkovcima, a kojem je konačni cilj uređenje Arheološkog parka Sopot koji će posjetiteljima pružiti iskustvo boravka u rekonstrukciji naselja od prije 7000 godina.
Muzej planira i nova zapošljavanja
- Istekle godine otvorena je i zanimljiva izložba Tehnička zbirka Povijesnog odjela, koja predstavlja 200-tinjak predmeta iz druge polovine 19. i 20. stoljeća. Pripremili smo dva pisaća stroja na koja posjetitelji mogu pisati, stariji da se opet prisjete, a mlađi da vide kako je to bilo pisati na pisaćim strojevima. Osim zvuka tipkanja, možete čuti i radio iz prve polovine 20. stoljeća, tzv. lampaš. Otvorena je i izložba koja je vrhunac sezone u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač u Vinkovcima, Izložba likovne kolonije Dječjeg doma “Sv. Ana” u Vinkovcima. Zbirka Dječjeg doma ima više od tisuću djela 206 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva - ističe Vulić.

Budući da Muzej pokriva više od tisuću četvornih kilometara, što je polovina županije, zasad su relativno dobro ekipirani, a u budućnosti svakako u planu imaju zaposliti bar još jednu etnologinju/etnologa i povjesničarku/povjesničara.
22

osobe zaposlene su na neodređeno i dvije na određeno vrijeme
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli