Autoglas
VIRUS JE DJELOVAO I NA NAJJAČE EUROPSKO GOSPODARSTVO

Zbog pandemije prodaja auta u Njemačkoj pala za petinu
Objavljeno 12. siječnja, 2021.

Broj registriranih novih automobila u Njemačkoj u 2020. godini pao je gotovo za petinu, odražavajući teške posljedice pandemije, a svijetla točka rast je popularnosti električnih automobila. Prošle je godine u Njemačkoj registrirano oko 2,92 milijuna novih automobila, što je 19 posto manje nego u 2019., pokazuje izvješće Udruženja automobilske industrije (VDA).

Terenska vozila činila su prošle godine petinu novih automobila u Njemačkoj, a popularnost su stekli i kamperi jer su ograničenja zbog COVID-19 suzila izbor lokacija za odmor. "Očekujemo oporavak njemačkog tržišta osobnih automobila 2021. Međutim, vrlo visoka razina prije koronavirusa vjerojatno neće biti dosegnuta", rekla je predsjednica VDA-a Hildegard Mueller. Prošli je put prodaja znatnije pala 2010., kada je vlada ugasila velik program poticaja vlasnicima automobila da ih zamijene novima. Unatoč oštrom padu u cijeloj godini, u prosincu je broj registriranih novih automobila porastao za deset posto na godišnjoj razini, uz registrirana 311.394 nova automobila, izvijestio je VDA.

Predsjednik njemačkog Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK) Reinhard Zirpel rekao je da su mnogi kupci kupili automobil krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja poreza na dodanu vrijednost. Niža porezna stopa vrijedila je ​​do 31. prosinca kao dio vladinih napora da potakne potrošnju tijekom pandemije. Automobilske kompanije u posljednje vrijeme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć vlade, koja kupcima nudi izdašne poticaje. Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila (battery electric vehicle - BEV) u 2020., na njih više od 194.000, prema podatcima saveznog regulatora za cestovni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

Budući da su vozila s potpunim ili djelomičnim električnim pogonom u Njemačkoj dosegnula tržišni udio od 22 posto u četvrtom tromjesečju 2020., njemačka vlada na dobrom je putu postizanja cilja da do 2030. na njemačkim cestama bude sedam do deset milijuna registriranih električnih vozila. Na kraju 2020. godine BEV-ovi su činili 1,2 posto svih registriranih automobila u Njemačkoj, u odnosu prema 0,5 posto godinu prije.

BEV je vrsta električnog vozila koja se koristi isključivo kemijskom energijom pohranjenom u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobiva iz baterija i stoga nema motor s unutarnjim izgaranjem, gorivu ćeliju ili spremnik za gorivo.

Hina