Autoglas
ELEKTRIFIKACIJA

Električni auti drže više od polovine norveškog tržišta
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Norveška do 2025. namjerava prestati prodavati benzinska i dizelska vozila

Električni automobili pretekli su u 2020. u Norveškoj one s pogonom na fosilna goriva, a Volkswagen je Tesli preoteo poziciju glavnog proizvođača električnih automobila. U Norveškoj je prošle godine prodano ukupno 141.412 novih automobila, od čega njih 76.789 isključivo na baterijski pogon.

Njihov je udio u norveškom tržištu time skočio na 54 posto, što je Norvešku katapultiralo na sam vrh svjetske ljestvice. U 2019. iznosio je 42,4 posto, a deset godina prije samo jedan posto. Električna su vozila još prije premašivala polovinu prodaje u pojedinim mjesecima, ali 2020. prva je godina u kojoj je ostvaren takav rezultat. Pretkraj godine prodaja je ubrzala i električni su automobili u prosincu dosegnuli rekordnih 66,7 posto udjela u norveškom tržištu. Potpuno suprotan trend bilježila su dizelska vozila, čiji je tržišni udio prošle godine potonuo na samo 8,6 posto, sa 75,7 posto u 2011.

Norveška želi postati prva zemlja u svijetu koja će dokončati prodaju benzinskih i dizelskih vozila, do 2025. godine, a vlada podupire taj cilj izuzećem električnih vozila od poreznih nameta propisanih za vozila na fosilna goriva. Norveško tržište automobila sada je laboratorij za kompanije koje se okušavaju u proizvodnji automobila bez motora s unutarnjim izgaranjem, a rezultat je sve veća popularnost novih brendova i modela vozila.

Struja je popularna i u Njemačkoj, gdje je prodaja baterijskih električnih vozila (BEV) utrostručena prošle godine, na više od 194.000 primjeraka. Snažan rast prodaje BEV-ova objašnjava se privlačnošću i raznolikošću ponude i sve pouzdanijim tehnologijama. Budući da su vozila s potpunim ili djelomičnim električnim pogonom u Njemačkoj dosegla tržišni udio od 22 posto u četvrtom tromjesečju 2020., njemačka vlada na dobrom je putu postizanja cilja da do 2030. na njemačkim cestama bude od sedam do deset milijuna registriranih električnih vozila.

BEV je vrsta električnog vozila koja se koristi isključivo kemijskom energijom pohranjenom u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobiva iz baterija i stoga nema motor s unutarnjim izgaranjem, gorivu ćeliju ili spremnik za gorivo.

Hina
// TRŽIŠTE //
AUDIJEV e-TRON BOLJI OD TESLE
Prošla je godina donijela i veliku promjenu na čelu ljestvice najpopularnijih proizvođača, koju je zauzeo Volkswagenov brend Audi električnim sportskim terencem e-tronom i sportsbackovima. Američki Tesla i njegov Model 3 pali su na drugo mjesto. Prodaja električnih vozila snažno će porasti i ove godine, predviđaju analitičari automobilskog sektora i distributeri.
Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala