Novosti
PRIJAVLJENO VIŠE OD 30.000 ŠTETA

Potrebna je hrana s dužim rokom trajanja
Objavljeno 10. siječnja, 2021.
Nakon subotnjeg potresa nije bilo prijave novih šteta, a od ukupno prijavljenih 30.715 različitih šteta dosad su pregledana 14.753 objekta u općinama i gradovima koje je potres zahvatio, rekao je u nedjelju glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić. Teško je, kaže, govoriti o roku u kojemu će biti provedena obnova jer se nakon svakog novog potresa statičari ponovno vraćaju na teren i provode nove procjene na svim kućama koje su već dobile žutu ili zelenu oznaku.

Kad je riječ o potrebama stanovništva, Pavić je napomenuo kako "odjeća nije potrebna, već hrana s dužim rokom trajanja".

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević istaknuo je kako je prioritet osigurati privremene smještajne jedinice svima koji su odlučili ostati uz svoje porušene domove, za što će biti potrebno oko tisuću kontejnera. Takvih je stambenih jedinica "u režiji" države i donacija različitih organizacija i privatnih tvrtki do sada osigurano gotovo 600, a Caritas je najavio da će krenuti s isporukom još stotinjak. Milošević je također odgovorio na prozivke da Vlada nije pravovremeno reagirala na potres, naglasivši kako su isti dan na području pogođenom potresom sve raspoložive snage stavljene na raspolaganje. Dodao je, međutim, kako treba priznati "da to nije bilo dovoljno u tom trenutku jer su razmjeri katastrofe bili toliko veliki da se nisu mogli sagledati u prva dva-tri dana". Naveo je kako se neprekidno radi na tome da pomoć stanovništvu postane bolja i sustavnija. H
Najčitanije iz rubrike