Regija
AGENCIJA VIDRA

Regionalni koordinator
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
VIDRA je krucijalna razvojna agencija Virovitičko-podravske županije, ali i šire. U studenome 2020. odlukom ministrice Nataše Tramišak produljen joj je status regionalnog koordinatora do 31. prosinca 2023., odnosno do završetka financijske perspektive 2014. - 2020.

- I 2020. godina bila je izazovna, a isto očekujemo i u 2021., u kojoj će regionalni koordinatori imati značajnu ulogu u provedbi Mehanizma za oporavak i otpornost koji je težak 10 milijardi eura - kazala je Emina Kovač, ravnateljica VIDRA-e, Agencije za regionalni razvoj VPŽ-a.

- Pojedini projekti koji u sebi sadrže infrastrukturne elemente traju do tri godine te se stoga njihova provedba proteže od ranijih godina i traju čak do kraja financijskog razdoblja, tj. 2023. godine. U 2021. u provedbi će biti 81 projekt ukupne vrijednosti 506.075.937,40 kuna. To će odraditi naš Odjel za provedbu programa i projekata, zadužen za provedbu svih projekata koji se financiraju iz nacionalnih te EU sredstava, a čiji su prijavitelji Županija, jedinice lokalne samouprave, institucije kojima je osnivač Županija ili jedinice lokalne samouprave. Financijski najznačajniji projekti su Uređenje turističko-rekreacijskog centra "Jezero-Hercegovac-Ružica grad" te Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni - podcrtava Kovač.

Iznimno značajna sredstva Županija će dobiti i kroz dodatak 2 Razvojnom sporazumu za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- U Našicama je u listopadu 2020. potpisan sporazum kojim se jamči da će se u idućem periodu naći sredstva za realizaciju sljedećih projekata s područja županije: Izgradnja centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti u vrijednosti 24.779.000 kn; Izgradnja i opremanje sušionice povrća u vrijednosti 225.825.000 kn; Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije u vrijednosti 20.000.000 kn; Izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Općini Čađavica u vrijednosti 31.000.000 kn. Za te je projekte u tijeku izrada projektne dokumentacije kako bi bili spremni za prijavu na EU fondove. Kao i dosad, ciljevi Razvojne agencije VIDRA-e usmjereni su na regionalni razvoj te povećanje konkurentnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije - zaključila je Kovač. R.I.
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike