Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA VUKOVAR

Invalidima ukrao 312 tisuća, kažnjen radom za opće dobro
Objavljeno 11. siječnja, 2021.

Vukovarac Goran P. (39) osuđen je na godinu dana zatvora, zamijenjeno sa 730 sati rada za opće dobro, jer je s računa Društva osoba s invaliditetom "Podunavlje" Vukovar na svoj račun prebacio 312.381,30 kuna. Novac mora vratiti tom društvu u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti presude.


Županijski sud u Vukovaru proglasio ga je krivim jer je od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. u Vukovaru kao tajnik Društva osoba s invaliditetom "Podunavlje" Vukovar, ovlašten od predsjednice društva i za raspolaganje novčanim sredstvima za potrebe poslovanja društva, sa žiroračuna društva u nakani da pribavi sebi znatnu imovinsku korist s navedenog računa na svoj tekući račun kod iste banke u više navrata prebacio novčana sredstva. Opravdao je to na ime putnih troškova koje nije izvršio i dnevnica na koje nije imao pravo. Na taj je način uzeo za sebe 312.381,30 kuna. Nepravomoćno je osuđen za kazneno djelo zloporaba položaja i ovlasti.


Goran P. u svojoj je obrani priznao da je učinio za što ga se optužnicom teretilo, naveo da mu je iskreno žao te da se kaje i obećava da takvo što sigurno više neće ponoviti. Iz iskaza predsjednice društva sud je utvrdio da je 2005. Goran P. kao ročnik civilno služio vojni roka u udruzi "Podunavlje" Vukovar, gdje je ona od osnivanja predsjednica, kao i danas. Tijekom kolovoza 2006. Gorana P. zaposlili su u udruzi kao administrativnog djelatnika, a tijekom 2009./2010. godine postao je administrativni tajnik udruge, a kasnije i poslovni tajnik. Nije bio ovlašteni potpisnik na žiroračunu Udruge "Podunavlje", ali je imao u posjedu sve kartice žiroračuna i internet-bankarstva te je znao sve PIN-ove za njih jer predsjednica zbog svog invaliditeta nema dovoljnu brzinu kako bi upisala brojeve koji se traže tijekom transakcije na internet-bankarstvu, pa ni podići novac na bankomatu. Zbog tih razloga sve transakcije, isplatu plaća, honorara, putnih troškova, dnevnica, režijskih troškova za udrugu obavljao je isključivo Goran P. U razdoblju od 8. lipnja 2010. do 26. studenoga 2013. išao je tri puta u Zagreb službenim vozilom. Da je na svoj tekući račun 39-godišnjak prebacio sa žiroračuna udruge "Podunavlje" ukupno 312.381,00 kuna doznala je tijekom poreznog nadzora 2014. godine, o čemu je htjela s njim razgovarati, ali je bio nedostupan. Nije se sjećala je li Goran za odlazak u Zagreb ispunio putni nalog, odnosno dostavio račun za prijevoznu kartu, ali se sjećala da je Goranovo objašnjenje uvijek bilo da je on za to zadužen, da je to njegov posao o kojemu se brine.


- Prilikom izbora, vrste i mjere kazne, polazeći od stupnja krivnje i svrhe kažnjavanja, sud kao olakotne okolnosti optuženiku cijeni iskreno priznanje djela, izraženo kajanje, korektno držanje pred sudom, zatim činjenicu da se radilo o mlađoj osobi u vrijeme počinjenja kaznenog djela, spremnost da oštećeniku namiri učinjenu štetu, dok mu je kao otegotnu okolnost cijenio prijašnju osuđivanost. Takva odluka o kazni izražava zakonom predviđenu društvenu osudu, moralni prijekor za zlo koje je optuženik počinjenjem djela nanio oštećenom društvu i društvu u cjelini, a koja će mu omogućiti ponovno uključivanje u društvo, kao i jačanje povjerenja građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava. Izrečena kazna utjecat će kako na optuženika tako i na sve ostale građane da ubuduće ne čine kaznena djela te upozoriti da je kažnjavanje počinitelja pravilno, a činjenje kaznenih djela pogibeljno - navodi, između ostaloga, u obrazloženju nepravomoćne presude Županijski sud Vukovar.

Goran P. mora platiti i 5336 kuna troškova vještačenja i 2000 kuna sudskog paušala.


Sandra Lacić
U iduće dvije godine Vukovarac Društvu osoba s invaliditetom "Podunavlje" mora vratiti 312.381,30 kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike