Osijek
PRITUŽBE POTROŠAČA

Trgovine moraju isplatiti naknadu za ambalažu
Objavljeno 10. siječnja, 2021.
Jesu li trgovci u obvezi isplatiti novac za predanu povratnu otpadnu ambalažu (0,50 kuna po komadu) ili su u pravu kada nam uvjetuju da nam za taj iznos umanje račun za robu koju moramo kupiti u njihovim prodavaonica - pitanje je koje nije sigurno prvi put postavljeno od kada se od prije nekoliko godina u Hrvatskoj krenulo s povratom ambalaže. Imaju li trgovci na to pravo, odnosno kakva je regulativa o tom pitanju, zapitali su i nas naši čitatelji.


Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u čijoj je nadležnosti ova cjelokupna tematika, odgovaraju kako takvo ponašanje trgovaca nije sukladno Pravilniku, odnosno povratna naknada se isplaćuje u novcu. Ali potvrđuju da su i oni dobili nekolicinu prijava građana kada je riječ o preuzimanju otpadne ambalaže od strane tvrtke Spar Hrvatska d.o.o.
- Situacija koju građani spominju nije sukladna važećim pravnim propisima, pa smo, u skladu sa svojim nadležnostima, prodavatelju uputili zahtjev za žurno očitovanje te ga uputili da bez odgađanja uskladi poslovanje sukladno odredbama članka 24. Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži. Prijava potrošača proslijeđena je i Državnom inspektoratu, s prijedlogom za provođenje inspekcijskog nadzora. Kako su nas izvijestili iz Državnog inspektorata inspekcija zaštite okoliša je rješenjem naredila Spar Hrvatska d.o.o. da iznos povratne naknade potrošačima isplaćuje u novcu te je protiv prodavatelja i odgovorne osobe izdala prekršajni nalog - jasno odgovaraju u Fondu. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike