Kultura
OSIJEK JEDINI NIJE OTKAZAO NIJEDNOG "ORAŠARA"

Ognjenović: Pravom umjetniku nije bitan broj gledatelja
Objavljeno 9. siječnja, 2021.
Jedno nasmijano dijete u gledalištu dovoljan je razlog da sve ima smisla

I ove je sezone - svim preprekama unatoč - zaigrao Orašar. Pa kako su uspjeli? - nametnulo se pitanje koje smo postavili glavnom i odgovornom, Vuku Ognjenoviću, voditelju Plesnog ansambla osječkog HNK-a. Balet je to koji svi željno iščekuju diljem svijeta čim se temperature spuste ispod ljetnih i počne mirisati zima, no s obzirom na masovnost scena i brojnost sudionika, mnogi su mislili da će ovo biti prvi Božić bez Orašara. Srećom, nije bilo tako. I bit će ih još i u veljači.

Red, rad i disciplina

- Da, odlučili smo unatoč svemu igrati dok ide, ne zanemarujući propisane mjere. Kako se čini, bilo je i vrlo uspješno, s obzirom na to da smo jednini u Hrvatskoj uspjeli odraditi sve izvedbe bez otkazivanja. Toj činjenici zasigurno ide u prilog što su plesači i inače sinonim, uz rad, za red i disciplinu, te što u ansamblu imamo tri mlade buduće liječnice, pa smo doista bili disciplinirani - zadovoljan je Ognjenović, svjestan da se već mjesecima kazališta iz dana u dan prilagođavaju uvjetima, ne samo brojem gledatelja nego i veličinom produkcija.


- Da, kazališta su u vrlo teškoj situaciji jer za umjetnike, posebice plesače, bez kazališta nema ničega. Mi smo brzo doskočili situaciji i u dogovoru s intendanticom Draženom Vrseljom i cijelim ansamblom odlučili ipak “ići”. Nitko nam ne jamči da nam ne dolaze još teža vremena, a umjetnost je ta koja nam daje nadu, makar samo pred 50 ljudi. Nama je bitno nastupati, pravom umjetniku nije bitan broj gledatelja. Jedno nasmijano dijete u gledalištu dovoljan je razlog da sve probe i predstave imaju smisla. Mislim da je to našem gradu bilo prijeko potrebno u ovim izrazito teškim trenutcima, te dovoljno da održi bar djelić duha i blagdanskog raspoloženja. Na kraju, kao i Grinč, korona, ipak, nije ukrala Božić. Velika hvala svim primarnim poslodavcima naših plesača, jer HNK u Osijeku još uvijek nema radna mjesta za plesače. Svi su nam izišli u susret i dopustili svojim zaposlenicima, a našim plesačima sudjelovati u predstavama, prihvaćajući rizik odlaska u izolaciju i to sve da bi Osijek imao neprekinuti niz Orašara još od premijere 2013. To je onaj moj Osijek gdje su ljudi i dalje na prvom mjestu - ističe Vuk, opravdano sretan, jer i HNK u Zagrebu je svog Orašara - otkazao. Je li Osijek hrabriji, snalažljiviji, luckastiji?


- Zagreb ima puno veći ansambl, pa je i mogućnost zaraze svakako bila izglednija, što se na kraju i dogodilo, kao i Splitu. Mi smo samo bili snalažljiviji i predstavu prilagodili, skratili te reducirali broj sudionika, bez djece i svih koji nisi bili nužni, a da pritom puno ne trpi priča ni kvaliteta izvedbe - pojašnjava Ognjenović.

Zabilježili su i 70. izvedbu.

- Istog smo Orašara odigrali 71. put, a 70. izvedbu kratko smo proslavili zajedničkom fotografijom na sceni jer smo već sljedeći dan opet igrali, a nije bio trenutak za velika druženja - priča nam Vuk.

Ove godine 300 gledatelja

Ne treba isticati da su karte kao i svake godine rasprodane u trenu, što Vuka ne čudi jer su 2019. otplesali deset Orašara pred oko 4000 gledatelja, a ove godine šest za 300-tinjak. Stoga će bar još četiri biti u veljači, možda i u zimskom ugođaju, s pokojom pahuljom.


Ovo je zamalo bila sezona u kojoj je Orašar zasjao u novom ruhu.


- Upravo smo u pregovorima za novog Orašara u sezoni 2021.-2022., ako nam uvjeti dopuste, čemu se svi nadamo. Kostime i scenu radit će naš Osječanin na privremenom radu u Dubaiju, Neven Mihić. Osam punih sezona, devet godina igranja, više od 70 izvedbi zasigurno su vjetar, točnije uragan u leđa svim dionicima ove prelijepe priče o vraćanju baleta u Osijek, ravnopravno s ostale dvije grane koje tvore umjetnički trolist ozbiljne kazališne kuće u kulturnom gradu, prekrasnoj maloj metropoli! - optimističan je Vuk.


Svi se nadamo što skorijem povratku na ono staro - možda ne baš u punom smislu te riječi, no iz ovog su iskustva nešto naučili.
- Naučili smo da je život puno više od pukog preživljavanja, unatoč svim bolestima, katastrofama, financijskim situacijama, ratovima. Tko preživljava u ovom svijetu ne posustajući duhom, umjetnik je u pravom smislu te riječi, bez obzira na to čime se bavi - zaključuje Vuk.

Narcisa Vekić
POD HITNO RADNA MJESTA ZA PLESAČE
Baletni je ansambl dobio i pomladak koji je trebao zaplesati u Orašaru.

- Imamo mladog Brazilca Rafaela Mouru i mladu rođenu Osječanku Lauru Špindel, koji će, nadam se, i dalje ostati s nama. Za njih i još dva para se pod hitno moraju pronaći radna mjesta, jer su plesači nužni za opere, operete, mjuzikle i bonus su za sve baletne predstave koje nam dolaze, poput Mačka u čizmama koji ide na OLJK-u ove godine u koreografiji Vinkovčanke Ljiljane Gvozdenović. Zagrebačka Komedija ima 14 zaposlenih plesača, HNK Zagreb 85 i honorarce, a Osijek nijednog. Mislim da je trenutak da se to promijeni unatoč krizama. Život ide dalje… Non progredi est regredi. Radujem se danu kada će HNK u Osijeku ravnopravno stati uz bok ostalim nacionalnim kućama u Hrvatskoj. Ja ga tamo vidim, a naši osnivači bi trebali dijeliti s nama bar dio entuzijazma - kaže Vuk.
Vuk: Tko preživljava u ovom svijetu ne posustajući duhom, umjetnik je u pravom smislu te riječi
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike