Ekonomija
DILJEM SVIJETA LANI HARALI URAGANI, POŽARI, POPLAVE...

Štete od prirodnih katastrofa 210 mlrd. dolara
Objavljeno 9. siječnja, 2021.
Prirodne katastrofe prouzročile su u 2020. godini 210 milijardi dolara štete u zemljama diljem svijeta, a velik dio iznosa odnosi se na Sjedinjene Američke Države (SAD), koje su poharali uragani i požari, izvijestio je njemački reosiguravatelj Munich Re.


Iznos je za četvrtinu veći nego u 2019. godini, a poklopio se s osjetno pojačanim rizicima koje donosi globalno zatopljenje.


Osigurani su gubitci porasli za 44 posto, na 82 milijarde dolara, objavio je Munich Re.


Sezona uragana bila je "hiperaktivna" s rekordnih trideset oluja, više nego 2005. godine kada ih je zabilježeno dvadeset i osam, istaknuli su u njemačkom divu. Toplinski valovi i suše raspiruju pak šumske požare, koji su prošle godine na zapadu SAD-a prouzročili 16 milijardi dolara štete. Pojedinačni događaj koji je prouzročio najveću štetu, od sedamnaest milijardi dolara, bile su poplave u Kini, no osigurano je bilo samo dva posto tog iznosa, napominju u Munich Reu. "Klimatske promjene igrat će sve važniju ulogu u svim tim rizicima", izjavio je član uprave Munich Rea Torsten Jeworrek, upozoravajući na uragane, šumske požare i druge vremenske nepogode. "Vrijeme je da nešto poduzmemo", poručio je reosiguravatelj Munich Re. H
Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike