Ekonomija
POMAŽU PČELARI IZ CIJELE HRVATSKE

Razoran potres uništio i pčelinjake na Banovini
Objavljeno 9. siječnja, 2021.
Na stradalom području u Sisačko-moslavačkoj županiji ima oko 350 pčelara s oko 19.000 pčelinjih zajednica, kaže Vrbos

Razoran potres koji je pogodio područje Siska, Petrinje, Gline te brojnih okolnih mjesta napravio je goleme štete na svim poljima. Tako su katastrofalno prošli i pčelinjaci te ostala pčelarska imovina.


Nažalost, u rušenju kuće u Majskim Poljanama kod Gline poginuli su pčelari i članovi Hrvatskog pčelarskog saveza, otac i sin, Franjo i Mario Tomić.


- Prema prikupljenim podatcima, na stradalom području u Sisačko-moslavačkoj županiji ima oko 350 pčelara s oko 19.000 pčelinjih zajednica i poznato je da je pčelarstvo u ovim krajevima vrlo razvijeno, ispaše su odlične, a pčelari vrlo iskusni, no potres je uništio većinu truda i rada naših pčelara – kaže predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.


Većina košnica stradala je zbog razornog potresa, a i onim pčelinjim zajednicama koje nisu neposredno stradale, odnosno pretrpjele fizička oštećenja, prijeti opasnost.


- Odmah smo pokrenuli aktivnost pomoći pčelarima iz Sisačko-moslavačke županije i okolnih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na web-stranicama Hrvatskog pčelarskog saveza otvorili smo žiroračun Hrvatskog pčelarskog saveza gdje pčelari i pčelarske udruge koji su voljni mogu uplatiti izvjestan iznos koji će biti proslijeđen Pčelarskoj udruzi Sisačko-moslavačke županije, odnosno njihovim pčelarima. Na ovaj naš apel za pomoć oglasili su se i pčelari iz Slovenije i Njemačke koji će također pomoći pčelarima na Banovini, ali i pčelarima na okolnim područjima koja su zahvaćena potresom. Pomoć u tom smislu itekako je važna jer jedino na taj način može se sanirati šteta, ali i motivirati da se stradali pčelari i dalje usprkos ovoj nedaći nastave baviti pčelarenjem. Drugi oblik pomoći koji dogovaramo s Ministarstvom poljoprivrede odnosi se na Mjeru 5 iz Programa ruralnog razvoja, kojom će tijekom veljače biti objavljen natječaj na koji će se moći javiti i pčelari, ali i drugi poljoprivrednici, a mi do tada imamo zadatak elaborirati, dokumentirati i potvrditi štete koje su nastale. Radi se o direktnim štetama uginuća pčelinjih zajednica, uništenja i oštećenja košnica, gospodarskih zgrada, pčelinjaka, inventara, zaliha meda te voska i sveg drugog repromaterijala, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, ujedno i dopredsjednik Pčelarskog saveza Virovitičko-podravske županije Željko Vrbos.


Pozvao je ovim putem sve pčelare da se uključe u pomoć svojim kolegama iz Banovine.


- I simbolična financijska pomoć je dobrodošla, a svi oni koji mogu i žele pomoći neka se jave u Pčelarsku udrugu Virovitičko-podravske županije ili u Pčelarsku udrugu grada Virovitice i naših drugih mjesta, a njihov prilog bit će upućen na pravu adresu. Unaprijed zahvaljujem svima koji će se odazvati na ovu humanitarnu akciju – zaključio je Vrbos.
Vladimir Grgurić
Pravi razmjeri štete znat će se tijekom proljetnog pregleda
- Potresom je, naime, došlo do stresanja pčela iz klupka na podnicu, što u ovo doba godine može biti pogubno. Pčele su, naime, u fazi zimovanja i sada im je potreban mir, pa bi preseljenje u ovo vrijeme imalo posljedice na preživljavanje. U svakom slučaju, pravi razmjeri ukupne štete znat će se u vrijeme proljetnog pregleda pčelinjih zajednica, no već sad možemo očekivati da će šteta biti golema – sa žaljenjem je zaključio Vrbos, napomenuvši da su pčelari odmah krenuli u pomoć svojim kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Željko Vrbos

predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza

Potresom je došlo do stresanja pčela iz klupka na podnicu, što u ovo doba godine može biti pogubno. Pčele su u fazi zimovanja, pa bi preseljenje imalo posljedice na preživljavanje.
Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike