Svijet
KAOS I NASILJE NA KAPITOLU

Trump prosvjednicima: Pokrali su nas, ali idite kući u miru
Objavljeno 7. siječnja, 2021.

WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu svoje pristaše koje su upale u zgradu Kongresa da se raziđu u miru.

"Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju, posebno druga strana", rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru.

"Ali sad morate ići kući. Moramo imati mir. Moramo imati zakon i red. Znamo kako se osjećate, ali idite kući, idite u miru, mi vas volimo, vrlo ste posebni", rekao je Trump, koji nijednom riječju nije osudio nasilje i provalu u zgradu Kongresa.

Prethodno je izabrani američki predsjednik Joe Biden u obraćanju naciji rekao da kaos u američkom Kapitolu "graniči s pobunom" i pozvao Trumpa da je okonča.

Scene nasilja i kaosa vladaju američkim Kapitolom, sjedištem američke demokracije, u koji je unatoč policijskim suzavcima upala gomila pristaša Trumpa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Bidena.

Kaotične scene uslijedile su nakon što se Trump obratio svojim pristašama blizu Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Twitter ograničio Trumpove tvitove zbog opasnosti od nasilja

Twitter Inc ograničio je korisnicima dijeljenje video isječaka i tvitova predsjednika Donalda Trumpa "zbog opasnosti od nasilja" dok su u srijedu stotine prosvjednika nahrupile u Kapitol  kako bi prisilile Kongres da ne potvrdi Trumpov poraz.

Društvena mreža rekla je da će poduzeti akcije protiv prijetnji i svih poziva na nasilje u skladu sa svojom politikom građanskog integriteta.

Takvi tvitovi neće se moći 'retvitati', na njih se neće moći odgovoriti niti će ih se moći 'lajkati'.

U svojim porukama na Twitteru Trump je nastavio iznositi neutemeljene tvrdnje o krađi izbora na njegovu štetu.

U videoporuci Trump je pozvao prosvjednike da se vrate kućama.

Trump i njegovi saveznici nastavili su iznositi nepotkrijepljene tvrdnje da su izbori pokradeni i te su tvrdnje bujale na platformama među kojima su i Twitter i Facebook.

Biden pozvao Trumpa da okonča "opsadu" Kapitola

Izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu u obraćanju naciji da kaos u američkom Kapitolu "graniči s pobunom" i pozvao aktualnog predsjednika Donalda Trumpa da je okonča.

Biden je pozvao Trumpa da istupi i zatraži kraj "opsade" Kapitola.

Biden je poručio da kaos u zgradi Kongresa "graniči s pobunom i mora se odmah okončati".

Gradonačelnica Washingtona potvrdila policijski sat, osudila "sramotno" ponašanje

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser pozvala je u srijedu građane da ostanu kod kuće i osudila je upad pristaša predsjednika Donalda Trumpa u zgradu Kapitola nazvavši to "sramotnim" ponašanjem.

Ona je potvrdila da se policijski sat koji počinje u 18 sati (u ponoć po srednjoeuropskom vremenu) odnosi na sve osim na radnike ključnih službi.

"Provodit će se zakon i red i ovakvo ponašanje neće se tolerirati", rekla je Bowser.

Kazala je da će policija zapovijedati operacijom čišćenja zgrade Kapitola i dodala da dolaze policijske snage iz Virginije i Marylanda.

Pozvana je i Nacionalna garda i Bowser je apelirala na stanovnike da izbjegavaju sukobe s prosvjednicima koji su spremni na nasilje.

Hrvatska osudila nemire u SAD-u: Miran prijenos vlasti je najvažniji

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman reagirao je u srijedu na Twitteru na nemire na američkom Kapitolu i naglasio da je "podržavanje demokratskih institucija i miran prijenos vlasti od najveće važnosti".

Hrvatski ministar vanjskih poslova objavio je na Twitteru da s "velikom brigom" prati zbivanja u Washingtonu.

"Podržavanje demokratskih institucija i miran prijenos vlasti od najveće je važnosti", objavio je Grlić Radman.

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike