Dome slatki dome
NISKOENERGETSKA KUĆA

Dobrim planiranjem do kasnijih ušteda
Objavljeno 7. siječnja, 2021.
Kuću planirajte tako da izbjegavate prostore koje će kasnije biti teško zagrijati i koji će biti veliki “gutači” energenata

Ako prije gradnje kuće napravimo pomno planiranje, istim načinom i gotovo istim troškovima kao gradnjom obične možemo sagraditi niskoenergetsku kuću.

Gradnja kuće vjerojatno je jedan od najvećih projekata koji će netko imati u životu. Rijetki su oni koji u svome životu imaju značajnije investicije od gradnje kuće, naravno ako gledamo osobna ulaganja. Stoga gradnji kuće treba pristupiti maksimalno posvećeno i s iznimnim planiranjem, pa i edukacijom. Upravo u ove edukativne mjere ulazi i naš serijal članaka „Niskoenergetska kuća“ kojim vas želimo upozoriti na to o čemu sve treba voditi računa kako biste svoj dom sagradili kao niskoenergetski, ali u okvirima troškova gradnje obične kuće.

Planiranje, planiranje..
Ključ u gradnji niskoenergetske kuće u cjenovnim okvirima obične kuće je u izraženom planiranju. Nužno je isplanirati svaki detalj kako bismo izbjegli nepotrebne gubitke. Prva stavka u tome je kompaktnost kuće. Naravno, prvi preduvjet je napraviti financijsko planiranje, jer nema gore situacije od te da vlastiti dom niste u stanju završiti. Vjerojatno najveći gubitci ostvaraju se tada – življenjem u nedovršenom objektu, možda bez vanjske izolacije, nedovršene okućnice ili nedovršenog interijera. Stoga, prije bilo kakvih zahvata osigurajte financiranje uz bar 30 % rezervi. Tako možete biti sigurni da ćete završiti planirano. Kompaktnost kuće u tome je izuzetno bitna stavka.

Nije isto graditi kuću od 120 m2 ili 250 m2, te mnogi ponukani činjenicom kako sami grade svoj prostor posegnu za znatno više kvadrata nego što mogu financirati te u konačnici i godinama nakon useljenja žive u nedovršenoj gradnji. Stoga, planirajte kvadrate kuće sukladno potrebama, ali i mogućnostima. Bitna stavka koja također ulazi u kompaktnost je raspored kuće. Kuću planirajte tako da izbjegavate prostore koje će kasnije biti teško zagrijati i koji će u doslovnom smislu biti „gutači“ energenata. Nadalje, odvojite toplinske zone kuće tako da kupaonice i ostave okrenete prema sjeveru jer ti prostori ionako nemaju velike prozore, a dnevne prostore okrenite prema jugu te na njih planirajte postavljanje velikih staklenih površina. Spavaonice možete orijentirati na istok ili jug. Ovakvim planiranjem već ste napravili puno. Kuću nadalje možete planirati graditi običnim elementima kakvima gradimo i obične kuće (za naše podneblje uobičajeni su opeka, beton, drvo), no kasnijim planiranjem u obliku troslojnih stakala i višekomornih profila, dobre toplinske izolacije, niskotemperaturnim režimom grijanja dobivamo niskoenergetsku kuću koja kao temelj može biti i za dodavanjem solarnih kolektora kao izvrsne nadogradnje.

Natkrivene terase
U planiranju gradnje kuće nije naodmet planirati i terase. Ovi funkcionalni dodaci kuće osim dodatnog prostora ugodnog za boravak i druženje imaju i dodatnu funkciju ako su natkriveni. Naime, natkrivene terase uvijek treba planirati uz dnevne ili spavaće sobe, a kako njih orijentiramo prema jugu, ovakve terase se zimi omogućiti ulazak sunčeva svjetla, a ljeti stvarati hladovinu, jer ovisno o godišnjem dobu mijenja se i kut sunčevih zraka. Na ovaj način koristimo sunce kao prirodan i posve besplatan način dodatnog grijanja prostorija zima, odnosno stvaramo zaklon ljeti. Nakon pomnog planiranja i gradnje, u sljedećem članku naglasak stavljamo na važnost izolacije – od podova, krova pa do vanjske ovojnice.
Marin Režić
Niži režijski troškovi jedna od prednosti
Kroz serijal članaka provest ćemo vas kroz priču kako od ideje stvoriti dom za sebe ili svoju obitelj. Brojnim savjetima nastojat ćemo ovu tematiku obraditi tako da niskoenergetska kuća bude u okvirima klasične granje, no omogućujući prednosti koje pruža niskoenergetska kuća. Prije svega to je ugodna atmosfera doma te niski režijski troškovi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike