Zdravlje
IMUNITET BORBA PROTIV VIRUSA

Manje stresa i uravnotežena prehrana
Objavljeno 4. siječnja, 2021.
Imunosni sustav predstavlja složen tjelesni mehanizam iznimno važan za naše zdravlje

Kad izgovorimo riječ imunitet, na što prvo pomislimo? Znamo da je on zaslužan za stabilno funkcioniranje našeg organizma te da nas neumorno štiti od raznih bakterija i virusa koji vrebaju, posebice u hladnim, zimskim mjesecima, no znamo li na koji način on funkcionira?

Imunosni sustav sastoji se od kompleksne mreže organa i tkiva, stanica i proteina koji zajednički djeluju braneći tijelo od štetnih utjecaja iz okoline. On kontinuirano i dosljedno pomaže našem tijelu na tisuće različitih načina, ali radi svoj posao uglavnom tiho i neopaženo. Najveći dio imunosnog sustava nalazi se u crijevima. Stoga je recept za pravilan i snažan rad imunosnog sustava jednostavan, a podrazumijeva pravilnu i uravnoteženu prehranu s pomoću koje ćemo tijelu pružiti potrebne vitamine, minerale i hranjive tvari. Uz to, potrebno mu je osigurati dovoljno sna i redovitu fizičku aktivnost. Nužno za njegovo funkcioniranje je i smanjenje stresa na najmanju moguću razinu, s obzirom na to da stres dokazano smanjuje imunosnu obranu organizma.

Precizna analiza
Kao jedna od najvećih stručnjakinja na području istraživanja povezanosti crijeva i imunosnog sustava istaknula se dr. med. Jeannette Gjurić, specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine te osnivačica Centra za kinesku medicinu u Zagrebu, koja je svoja znanja usavršavala u Švicarskoj, Austriji, Italiji, a u nekoliko navrata i u Kini.

- Tijekom studija medicine i kao mlada liječnica ne sjećam se da se mnogo učilo o ulozi debelog crijeva u našem tijelu. No unatrag dvadesetak godina situacija se značajno promijenila. Nove znanstvene tehnologije omogućile su preciznu, brzu analizu i identifikaciju bakterija u crijevu, što dotad nije bilo moguće. Naše crijevo naseljeno je bilijunima bakterija koje ga svojim sinergijskim djelovanjem čine najvažnijim imunosnim organom u tijelu. Možete li zamisliti da samo jedan gram crijevnog sadržaja sadrži više bakterija, gljivica i virusa nego što je stanovnika na zemlji? No bakterije moraju biti u vrlo osjetljivoj ravnoteži kako bi omogućile zdravo i normalno funkcioniranje debelog crijeva.

- Imunosni sustav predstavlja složen tjelesni mehanizam od izvanredne važnosti za naše zdravlje. Danas, u kontekstu pandemije koja vlada, često se spominju T limfociti, vrsta leukocita koji imaju sposobnost proizvodnje citokina, proteina koji imaju važnu ulogu u staničnoj signalizaciji. Ponekad se događa da dođe do prekomjernog lučenja citokina, što dovodi do tzv. citokinske oluje koja može izazvati cijeli niz zdravstvenih problema. Upravo je iz navedenih razloga od iznimne važnosti da imamo zdrav crijevni mikrobiom i intaktnu crijevnu sluznicu s očuvanim stanicama koje proizvode antitijela.

Opuštanje
Kako si možemo pomoći? Pokušajte tijekom dana pronaći malo vremena za sebe. Sigurno postoji nešto što vas opušta. Ugodna glazba, dobra knjiga, šetnja, rad u vrtu, meditacija ili vježbanje samo su neke od mogućnosti.

Za naše je bakterije bitno da ih pravilno hranimo, stoga jedite puno povrća. Jednostavni ugljikohidrati i šećeri potiču razmnožavanje loših bakterija i gljivica, posebice kandide. Zato jedite što više svježih namirnica. Krećite se što više, jer se na taj način pokreću energetski tokovi u tijelu i sprječava nastanak energetskih blokada.

Naposljetku, svakako bih preporučila uzimanje kvalitetnih i provjerenih probiotika. Valja znati i da ne postoji univerzalni probiotik koji rješava sve probleme. Najveća efikasnost probiotičkih preparata postiže se optimalnom kombinacijom različitih bakterijskih sojeva. Za dobne skupine iznad 60 godina svakako bih preporučila redovito uzimanje probiotika jer je dokazano da s godinama mikrobiom crijeva slabi.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike