Regija
PRORAČUN POTRESA POLITIČKU SCENU

Vijeće Valpova raspušta se,
očekuju Vladina povjerenika
Objavljeno 30. prosinca, 2020.
Financiranje lokalne samouprave nastavit će se, grad neće stati, poručuju iz koalicije
VALPOVO - Kako su i najavili, vladajuća koalicija u Gradskom vijeću Valpova predvođena HDZ-om i koalicijskim partnerima HSU-om i Nezavisnom listom Stanka Miloševića na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća nije prihvatila predloženi gradski proračun za 2021. godinu, koji je na prihodovnoj strani iznosio 126, a na rashodovnoj strani 134 milijuna kuna.Takvu svoju odluku potkrijepili su podatcima da je unatoč njihovim dosadašnjim pokušajima i usvajanju triju proračuna, te 14 izmjena i dopuna proračuna, kao i zaduženju od 40 milijuna kuna koji su prihvaćeni radi pokretanja novih i nastavka postojećih projekata, Valpovo danas jedini grad u Osječko-baranjskoj županiji s dugom koji iznosi čak 11,3 milijuna kuna, Grad u kojemu je "evidentan manjak fiskalne odgovornosti" i koji ima 14 milijuna kuna duga prema poduzetnicima i obrtnicima. Grad je to u kojemu su prihodi za sljedeću godinu planirani u visini od čak 94 milijuna kuna, iako je u posljednje tri proračunske godine ukupno ostvareno pomoći u iznosu od samo 40-ak milijuna kuna. Za vijećničkom govornicom predloženi dokument ocijenili su "nerealnim, prenapuhanim i neprihvatljivim".

Nasuprot njima, gradonačelnik Matko Šutalo proračun je ocijenio kao realan i razvojan, a nazvao ga je i najkvalitetnijim proračunom do sada. Odluku o neusvajanju okarakterizirao je kao isključivo političku te na vijećnike pokušao utjecati dramatičnim najavama da će u slučaju neprihvaćanja proračuna grad na mnogim područjima prestati funkcionirati, da će projekti stati, a da će udruge, gradske tvrtke, vrtići, vatrogasci i drugi korisnici proračuna isključivo njihovom krivnjom ostati bez financijske potpore, a zaposlenici bez radnih mjesta.

Cijela ta burna rasprava u Vijeću bila je obilno začinjena osobnim uvredama, ucjenama i podmetanjima, no predsjednik Vijeća Dejan Pisačić i vijećnik Jozo Piškorjanac poručili su da se takav scenarij sigurno neće dogoditi u Valpovu te da priče da se nakon neizglasavanja proračuna u gradu neće financirati udruge i vrtići ne stoje. Naime, kako je pojasnio tajnik Grada Zvonko Barišić, nakon raspuštanja Gradskog vijeća Vlada RH imenovat će povjerenika za Grad Valpovo, a financiranje lokalne samouprave nastavit će se ili na osnovi odluke o privremenom financiranju koju predlaže gradonačelnik, a usvaja Vijeće, ili, ako to ne prođe, na osnovi odluke o nužnom financiranju.

- Srušit ćemo sami sebe i doći će povjerenik koji će donositi odluke umjesto nas i sve ono što treba proći – proći će i grad će nastaviti funkcionirati. Smatramo da neizglasavanjem proračuna radimo dobru stvar jer ćemo na taj način do novih lokalnih izbora spasiti određene financijske situacije u gradu. Naglašavamo da podržavamo razvojne projekte, slažemo se s programima, no ne i s dosadašnjim financijskim vođenjem grada - poručio je Željko Varžić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ - HSU - Nezavisne liste Stanka Miloševića.

Lidija Aničić
Bitka priopćenjima
Dvoboj i obračun između vladajuće koalicije s HDZ-om na čelu s jedne i gradonačelnika Šutala s njegovim VNL-om s druge strane nastavili su se i tijekom jučerašnjeg dana priopćenjima na društvenim mrežama. Tu je gradonačelnik (opet) upro prstom i poimence prozvao sve gradske vijećnike koji su glasali protiv proračuna tvrdeći da ovakva njihova odluka direktno šteti građanima Valpova i stopira njegov razvoj. S druge strane, HDZ i partneri, koji su dan prije oštro osudili pokušaje pritisaka i ucjenjivanja od strane vijećnika Valpovačke nezavisne liste na sjednici Gradskog vijeća, ostali su čvrsto pri svome stavu poručivši da samo šest ruku u zraku koje su podržale proračun najbolje potvrđuje da je ovaj dokument samo “skup predizbornih obećanja koja je nemoguće ostvariti.”
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana