Svijet
NOVA PORUKA

Vučić: Prestići ćemo Hrvatsku
Objavljeno 21. prosinca, 2020.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s vremena na vrijeme požali se na hrvatske medije i navodne napade na njega, a u subotu je rekao kako smatra da je to zato jer je Hrvatska ljuta zato što je "ekonomski napredak Srbije nepovratan proces, i naša će država prestići Hrvatsku po ekonomskom napretku sljedeće godine".


"Prije samo tri i pol do četiri godine, hrvatski BDP bio je 49 milijardi eura, a BDP Srbije 37 milijardi. Mi smo od početka u zaostatku za Hrvatskom. Sljedeće godine i oni i mi bit ćemo na 50 milijardi eura. Mislim da je to veliki uspjeh. Nikada nismo bili blizu Hrvatske. Nemaju oni baš upola manje stanovnika od nas, ali prema službenim podacima, odnos je sedam milijuna prema 4,5 milijuna stanovnika", rekao je Vučić u televizijskoj raspravi kada ga je sugovornik upitao zašto Srbije već nije premašila Hrvatsku, što je predsjednika Vučića vidljivo zbunilo.


"Ne zaboravite, kada je prosječna plaća u Hrvatskoj bila 880 eura, naša je bila 320 eura. Njihova će biti 960 eura, a naša, bogami, 550. Mislim da su to golema smanjenja u razlikama i golem napredak Srbije", rekao je Vučić.


Svoje je teze o gospodarskom napretku i usporedbama s Hrvatskom ponovio i u nedjelju u Kruševcu, gdje je otvorio novu COVID bolnicu. Rekao je kako u hrvatskim medijima traje kampanja protiv njega i Srbije.
"Ponašam se odgovorno, nijednom izjavom ne želim ugroziti teritorijalni integritet neke zemlje. Protiv hrvatskih čelnika neću ništa loše reći, mislim da trebamo imati korektan odnos, ali će se Srbija potruditi da napreduje, a oni se izgleda ljute što malo brže napredujemo od njih. Ako je to razlog da nas napadaju, neka nastave. Mene njihove riječi samo motiviraju da još više radim i da se borim. ‘Beograd na vodi‘ je toliko lijep, želim i njima neka isto tako velebno zdanje naprave u budućnosti", rekao je Vučić, podsjetivši tako na građevinski projekt koji se u javnosti često opisuje kao, u najmanju ruku - megalomanski. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike