Novosti
POTEMKINOVA SELA U HRVATSKOJ

Dronovima će se tragati za lažnim kućama i bazenima
Objavljeno 18. prosinca, 2020.
Podižu se kulise u nadi da će se zavarati građevinske inspektore

Je li na pomolu drugi val legalizacije? Iz resornog ministarstva su na novinarski upit odgovorili kako legalizacija nezakonito sagrađenih zgrada nije u planu - ove godine.


Ovo pitanje zapravo je u posljednje vrijeme aktualizirano u Istri, gdje lokalna uprava i lokalni mediji, posebice najatraktivnijih Rovinja, Poreča, ali i unutrašnjosti, izvještavaju o neobičnim pojavama. Na primjer, postavljenim konstrukcijama od drveta i lima koj​e izgledaju kao kuće, dok na zemlji raširena plava folija imitira bazen. Sve to kako bi se prilikom snimanja iz zraka stekao dojam kako je ondje doista kuća odnosno bazen. "Sagrađeni" nelegalno, ali u slučaju novog vala legalizacije bit će ih moguće legalizirati, znatno jeftinije nego da se grade uz normalnu proceduru ishođenja građevinske dozvole.


Riječ je o tome da su upravo snimke iz zraka bile temelj legalizacije - podsjetimo, legalizirati su se mogle nove građevine i rekonstrukcije postojećih ako su vidljive na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske od 21. lipnja 2011. Sada se novi "graditelji" nadaju da će jednoga dana biti moguće legalizirati i ono što nije na starim snimkama prije 2011. godine. Koji bi drugi razuman razlog poslužio kao objašnjenje?


Kako bi tome stali na kraj, ovog je tjedna objavljena informacija da je Državni inspektorat preuzeo od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 120 tableta (računala), 30 prijenosnih printera i osam dronova koje će koristiti građevinski inspektori prilikom inspekcijskih nadzora.


Nabava i preuzimanje opreme prvi je korak u procesu uspostavljanja "e-Inspekcije" kojom će se kreirati geoinformacijski sustav koji će periodički detektirati promjene u prostoru koristeći satelitske snimke.


- Drugim riječima, ovim modulom obavljat će se preliminarna detekcija potencijalno nelegalnih promjena u prostoru poput bespravne gradnje, devastacija obale, nelegalnog odlaganja otpada, neprimjereno izgrađenih građevina bez osnovne infrastrukture itd.... Konkretno, nakon što se s pomoću satelitskih snimaka detektira sumnjiva gradnja ili potencijalna devastacija prostora, evidentirane promjena će se nadzirati inspekcijskim nadzorom, a inspektorima će na terenu biti omogućen uvid u sve potrebne baze podataka poput katastra, prostornog plana i slično, izvijestili su iz ministarstva.


Trend bespravne gradnje pojačan je nakon donošenja Zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama, poručili su tom prilikom iz Državnog inspektorata. Tako je, ponovno na primjeru Istre, građevinska inspekcija, od početka rada Državnog inspektorata (travanj prošle godine), donijela 322 inspekcijska rješenja u Istri. U istom je razdoblju izrekla 63 novčane kazne u ukupnom iznosu od 2,4 milijuna kuna, a uklonjeno je 70 nezakonito sagrađenih građevina.
I da se našalimo, još nitko nije prijavio da je u Slavoniji vidio lažni svinjac...


Dario Kuštro
POVEĆANJE UČINKOVITOSTI INSPEKCIJE
Isporučeni dronovi i informatička oprema vrijedna 1,3 milijuna kuna nabavljena je u sklopu projekta "Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli", a koji je financiran iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. "Uvjeren sam da će ova informatička oprema povećati učinkovitost građevinske inspekcije, ubrzati procese, ali i smanjiti operativne troškove", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić koji nije propustio istaknuti važnost korištenja europskih sredstava radi zaštite prostora od devastacije, a time i povećanja životnog standarda naših građana. Zadovoljstvo zbog realizacije ovoga projekta nije skrivao ni Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji je rekao kako se ovakvim projektima nastavlja s procesom digitalizacije sustava u smislu kreiranja softverskih rješenja i nabave potrebne opreme te ostale prateće infrastrukture. "Ovaj će projekt u konačnici uvelike unaprijediti sektor graditeljstva i prostornoga uređenja", rekao je ministar.
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu