Kultura
BOŽIĆNI KONCERT KVINTETA HNK U OSIJEKU

Ni maestra Barbara Kajin nije odoljela da ne zapjeva
Objavljeno 18. prosinca, 2020.
Unatoč pandemiji i svim nedaćama prozročenima njome, pod motom Svečano, dostojanstveno, odgovorno u srijedu je premijerno izveden ovogodišnji Božićni koncert kvinteta HNK u Osijeku. Dojmljivim a capella izvedbama tradicionalnih božićnih napjeva i pjesama iz svih krajeva Lijepe Naše te ponekim iznenađenjem, čar, ljepotu, mir i radost Božića u srca 50-ak posjetitelja - koliko ih je moglo biti u gledalištu zbog ograničenosti kapaciteta - pod umjetničkim vodstvom Barbare Kajin, unijeli su Igor Krišto (tenor), Leon Košavić (bariton), Karlo Miličević (bariton), Blaž Galojlić (bas) i Miloš Milojević (bas).


Uz šaljiva međusobna dobacivanja članova kvinteta između pojedinih izvedbi, na pomno odabranom polusatnom programu našle su se tradicionalne pjesme: Dobra večer, Bog da; Zdravo budi, mili gost; O, sveta tri kralja; Kad se Isus, ditić u Betlehem porodi; Lijepa si, lijepa; Kyrie eleison; Veseli se, Majko Božja; U se vrime godišta; Narodi nam se; Adeste fideles te na bisu i Tiha noć Franza Xavera Grubera, nakon dugotrajnog pljeska zadovoljne osječke publike.


Dobro uvježbani kvintet u nekim se pjesmama pretvarao u jednako tako dobro uigrani sekstet, kada bi mu se na pozornici pridružila maestra Kajin.


- Četiri pjesme otpjevala sam s dečkima jer imamo tako dobar odnos i jako nam se lijepo slažu glasovi. Ta je ideja, zapravo, potekla iz nekakve zafrkancije, ali smo na kraju odlučili to uvrstiti u program jer je cilj ovog koncerta i bio da budemo opušteni svi skupa, s publikom. Program smo birali sa zaista velikom ljubavlju i pozornošću, te se nadamo da smo njime uspjeli našoj publici donijeti bar malo božićnog duha u ovim, kako kolega Košavić kaže, "šašavim" vremenima. Ako je itko s koncerta otišao sretan i nasmijan, onda smo svoj posao napravili kako treba - kazala je nakon nastupa Kajin, zahvalivši pritom upravi Kazališta i direkciji Opere na podršci u organizaciji koncerta, kao i svim posjetiteljima.


Svoje dojmove nakon nastupa s nama je podijelio i bas Blaž Galojlić, koji je izrazio zadovoljstvo izvedenim koncertom i činjenicom da su ga u vrijeme darivanja, zajedništva i ljubavi imali priliku pokloniti publici.


- Bio je divan koncert, atmosfera je bila vrlo opuštena i svi smo uživali. Znamo iz čega je sve proizišlo i koliko smo radili da bude tako kako je bilo. Ljudi su danas uplašeni, mediji ih svakodnevno bombardiraju velikom količinom informacija o pandemiji, a mi smo ih samo htjeli malo opustiti i vjerujem da smo ispunili svoju zadaću - dodao je Blaž.
Božićni koncert kvinteta HNK u Osijeku održan je i jučer (četvrtak), a na rasporedu je i u srijedu, 23. prosinca, s početkom u 19 sati. Ulaznice su u pretprodaji na kazališnoj blagajni, a možete ih rezervirati i pozivom na broj 031/220-749 ili kupiti preko interneta na stranici https://hnk-osijek.hr/ulaznice/. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike