Dome slatki dome
ESTETIKA I FUNKCIONALNOST

Kombiniranje je postalo trend
Objavljeno 17. prosinca, 2020.
Sjedeće garniture oblikuju se dodatnim elementima, koji imaju više namjena

Maksimalnu udobnost želimo osjetiti u krevetu dok spavamo, u blagovaonici dok objedujemo, na klub-garnituri dok se opuštamo... Estetika bez funkcionalnosti, tj. udobnosti, nije ispunila svoj zadatak jer te kategorije u suvremenom životu postaju neodvojive.

Stoga dizajn postaje prilagođen ergonomiji i udobnosti, a pojedini uzorci namještaja koji plijene samo dizajnerskim rješenjem postaju skulpture u prostoru, za gledanje, ali ne i za stvarnu upotrebu.

Moderne garniture
Mjesto najčešćeg okupljanja i opuštanja svih članova obitelji i prijatelja je dnevni boravak. Moderne garniture pružaju slobodu odabira, a trend kombiniranje različitih elemenata, koji ne moraju biti povezani ni dizajnom ni bojom. Opći prostorni sklad je imperativ, ali i udobnost, koja se odabirom različitih elemenata za sjedenje može postići za svakog pojedinca, bez obzira na različitost tjelesne građe.

Sjedeće garniture poput trosjeda ili dvosjeda oblikuju se tako da mogu funkcionirati individualno za svakog korisnika. Osigurana je regulacija visine i nagiba naslona za leđa, moguće je izvući poseban dodatak za noge, pa tako u željenom trenutku dio trosjeda postaje udobna ležaljka dok ga ostali korisnici mogu nesmetano koristiti za sjedenje.

Sjedeće garniture oblikuju se dodatnim elementima, koji se mogu koristiti kao taburei ili drugi dodatci, a u potrebnom momentu priključuju se garnituri te ju pretvaraju u ležaj za poslijepodnevno ili večernje opuštanje.

Fotelje, ležaljke...
Garniture postaju prilično masivne kako bi u bilo kojem trenutku mogle postati sve ono što se od njih traži: individualne fotelje, udobne ležaljke ili jednostavno mjesto udobnog sjedenja i opuštanja. Udobnost je postala imperativ s velikim opravdanjem, jer je uglavnom povezana s ergonomijom, a tako i sa zdravljem. Moderno stanovanje postavlja visoke kriterije, a dizajneri i proizvođači namještaja daju uspješne odgovore na sve zahtjeve takvog stanovanja.
Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Dizajn
udobno stanovanje
Isprobajte
Ergonomsko oblikovanje primjenjuje se i u dizajniranju kreveta, stolica, fotelja i svih ostalih elemenata u kućanstvu. Prilikom kupnje potrebno ih je isprobati i to tako da neko vrijeme sjedite ili ležite na odabranim elementima. Različite tvrdoće, vrste i visine naslona, materijali i mogućnosti regulacije utjecat će na udobnost koju ćete osjećati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike