Učionica
DIO STUDIJA PROVEDI U INOZEMSTVU

Iskoristi priliku za svoju budućnost
Objavljeno 26. prosinca, 2020.

Sveučilište u Osijeku potiče svoje studente da dio studija ili stručne prakse provedu na priznatim inozemnim sveučilištima. Najbolji je primjer program Erasmus+ kojim se studentima pruža razvijanje većeg stupnja samostalnosti, kulturne obogaćenosti, poznavanja stranih jezika i sposobnosti rada u multikulturnom okruženju.

Natječaji za Erasmus+ razmjenu studenata provode se u pravilu tijekom ožujka i rujna svake godine, a studenti se prijavljuju za studijski boravak u inozemstvu koji traje jedan semestar ili cijelu akademsku godinu ili za stručnu praksu koja može trajati od 2 do 12 mjeseci.

U posljednjih šest godina u programu mobilnosti sudjeluju studenti svih naših sastavnica. Studenti se najčešće odlučuju studirati ili obavljati praksu na partnerskim sveučilištima u Njemačkoj, Španjolskoj, Austriji, Poljskoj i Portugalu.

Sveučilište u Osijeku ima 569 Erasmus+ potpisanih ugovora s partnerskim ustanovama u tridesetak zemalja na kojima studenti mogu studirati ili obavljati stručnu praksu (http://www.unios.hr/wp-content/uploads/2020/09/Popis-me%C4%91uinstitucijskih-ugovora-rujan-2020.pdf).

Od 2015. godine Erasmus+ program pruža mogućnost visokoškolske mobilnosti sa zemljama izvan EU, tzv. partnerskim zemljama, pa je Sveučilište u Osijeku uspostavilo suradnju i individualnu razmjenu studenata i osoblja s visokoškolskim ustanovama u sljedećim partnerskim zemljama: Armenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Izrael, Kirgistan, Mauricijus, Nigerija, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Tadžikistan i dr.

Sveučilišna Služba za međunarodnu suradnju svake godine organizira međunarodni stručni skup pod nazivom International Staff Week koji se bavi temeljnim pitanjima međunarodne suradnje i internacionalizacije, a predavanja drže pozvani predavači iz inozemstva, u pravilu sa sveučilišta koja imaju dugogodišnje iskustvo u međunarodnoj razmjeni studenata i astavnika.
Moje Erasmus+ iskustvo
Jana Matuško

Akademske godine 2018./2019. donijela sam najbolju odluku u svome životu, prijavila sam se na natječaj za Erasmus + mobilnost studenata. Odabrala sam Poljsku i grad Krakow koji sam posjetila privatno godinu prije i u koji sam se zaljubila na prvi pogled. Definitivno mi je pomoglo i to što sam slušala nastavu poljskog jezika na Filozofskom fakultetu, ali možete se snaći i samo sa znanjem engleskog jezika. Od prvog do zadnjeg dana, Erasmus mi je bio apsolutno prekrasan. Upoznala sam ljude različitih kultura, religija, dobila priliku učiti svoj treći jezik od izvornih govornika, ali i na dnevnoj bazi vježbati svoj engleski. Moj Erasmus + sastojao se od brojnih predmeta, 40 ECTS-a ali studentske obveze nisu se uopće mogle mjeriti s onima koje sam imala u Osijeku. Imali smo vremena za svakodnevna druženja i putovanja u sve veće gradove Poljske kao i u susjedne države. Poljska je jako dobar odabir jer se ne razlikuje toliko od Hrvatske, postoje brojne povlastice za studente, kantine i studentski domovi, organizirani izleti, popusti na prijevoz i mnogo zabavnih sadržaja. Sveučilište na koje sam je išla bilo je specijalizirano za pedagogiju i nastavničke smjerove, no Krakov ima i jedno od najpoznatijih i najstarijih sveučilišta u Europi, Jagiellonsko. Preporučila bih odlazak na Erasmus svima koji vole učiti nove jezike i upoznavati nove ljude. Meni je Erasmus + program uvelike uljepšao život i zbog tog razloga idem na još jednu mobilnost već idući semestar Preporučila bih svima da učine isto!
Moje Erasmus+ iskustvo
Mladen Cestar

U studenom 2016. godine učlanio sam se u IAESTE udrugu za razmjenu studenata u svrhu obavljanja stručne prakse što je bio moj prvi korak u svijet međunarodne razmjene studenata. Slušajući iskustva drugih ljudi iz njihovih razmjena odlučio sam se i ja odvažiti na taj korak te se u ljetu 2018. ukazala prilika i mogućnost za odlazak na stručnu praksu u inozemstvo. Proveo sam dva mjeseca na Medicinskom sveučilištu u Łódźu i nakon povratka odlučio da želim ponovno na stručnu praksu, no ovaj put na dulje razdoblje. Prijavio sam se na Erasmus+ natječaj i stupio u kontakt s tvrtkom Rosemed Holding koja je smještena u Pragu i bavi se proizvodnjom dodataka prehrani za sportaše čime je započela nova avantura u trajanju od devet mjeseci. Praksu sam odrađivao u odjelu za razvoj novih proizvoda što znači da je svaki tjedan predstavljao novi jedinstveni izazov te praksa nije imala priliku postati rutinska ili monotona. Od samog početka suradnici na poslu smatrali su me članom njihovog tima, uvažavali moja mišljenja i ubrzo sam počeo dobivati vlastite proizvode i projekte koje sam vodio, a radeći u odjelu za razvoj novih proizvoda znači da sam bio u prilici naučiti mnogo više nego što bih mogao naučiti u nekom drugom odjelu, jer svaki tjedan okružen si novim informacijama. Nakon posla bilo je dovoljno vremena istražiti Prag i istinski uživati u njemu, a s obzirom da je Prag vrlo internacionalan grad prepun događaja i aktivnosti uvijek je bilo nešto za raditi, od sportskih aktivnosti pa sve do noćnih izlazaka. Vikendi su često namijenjeni putovanjima te sam u devet mjeseci stigao posjetiti i okolne države i čitavu Češku koja osim predivnih gradova ima i predivnih prirodnih znamenitosti. Stekao sam prijatelje i poznanstva iz nebrojivo mnogo država svijeta te bih međunarodnu razmjenu preporučio svim studentima jer razmjena predstavlja jedinstvenu priliku za profesionalan razvoj, osobni razvoj i stjecanje neprocjenjivih poznanstva diljem svijeta.
Moje Erasmus+ iskustvo
Karolina Katarina Suppiger

Nakon dva uspješna Erasmus+ projekta u Francuskoj i Turskoj shvatila sam da želim više. Projekti su mi donijeli bezbroj novih prijateljstava, iskustava, predivnih uspomena - ali htjela sam još više. Odlučila sam proširiti vidike i u mogućnost uzeti studijski boravak u inozemstvu. Na početku je to bila samo jedna mala ideja iz koje je na kraju proizašlo najljepše iskustvo u mome životu. Proučila sam proces prijave te se naposljetku i prijavila. Bila sam nervozna - što ako sam pogriješila nešto u dokumentaciji, što ako sam unijela krivi podatak, što ako sam se zaboravila potpisati? U glavi mi se vrtjelo tisuću pitanja. Rezultati su stigli, prošla sam, idem studirati u inozemstvo. Odlučila sam se za Nizozemsku te sam provela šest mjeseci u glavnom logističkom centru u Nizozemskoj - Venlu. Venlo je grad koji se nalazi blizu Njemačke i Belgije - savršeno mjesto za studenta koji želi putovati i upoznavati svijet oko sebe. Nažalost, u vrijeme moga studijskog boravka u Nizozemskoj dogodila se globalna pandemija Covid-19. Mislila sam da je mome studijskom boravku došao kraj. Ali ne! Unatoč savjetima i prijedlozima da se vratim. u Hrvatsku, odlučila sam ostati. To je bila najbolja odluka koju sam mogla donijeti. Većina studenata se vratila kući, ali bilo je i nas koji smo odlučili ostati i iskoristiti ovu situaciju što je bolje moguće. Pridržavali smo se svih mjera, ali smo i održavali kontakt. Ne, nismo mogli putovati, nismo više mogli igrati nogomet, imati okupljanja, održavati subotnji brunch. Sigurno se pitate:,,Kakav je to Erasmus kad nisi mogao ništa?”. Najiskrenije vam kažem da nije mogao biti bolji! Nalazili bismo se i zajedno učili, pratili predavanja, igrali igre s obaveznih dva metra razmaka! Provodili smo jako puno vremena čitajući knjige, održavali smo piknike u parkovima, išli na duge vožnje biciklima! - Ako niste znali, trećina Nizozemaca preferira bicikl umjesto automobila. Provodili smo toliko vremena zajedno da smo postali nerazdvojni, upoznali smo se tako dobro da se činilo kao da se znamo cijeli život, a ne šest mjeseci. Meni je bio najljepše iskustvo u životu – stekla sam prijatelje za cijeli život. Što se tiče samog studiranja, odabrala sam smjer International Finance&Control na poznatom sveučilištu Fontys University of Applied Science. Profesori i kvaliteta predavanja bolji su nego što sam očekivala. Svi profesori bili su jako ljubazni te su očekivali od mene da se trudim jednako kao i redovni studenti. Kolege i kolegice sa smjera prihvatili su me vrlo brzo te smo zajedno proveli nekoliko vrlo uspješnih projekata. Nakon što sam se upoznala s načinom predavanja i provedbom ispita, vidjela sam da se uvelike razlikuju od predavanja i ispita na EFOS-u. Ali to mi se svidjelo jer sam studijskim boravkom u inozemstvu htjela otkriti nešto novo i drugačije od uobičajenog. Vrlo sam zadovoljna obrazovanjem koje pruža Fontys te bih ga preporučila svakome!
Moje Erasmus+ iskustvo
Lidija Kenjerić

Prvi put kada sam došla u Beč bilo je to radi izrade mog završnog rada 2018. na Sveučilištu prirodnih resursa (BOKU) u Beču. Potom sam se već u 2019. vratila kako bih odradila svoj drugi semestar diplomskog studija na istom sveučilištu. Tijekom tog boravka stekla sam prijatelje i poznanstva te najvažnije „upala sam u prilike“ koje su me vodile do projekta na kojemu ću surađivati sa sveučilištem kao znanstveni suradnik i na kraju izraditi svoj diplomski rad. Moja studentska praksa trajala gotovo 8 mjeseci i u tom razdoblju stekla sam vještine koje će zasigurno koristiti u razvoju moje znanstvene karijere u budućnosti. Radila sam u analitičkom laboratoriju na razvoju analitičke metode za analizu veterinarskih lijekova u hrani i stočnoj hrani. Cijeli je projekt bio odrađen u suradnji s Institutom za Globalnu sigurnost hrane. Kako je cijeli projekt bio vrlo dinamičan usprkos situaciji s COVID-19, vrlo često su se održavali online sastanci na kojima je pomno bio planiran svaki daljnji korak uslijed restrikcija vezanih za sam odlazak u laboratorij. Mnogo je odgovornosti bilo na svakom pojedincu, nema veze bili to studenti ili profesori pa sam tako osim vještina u laboratoriju naučila puno vezano za management projekta, dizajn eksperimenta i pravilno raspolaganje vremenom. Također, dali su nam do znanja, kao studentima da svaka karika u lancu ima gotovo jednak značaj prilikom izvođenja eksperimenta, a nakraju i dobrih rezultata. Bilo je vremena za upoznati ljepote Austrije, bili to najviši vrhovi Austrije s „Hiking“ grupom s posla ili samostalno regiju Salzkammergut - za sve imam samo riječi hvale. Svim mladim nadama mogu poručiti da u vezi Erasmusa ne treba biti sumnje jer kako kažu „Once Erasmus, always Erasmus“. Uslijed mnoštva dobrih prilika u koje možete upasti, možete steči poznanstva i prijatelje koji će zaista ostati cijeli život. Proširiti horizonte, usavršiti jezike i na kraju možda pronaći posao ili priliku za daljnje školovanje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike