Učionica
STUDENTSKI ŽIVOT

Postanite i vi dio naše studentske zajednice
Objavljeno 26. prosinca, 2020.
Postanite i Vi dio naše studentske zajednice

Danas na Sveučilištu u Osijeku studira oko 16.000 studenata. Studentima omogućujemo ispunjenje svih potreba kako bi im svakodnevni život i rad bili što lakši i ugodniji.

Smještaj studenata je organiziran u tri studentska doma u Osijeku. Prijaviti se možete na Natječaj koji se objavljuje prije početka svake akademske godine na mrežnoj stranici Studentskog centra. Za one koje odluče stanovati u privatnom smještaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje određeni broj stipendija.

Prehrana studenata organizirana je u nekoliko studentskih restorana te u zgradama pojedinih fakulteta. Svaki student svojom studentskom iskaznicom X-icom ostvaruje povoljniju kupnju.

Tijekom studija svi studenti mogu raditi preko Studentskog servisa i tako ostvariti dodatnu zaradu te poboljšati svoj standard. Ove usluge danas koristi više od 7.000 studenata, a ponuda poslova je uvijek dostupna putem vrlo ažurne FB stranice Studentskog servisa Osijek.

Osim nastavnih aktivnosti studenti vrlo aktivno sudjeluju u radu 36 studentskih udruga, NA različitim projektima, domaćim i međunarodnim konferencijama, sportskim i edukativnim događanjima i na taj način proširuju svoja znanja i vještine.

Studentske udruge (link http://www.unios.hr/studenti/studentske-udruge/)

Psihološko savjetovanje
Ukoliko trebate našu pomoć, javite se

Iako je studiranje razdoblje puno novih i lijepih iskustava, ono predstavlja i razdoblje u kojem se susrećemo s velikim životnim promjenama. Uspjeh u prilagodbi na studentski život ne ovisi samo o našoj inteligenciji nego i o psihološkim faktorima poput motivacije, samopouzdanja, ustrajnosti i sl.

Poteškoće prilagodbe na studentski život, problemi s koncentracijom i učenjem, manjak podrške od okoline, neugodni osjećaji poput straha, zabrinutosti, usamljenosti, bespomoćnosti, beznađa i sl. samo su neki od problema s kojima se studenti susreću.

Cilj Savjetovališta je pružiti studentima podršku u svladavanju akademskih, ali i osobnih poteškoća u svrhu poboljšanja kvalitete života i povećanja efikasnosti studiranja.

U Psihološkom savjetovalištu sa studentima provodimo sljedeće aktivnosti:



l       Individualno savjetovanje, gdje zajedničkim snagama rješavamo probleme i razvijamo vještine psihološkog, socijalnog, emocionalnog i akademskog funkcioniranja.

l       Grupni tretmani koji se u dogovoru sa studentima organiziraju kada se javi više studenata sa zajedničkim problemom.

l       Radionice za studente usmjerene su na razvoj osobnih potencijala. Dosad su održane radionice na temu komunikacijskih vještina, samopouzdanja, emocionalne inteligencije i ljubavi, motivacije, organizacije vremena itd.

Savjetovanje je besplatno i dostupno za sve studente Sveučilišta u Osijeku. Privatnost i povjerljivost podataka je zajamčena, a tijekom aktualne pandemije SARS-CoV-2 virusa, individualno savjetovanje provodimo i online.

Termin možete dogovoriti e-mailom na adresu savjetovaliste@unios.hr. Nalazimo se na adresi Cara Hadrijana 10c (sveučilišni kampus).

Posjetite nas na web stranici http://www.unios.hr/studenti/psiholosko-savjetovaliste/o-nama/, a za obavijesti o nadolazećim radionicama pratite nas preko Facebooka: https://www.facebook.com/psunios/

Studenti s invaliditetom

Na našem Sveučilištu poštujemo različitost

U okviru Sveučilišta u Osijeku od 2008. godine djeluje Ured za studente s invaliditetom. Svrha ureda je da studentima, maturantima i njihovim roditeljima pruži sve potrebne informacije kako ostvariti svoja prava i mogućnosti na odabranom fakultetu. Ured je otvoren za rješavanje pojedinačnih i grupnih zamolbi studenata i fakulteta.

Ured posjeduje i posebnu opremu i pomagala koji studentima s invaliditetom olakšavaju studiranje te je moguća posudba specijalizirane opreme.

Ured uspješno surađuje i s različitim udrugama i na taj način posreduje između studenata s posebnim potrebama i udruga.

Studentima s invaliditetom omogućen je individualizirani prilagođeni način polaganja ispita, a što je Sveučilište i pravno reguliralo. Svi fakulteti vode sustavnu brigu o svojim studentima s posebnim potrebama i prilagođavaju nastavu, literaturu, različite materijale i metode te sve ostale aktivnosti kako bi se studentima omogućilo što lakše i jednostavnije studiranje. Većina sveučilišnih sastavnica i prostori sveučilišnog kampusa prilagodili su svoje prostore kako bi se studenti s invaliditetom nesmetano njima mogli kretati. U novom je Studentskom paviljonu uređeno 10 jednokrevetnih soba koje su prilagođene studentima s posebnim potrebama.

Prava i mogućnosti
l       Kandidatima sa 60 postotnim i višim tjelesnim oštećenjem omogućuje se upis na studijske programe, bez obzira na položaj na rang-listi, ukoliko prijeđu razredbeni prag, tj. polože sve ispite obveznoga i izbornoga dijela državne mature koji su uvjet za upis na pojedine studijske programe te, tamo gdje je to potrebno, polože i dodatne provjere posebnih znanja, vještina i sposobnosti koje propisuje visoko učilište.

l       Ovisno o vrsti tjelesnog oštećenja, studenti s invaliditetom imaju pravo na prilagodbu ispitne tehnologije prilikom pisanja ispita državne mature. Sukladno Pravilniku o studijima i studiranju na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, znanstveno/umjetničko-nastavne sastavnice obvezne su osigurati prilagođen pristup na rješavanje specifičnih potreba studentima s invaliditetom na ispitima.

l       Redoviti studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije invalidnosti imaju pravo na izravan smještaj u studentskom domu.

l       Redoviti studenti s tjelesnim oštećenjem od najmanje 60% mogu ostvariti i pravo naknade dijela troškova prijevoza.

l       Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku studentima s invaliditetom dodjeljuje sveučilišne stipendije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske studentima s invaliditetom dodjeljuje državne stipendije.

l       Sastavnice Sveučilišta u Osijeku, ukoliko se ukaže potreba, imaju mogućnost svojim studentima samostalno angažirati studente-asistente i financirati ih preko studentskih ugovora o radu.

Stipendije i nagrade
Potičemo izvrsnost studiranja i nagrađujemo najbolje

Sveučilište u Osijeku brine o svim kategorijama svojih studenata. Kako bi svi imali ujednačen pristup studiju posljednjih 20 godina putem različitih stipendija potičemo izvrsnost studiranja. Stipendije se isplaćuju mjesečno tijekom jedne akademske godine.

Sveučilišne stipendije dodjeljuju se prema sljedećim kriterijima:



l       Stipendije za izvrsnost

l       Stipendije studentima aktivnim sportašima

l       Stipendije za studente slabijeg socijalno-ekonomskog stanja

l       Stipendije za studente s invaliditetom

l       Stipendije za studente koji pripadaju potencijalno ranjivim skupinama.



Osim sveučilišnih stipendija, studenti se mogu prijaviti i na pozive za stipendiranjem studenata koje raspisuju Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te druge institucije.

Kako bismo motivirali naše najbolje studente, svake godine se dodjeljuju i različite vrste studentskih nagrada i priznanja: Rektorova nagrada, Dekanova nagrada te nagrade različitih udruženja, institucija i sveučilišnih sastavnica.

Sveučilišni šport
Pridružite nam se u promicanju športa i zdravog života

Za promicanje i razvoj športa na našem Sveučilištu zaduženi su Studentski športski savez te Odbor za šport, tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Organizirano provođenje sportskih aktivnosti na Sveučilištu odnosi se na sportska natjecanja na razini fakulteta, natjecanja na državnoj i međunarodnoj razini te športske aktivnosti u slobodnom vremenu studenata. Na fakultetima djeluju športski klubovi, a u pojedinačnim i grupnim športovima tijekom svake akademske godine u natjecanjima sudjeluje oko 1.000 studenata.

Sveučilišno športsko prvenstvo održava se u 15 športova, a sudjelovanjem na športskim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu potiče se druženje studenata, razmjena iskustava i znanja u području športa i tjelovježbe. Reprezentacije Sveučilišta u Osijeku redovito sudjeluju na UniSportu (Sveučilišnom športskom prvenstvu Hrvatske), a svake dvije godine naši studenti odlaze na Europsko sveučilišno prvenstvo te na Univerzijadu.

Od važnijih međunarodnih rezultata ističemo zlato Roberta Seligmana u gimnastici (Univerzijada 2005.), srebro Jakova Krivića u stolnom tenisu (Svjetsko studentsko prvenstvo 2004.) i broncu odbojkaške reprezentacije studentica (Europsko prvenstvo 2003.)

Posebna se pozornost posvećuje organiziranju slobodnog vremena studenata kroz osmišljene i organizirane športske aktivnosti. Radi poticanja studenata na cjeloživotno vježbanje Sveučilište studentskoj populaciji nudi mogućnost športskih aktivnosti poput planinarenja, plivanja, raftinga, aerobika, klizanja i ostalih aktivnosti za koje su studenti iskazali interes i potrebu.
Možda ste propustili...