Učionica
PSIHOLOŠKO SAVJETOVALIŠTE

Odabir fakulteta
Objavljeno 26. prosinca, 2020.

Odabir fakulteta i upis na njega mogu biti poprilično stresni i naporni. Međutim, to je jedna od najvažnijih odluka koju mladih ljudi donose. Mnogima je prva velika odluka koju donose, a činjenica da će o toj odluci ovisiti gdje će i kako provesti sljedećih nekoliko godina kao i što će raditi tijekom velikog dijela svojeg budućeg života svakako može povećati pritisak. Međutim, taj pritisak ne mora i ne treba biti toliko velik da ometa kvalitetno donošenje odluka. Kako bi što bezbolnije prošli kroz cijeli proces odabira, korisno je voditi računa o nekoliko stvari.

Prvi su, naravno, interesi. Nema previše smisla upisivati fakultet koji nije u skladu s interesima i nakon čijeg biste završetka trebali raditi posao koji vas ne zanima. Neki srednjoškolci relativno lako otkrivaju svoje interese, a neki nemaju jasno određeno što ih zanima ili imaju osjećaj da ih ništa posebno ne zanima. I to je sasvim u redu. Interesi su jako širok pojam i ne moraju se otkriti razmišljajući samo o predmetima u školi. Oni se mogu ogledati u izvannastavnim ili slobodnim aktivnostima. Koje su teme koje vas zanimaju? O čemu ćete uvijek rado raspravljati? O kojim temama uvijek rado pročitate knjigu ili pogledate dokumentarac? Sve to može biti korisno u otkrivanju interesa. Isto tako, mnogi imaju jako raznolike interese i teško im je suziti ih na nekoliko mogućnosti. Bitno je imati na umu da, iako odabir fakulteta koji je u skladu s jednim ili dvama interesima znači da se drugim stvarima možda nećete tako intenzivno baviti, to ne znači da ćete se do kraja života morati odreći ostalih stvari koje vas zanimaju. Studiranje i posao zahtijevaju vrijeme, ali ipak imamo prostora i za bavljenje drugim stvarima.

Druga stvar o kojoj treba promisliti jesu sposobnosti. Svi imamo jače i slabije strane, nešto što nam jako dobro ide i nešto što nam je teže. Naravno da ne treba birati budući fakultet i zanimanje samo na temelju činjenice da vam je neki predmet bio jako lagan u školi, ali svakako treba uzeti u obzir prethodan uspjeh u određenim predmetima. Osim toga, interesi su često vezani uz područja za koja imamo sposobnosti što dodatno može pomoći u odabiru. Općenito govoreći, ako vas nešto zanima i relativno ste uspješni u tome, velika je vjerojatnost da bi to mogao biti pravi odabir za vas.

Prikupljanje informacija o pojedinim fakultetima kao i poslovima koji su najčešći nakon diplome može biti jako korisno. Počevši od praktičnih stvari kao što su rejting fakulteta, cijena studiranja, mogućnosti izvanrednog studiranja i sl. pa sve do sve do dojmova trenutačnih ili bivših studenata o tome kako je studirati na pojedinom fakultetu može pomoći u odabiru. Mogućnosti zaposlenja također je čimbenik koji se isplati uzeti u obzir i to ne samo koliko je lako ili teško naći posao u nekoj struci, nego i kolika je raznolikost poslova i radnih mjesta. To su informacije koje se relativno lako mogu prikupiti putem informacijskih paketa i internetskih stranica fakulteta, na sveučilišnim smotrama i sl. Također, podijelite svoja razmišljanja i nedoumice s drugim ljudima, raspravite o svojim željama i idejama. Svi imamo osobe u životu koje nas dobro poznaju i žele nam dobro, a uz to imaju i životnog iskustva koje mogu podijeliti s nama. U konačnici odluka je vaša, ali dobronamjeran savjet treba poslušati.

Konačno, kako pritisak odluke ne bi bio jako velik, treba imati na umu da nije cilj doći do apsolutne sigurnosti da je neki fakultet najbolji za vas. Kao i sa svim drugim stvarima u životu, ne možemo biti potpuno sigurni. Cilj je napraviti odabir koji je promišljen, uzima u obzir različite čimbenike i s kojim se osjećate najbolje, za koji, u tom trenutku, najviše vjerujete da je dobar. Dopušteno je imati i neka neodgovorena pitanja jer velika je vjerojatnost da će vam odabrani fakultet odgovoriti na neka od jih.

Ana KURTOVIĆ

Možda ste propustili...