Sport
BIJELO-PLAVI TEŠKO IŠČUPALI POBJEDU PROTIV VARAŽDINA

Jedan poklon gostiju
dovoljan za nova tri boda
Objavljeno 5. prosinca, 2020.

Gadno se namučio Osijek kako bi došao do nove prvenstvene pobjede. Ne zato što je Varaždin bio toliko neugodan već isključivo zbog toga što bijelo-plavi nisu bili posebno raspoloženi za igru. Djelovali su usporeno bez prave ideje, kombinatorike i energije, pa gosti nisu bili na posebnim iskušenjima. Presudila je upornost Ramona Miereza koji je ukrao loptu Stolniku i servirao je Bohar za pobjednosni pogodak, ali jedinog strijelca na utakmici više ćemo pamtiti po nevjerojatnom promašaju u završnici susreta kada je s dva metra uspio promašiti cijela vrata, nego li po tom pogotku. Uglavnom, Osijek se proslavio igrom, ali je učinio najvažnije - uzeo je bodove i zadržao prvo mjesto na ljestvici. 

 

Slabo prvo poluvrijeme

Osijek je krenuo s visokim pritiskom odmah od početka susreta, međutim, gosti su taj početni entuzijazam bijelo-plavih vrlo brzo uspjeli primiriti i susret uvesti u ritam koji je njima odgovarao. Dopustili su stoperima Osijeka vođenje igre, a to nikada nije dobra vijest za momčad koja želi napadati. Sve se svelo na bezuspješno kruženje oko čvrstog bloka Varaždina bez prave ideje kako u njemu pronaći rupu. Nerijetko su Škorić i Majstorović sami boravili na centru terena, a na 30-ak metara od gostujućeg vratara Horkaša smjestilo se ostalih 19 igrača pa nije ni čudo što je Osijek u toj gužvi jako teško pronalazio koridore kroz koje bi ozbiljnije ugrozio vrata. Uz sve to, vezni red bio je vrlo statičan i igrao sporo, a izostali su i očekivani proboji po bokovima. Drugim riječima malo toga je štimalo u igri Osijeka u prvih 45 minuta pa je gostujući vratar Horkaš ostao gotovo besposlen. Prijetilo se dalekometnom paljbom koja nije bila precizna. Lijep volej uhvatio je Igor Silva već u trećoj minuti, no taj pokušaj s 25 metara fijuknuo je pored desne vratnice, slično kao i Žaperov u 11. minuti samo je on odlutao pored desne. U 14. minuti nakon Boharovog ubačaja iz kuta lopta je prošla kroz peterac gdje ju nisu uspjeli dohvatiti ni Mierez na prvoj, ni Škorić na drugoj vratnici. Najbolju priliku za vodstvo Osijek je imao nakon pola sata igre kada je obrana gostiju loše očistila povratnu loptu Jurčevića koja je došla do Žapera koji ima čist udarac s 12 metara, ali je slabo zahvatio loptu pa je Horkaš bez većih problema obranio taj pokušaj.

Gosti se nisu samo branili. Uspjeli su stvoriti nekoliko gužvi pred Ivušićem, ali su u prvom dijelu ostali bez prave prijetnje. Jedini put vratar Osijeka morao je intervenirati u 39. minuti kada je Posavec pokušao glavom, no nije to bio nikakav problem za Ivušića. Uglavnom, Osječani su nakon prvih 45 minuta  zaslužili samo – jezikovu juhu za ono što su prikazali na terenu. U njihovoj igri nedostajalo je one prave energije koja im je bila zaštitni znak u većini prethodnih susreta.

Iskorišten poklon

U drugo poluvrijeme Osijek je ušao s novom postavkom jer je Bjelica odlučio u vrhu napada Mierezu priključiti Bohara. Odmah u prvoj akciji Mierez je zaposlio Horkaša kada je nakon ubačaja Bočkaja pucao glavom, no vratar gostiju se nije dao prevariti. U 53. minuti Bohar je pucao s 13-14 metara, no Horkaš je i to zaustavio. Pa kada već nije išlo kroz igru, Osijek je u vodstvo došao nakon poklona gostiju. U 58. minuti Mierez je oduzeo loptu neopreznom Stolniku na 20-ak metara od vrata, uposlio Bohara kojem nije bilo teško sa 7-8 metara pogoditi mrežu – 1:0. Nakon teško stečenog vodstva Osijek se odlučio na konzervativniju igru bez rizika kojoj je glavni cilj bio sačuvati minimalnu prednost. U završnici susreta trener gostiju Samir Toplak obavio je četiri zamjene s kojima je pokušao svoju momčad učiniti ofenzivnijom. No, nije to gostima donijelo nikakvu korist već baš suprotno. Bohar je u 89. minuti imao veliku priliku zapečatiti pobjedu Osijeka, ali je promašio situaciju koja će sigurno konkurirati za promašaj sezone. Mierez je odlično proigrao Pilja, a on je poslao prizemnu loptu na drugu vratnicu gdje je Bohar s dva metra promašio vrata! Taj promašaj nije utjecao na konačan ishod pa je Osijek svoj niz nepobjedivosti produžio na 11 utakmica. D.Keler

Osijek – Varaždin 1:0 (0:0)
OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Bez gledatelja. Sudac: Goran Pečarić (Zagreb) - 6. Strijelac: 1:0 Bohar (58). Žuti kartoni: Škorić, Ivušić (Osijek), Senić, Grgec, Đurasek, Daničić (Varaždin). Crveni kartoni: -
IGRAČ UTAKMICE: RAMON MIEREZ (OSIJEK)
OSIJEK: Ivušić 6, Igor Silva 6,5, Škorić 6,5, Majstorović 7, Jurčević 6, Žaper 6, Bočkaj 6 (od 90. Ndockyt -), Lopa 6 (od 68. Vuković 6), Pilj 6, Bohar 6, Mierez 7.
VARAŽDIN: Horkaš 6,5, Tkalčić 6, Grgec 6 (od 85. Petrović -), Pellumbi 6,5, Stolnik 5,5, Daničić 6, Senić 5,5 (od 80. Skorup -),  Đurasek 6, Posavec 6 (od 80.  Delić -), Petković 6 (od 80. Drožđek), Obregon 6.

LASZLO I ERCEG OTPALI NA POSLJEDNJEM TRENINGU

Iako se činilo kako će Nenad Bjelica na raspolaganju imati gotovo sve svoje najjače igračke adute, na posljednjem treningu uoči susreta protiv Varaždina ipak su se dogodile nevolje. Naime, Laszlo Kleinheisler je opet osjetio "zatezanje" u mišiću, a na sličnu stvar požalio se i Ante Erceg pa su obojica ispali iz konkurencije za momčad.

Najčitanije iz rubrike