Regija
ENERGETSKA INVESTICIJA

62 milijuna kuna za sunčanu elektranu
Objavljeno 5. prosinca, 2020.
Prema sporazumu HEP-a i Općine Viljevo, sunčana elektrana Krnjak smjestit će se na 23 hektara
VILJEVONakon što je prije dvije godine u Industrijsko-poslovnoj zoni Cret Viljevski raditi počelo bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije, Općina Viljevo dobit će još jedan pogon za dobivanje energije iz obnovljivih izvora.


Riječ je o investicijskim planovima HEP-a koji u Gospodarskoj zoni Krnjak namjerava graditi sunčanu elektranu ukupne snage 10 megavata, a na temelju sporazuma s Općinom Viljevo. Na temelju javnog poziva HEP-a, Općina Viljevo dostavila je iskaz interesa za razvoj sunčane elektrane na svom području, koji je HEP, nakon provedene analize, ocijenio isplativim.


- Prihvatili smo ideju jer nam je u interesu da općina Viljevo postane što je moguće više energetski samoodrživa. Ovaj je projekt još jedan korak u ostvarivanju naše energetske strategije i korištenja obnovljivih izvora energije. Za naš kraj važno je da koristimo ono što imamo, u ovom slučaju to je Sunčeva energija - kaže načelnik općine Dominik Knežević.


Ukupna vrijednost investicije u proizvodnju električne energije iznosi oko 62 milijuna kuna.


Izbor Viljeva bio je logičan jer ta miholjačka općina ima dovoljno sunčanih sati, a za smještaj 32 256 fotonaponskih panela Općina je ponudila 23 hektara zemljišta unutar Gospodarske zone. Zemljište nije općinsko, nego državno, i čelništvo Viljeva zatražilo je darovanje.


- Pokrenuli smo proces darovanja zemljišta i ako uspijemo to odraditi, onda bi Općina imala i prihod od najma tog zemljišta. U suprotnom, imat ćemo samo prihod od naknade za proizvedenu električnu energiju – pojasnio je načelnik.
Prema potpisanom sporazumu s HEP-om, Općina Viljevo projektnu dokumentaciju treba pripremiti do ishođenja lokacijske dozvole. Načelnik Knežević pojašnjava da je glavni investitor HEP, koji, nakon ishođenja lokacijske dozvole, preuzima cijeli posao, od projektiranja glavnog projekta, ishođenja građevinske dozvole i raspisivanja javnog natječaja za izvođače radova.


Snježana Fridl
Uz državnu cestu
Buduća solarana elektrana bit će smještena istočno od naselja Viljevo, uz državnu cestu D34, na k.č.b 882/1, unutar Gospodarske zone Krnjak. Lokacija za gradnju solarne elektrane na spomenutoj zemljišnoj čestici određena je i u Prostornom planu općine. SE Krnjak, prema sporazumu o suradnji, Općini treba donijeti novac od raznih naknada, a zajednici čistu energiju.
Možda ste propustili...

VINSKI ATLAS OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Četiri izvrsna vinogorja

MLADI VOLONTERI CK NAŠICE I CK RIJEKA OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN SMIJEHA

Pričali viceve, razmijenili ideje

“SUPER JE BITI RAZLIČIT” U DJEČJEM VRTIĆU VUKOVAR II

Za potencijalno darovitu djecu tjedna igraonica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRŽAVNA IMOVINA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Beli Manastir od države je dobio vojarnu na uporabu

2

VINSKI ATLAS OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Četiri izvrsna vinogorja

3

NOVE ENERGETSKE OBNOVE

Ulaganja vrijedna 3,4 milijuna kuna