Ekonomija
PLAN OPORAVKA EU-a

Privatni sektor treba biti generator razvoja
Objavljeno 5. prosinca, 2020.

Na virtualnom sastanku Europskih javnih komora u okviru Eurochambresa naglašena je presudna važnost Plana oporavka EU-a i sljedećeg dugoročnog proračuna Unije za izlazak europskog gospodarstva iz krize izazvane pandemijom koronavirusa.
Radi se o najvećem paketu poticaja koji je EU do sada financirao iz svog proračuna, a kako bi se sredstva mogla početi koristiti što prije, potrebna je žurna potvrda cijelog financijskog paketa od strane Vijeća EU. Komore stoga potiču sve države članice za jednoglasnu podršku na Vijeću 10. i 11. prosinca.
Predstavnici komora naglasili su važnost sudjelovanja u savjetovanju u izradi i provedbi Nacionalnih planova oporavka prema kojem će se koristiti financijska sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost iz kojeg Hrvatska treba dobiti 8,3 milijarde eura.
U ime Hrvatske gospodarske komore na sastanku je sudjelovala glavna tajnica Marina Rožić, koja je u raspravi o pripremi Nacionalnih planova oporavka izvijestila kako je HGK preko svojeg predstavnika zastupljena u Radnoj skupini te kako trenutačno traju konzultacije o izradi s ministarstvima i Komisijom, nakon čega bi trebala uslijediti rasprava s gospodarsko-socijalnim partnerima o cjelovitom dokumentu.
"HGK će zastupati interese privatnog sektora u kontekstu sredstava koja će biti stavljena na raspolaganje u sklopu ovog plana. Privatni sektor, kao najsnažniji generator razvoja i novih radnih mjesta, mora naći svoje mjesto kao jedan od najvažnijih korisnika ovih sredstava, ne samo u smislu pomoći u premošćivanju krize i trenutnih teškoća nego i u svojim ulaganjima te podizanju kapaciteta i konkurentnosti poslovanja“, istaknula je Rožić, dodavši kako će se inzistirati na korištenju domaćih dobavljača i izvođača radova na svim javnim projektima u koje će se sredstva ovog plana oporavka usmjeriti.
Predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl naglasio je kako su komore pouzdan partner donositeljima odluka, posebno u ovom trenutku kada gospodarstvo trpi velike posljedice. "Ponovno uspostavljanje neometanog funkcioniranja jedinstvenog tržišta, dovršetak tržišta kapitala, energije i digitalnog tržišta temelj je gospodarskog oporavka i rasta u EU. Stoga se i ciljevi nacionalnih planova oporavka moraju temeljiti na zelenoj i digitalnoj tranziciji s jasnim planovima i učinkovitim mjerama da bi naše članice, posebno male i srednje, bile u stanju voditi proces oporavka", naglasio je Leitl.
Rožić je, između ostalog, izvijestila članove o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj te mjerama za pomoć gospodarstvu u saniranju negativnih posljedica utjecaja koronakrize na poslovanje članica. Dotaknula se i odricanja HGK od članarina za razdoblje kada tvrtkama nije omogućen rad, te o nizu drugih mjera. Na sastanku su sudjelovale sve članice Eurochambresa s javnim statusom, a to su komore iz Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Luksemburga, Nizozemske, Srbije, BiH, Crne Gore, Turske i Hrvatske. Z.Rupčić

Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
Možda ste propustili...

OBNOVA POLJOPRIVREDNOG POTENCIJALA NA PODRUČJIMA POGOĐENIM POTRESOM

Dostupna je aplikacija za prijavu šteta na OPG-ovima 

NA SVAKE TRI OSOBE KOJE ODLAZE - DVIJE SE VRATE

Hrvatsku je napustilo desetak tisuća radno sposobnih građana

OPORAVLJAJU SE EUROPSKI PROIZVOĐAČI AUTOMOBILA

Zbog pandemije nestašica čipova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MNOGA ZANIMANJA NESTAJU BRŽE NEGOLI SE TRAŽENA MOGU IŠKOLOVATI

Koronavirus trajno mijenja globalno tržište rada

2

PROF. DR. SC. SUNČICA OBERMAN PETERKA

Obrazovni se sustav mora brže mijenjati

3

TRTKA CMP ORAHOVICA I U PANDEMIJI USPJEŠNA

Uz redovno poslovanje, pokrenuli su i nove vrijedne projekte za potrebe domaćeg i inozemnog tržišta