Svijet
"NEĆEMO SE PREDATI PRED VETOM"

Mađarska i Poljska za VFO nisu potrebne
Objavljeno 5. prosinca, 2020.
Europska unija usvojit će 1,8 bilijuna eura vrijedan financijski paket koji će omogućiti gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svojem vetu, poručio je u petak europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.


Budimpešta i Varšava blokiraju usvajanje višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. vrijednog 1,1 bilijuna eura i plana za oporavak vrijednog 750 milijardi eura jer zakonodavni paket uključuje odredbu o uvjetovanju isplate novca poštovanjem vladavine prava. "Nećemo se predati pred vetom", rekao je Gentiloni na konferenciji u organizaciji talijanskog Instituta za međunarodne političke studije ISPI i ministarstva vanjskih poslova.


"Premisa je da smo jako jasni prema tim državama članicama, ići ćemo dalje i bez njih”, rekao je bivši talijanski premijer.


Gentiloni je kazao da je zabrinut zbog kontinuiranih sukoba s dvjema istočnoeuropskim državama članicama, ali i izrazio uvjerenost da se to može prevladati dogovorom zahvaljujući diplomaciji.


Mađarska i Poljska poručile su u petak da ne misle popustiti.
Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin rekao je u četvrtak da bi Poljska mogla odustati od veta kada bi europski čelnici usvojili izjavu kojom bi se pojasnila povezanost EU fondova i vladavine prava. H
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike