Novosti
NACIONALNA STRATEGIJA PROTIV RAKA

Onkološki pacijenti: Svaka odgoda znači gubljenje vremena
Objavljeno 5. prosinca, 2020.

U Hrvatskoj živi 170 tisuća osoba koje su bolovale ili boluju od raka, i rak je vodeći javnozdravstveni problem ne samo u našoj zemlji nego i u cijeloj Europskoj uniji. U četvrtak je ministar zdravstva na sjednici Vlade predstavio Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. godine, a u petak su udruge onkoloških pacijenata poručile kako bi Hrvatski sabor morao usvojiti Nacionalnu strategiju protiv raka u iduća dva tjedna. Odgodom za 2021. godinu gubimo vrijeme, koje mjerimo u desetcima smrtnih ishoda po danu, naglašavaju udruge.

Cilj Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. je, prema Beroševim riječima, "poboljšanje zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka te produženje i podizanje kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja". "U kontekstu epidemije koronavirusa, upravo su mjere primarne, sekundarne i tercijarne prevencije ključne u borbi protiv raka. Također, u liječenju individualnog bolesnika često je potrebno primijeniti različite oblike terapija uz suradnju multidisciplinarnog tima stručnjaka. Pristup na razini populacije treba biti ujednačen uključivanjem stručnjaka različitih profila, od kliničara, obiteljskih liječnika, javnog zdravstva do epidemiologije, kao i tijela državne uprave te upravljačkih tijela pri Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, uz doprinos udruga bolesnika", navodi Ministarstvo zdravstva.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj novooboljelih u svijetu s 18 milijuna u 2018. porasti na 29,5 milijuna u 2040. godini, a broj umrlih s 9,5 na 16,4 milijuna godišnje. Rak je vodeći uzrok smrtnosti osoba mlađih od 65 godina.

Udruge pozdravljaju prihvaćanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, ali bude li desetogodišnja strategija morala postati devetogodišnja, prilagodbe plana provedbe oduzet će previše vremena, upozoravaju Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr. Vladina odluka o prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira, koji čekamo već 11 godina, važan je iskorak, no jedino žurnim usvajanjem u Saboru imamo šansu započeti provedbu s prvim danom 2021. Kako je provedba strategije definirana preciznim hodogramom i prioritetima te predviđa točno deset godina rada za postavljene ciljeve, iskazane kroz desetke tisuća spašenih života, svaka odgoda zahtijevat će prilagodbe plana i daljnje gubljenje dragocjenog vremena, ističu. D.Pavlović
ČEKAMO 11 GODINA
Udruge onkoloških pacijenata, koje predstavljaju oko milijun građana Hrvatske koji u ovom trenutku boluju od raka ili svjedoče liječenju i patnjama svojih bližnjih, okupljene oko platforme Hrvatska protiv raka, pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti da se očituju i u hitnom postupku usvoje taj dokument. “Ovo je nadstranačko i nadpolitičko pitanje i očekujemo istinski konsenzus svih političkih opcija. Već 11 godina čekamo strategiju protiv raka, a ove smo godine izgubili već 337 dana i više od 12.000 ljudskih života”, poručio je Ivica Belina. Hrvatska je jedina članica EU-a koja nema strategiju protiv raka, a u izradi tog dokumenta sudjelovali su vodeći stručnjaci, uključujući i niz predstavnika pacijenata. “Nadam se da će Nacionalni okvir biti usvojen u hitnom postupku prije blagdanske stanke, kako bi implementacija mogla početi s prvim danom 2021., jer su sredstva za implementaciju osigurana u proračunu za iduće dvije godine”, istaknula je Ljiljana Vukota.
Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”