Kultura
BAŠTINSKE NAGRADE

Najbolji je projekt iz Tallina
Objavljeno 5. prosinca, 2020.
Dodijeljene su nagrade Heritage in Motion kojima se odaje priznanje najboljim multimedijskim proizvodima koji na kreativne i inovativne načine usmjeravaju pozornost javnosti na vrijednosti europske kulturne i prirodne baštine.


Ovogodišnja ceremonija dodjele održana je online, a natjecali su se muzejski projekti i baštinski programi koje prijavljuju gradovi i regije te autori filmova, igara, mobilnih aplikacija, multimedijskih instalacija i internetskih stranica koje na kreativne i inovativne načine promiču ili istražuju europsku kulturnu i prirodnu, materijalnu i nematerijalnu baštinu. Žiri je jednoglasnom odlukom dodijelio Best Achievement Award Estonskom pomorskom muzeju iz Tallinna za projekt Towering Tales of the Sea - piše Ivan Guberina (Muzejski dokumentacijski centar, MDC).


Najboljom aplikacijom proglašena je inkluzivna mobilna platforma Please Touch!, koja kombinirajući digitalno izrađene taktilne reljefe s kompjuterskim animacijama i audiovizualnim rješenjima pomiče tradicionalne granice između umjetničkih djela i posjetitelja. Za web-stranicu nagrađen je portal Culture in Crisis, londonskog Victoria i Albert muzeja.
U kategoriji Film i video nagradu je odnio The Pincer Jaws of Heaven Patrick Kavanagh, centra iz Irske, dok je projekt The Aztecs Sun Stone 3D videomapping proglašen najboljim u kategoriji igara i interaktivnih iskustava. U užem izboru za nagrade našli su se filmovi koje je MDC izradio u sklopu EU projekta In Cultura Veritas, promovirajući bogatu kulturnu i enološku ponudu prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih subregija Obsotelje i Kozjansko. Filmovi približavaju publici povijesne ličnosti, priče i legende, lokalne obrte, povijest gradova i njihove stoljetne vinogradarske tradicije, kombinirajući animatorske i ilustratorske videoefekte s digitaliziranom baštinom koju čuvaju četiri muzeja - Samoborski muzej, Muzej Sveti Ivan Zelina, Gradski muzej Jastrebarsko i Muzej baroka u Šmarju pri Jelšah. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike