Sport
OSVRT NA JESENSKI DIO PRVENSTVA MŽNL "OSIJEK-VINKOVCI"

Stogodišnjak iz Darde djeluje najuvjerljivije i najambicioznije
Objavljeno 4. prosinca, 2020.
Kako su među prvih pet klubova četiri iz Baranje, prilično je izvjesno da će ta regija konačno dobiti trećeligaša

Poput viših nogometnih liga, i četvrta, koja je okupila klubove iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, ljetos je proširena na 18 klubova. Prije prekida jesenskih aktivnosti samo nije odigran susret u Županji, gdje su bodovi važni za izgled donjeg doma, a na koji su trebali doći Borinci iz Jarmine.



Sjajni Baranjci

Primat stanuje u Baranji, čiji je kvartet predstavnika među prvih pet klubova između kojih se uspio ugurati samo vinkovački Dilj plasiravši se na drugo mjesto. Gledajući u leđa Dardi, za čiji bi se izostanak konačnog slavodobitništva trebalo dogoditi čudo jer je momčad trenera Ivice Vučka djelovala iznimno dojmljivo cijelu polusezonu, tako da će ju bilo tko teško skinuti s vrha. Naročito je lider izgledao goropadno u završnici jeseni nanizavši pet pobjeda te stvorivši devet bodova viška ispred najbližeg pratitelja. Pokraj Đole su stvorene pretpostavke za iskorak u viši rang, za kojim ta nogometna regija vapi već godinama, a koja je prilično platila danak (po)ratnim zbivanjima na ovim prostorima. Lidera su svladala samo dva sastava, od kojih i drugoplasirani vinkovački na svom terenu te će proljetnu prigodu za preuzimanje trona štićenici trenera Dejana Pavličića tražiti na najtežem mogućem mjestu. Čini se, zapravo, da će se taj rasplet za novoga trećeligaša (sa)znati već nakon trećine nastavka prvenstva kada Darda igra protiv izravne konkurencije. Baranjska se sigurno neće predati bez borbe, tako da će biti nekoliko pravih lokalnih i istodobno kvalitetnih derbija. U kojem će jedan od sudionika biti i onaj iz Kneževih Vinograda, gdje su zalet iz protekle, prekinute sezone nastavili i u tekućoj te se domogli treće pozicije. Na krilima povratnika u klub Slavka Barata, koji je s 19 pogodaka uvjerljivo vodeći ligaški strijelac u prosjeku postižući više od jednog po susretu. Možda i većeg naboja bit će i regionalni derbi u Grabovcu, gdje je istoimeni sastav u dvije godine napredovao isto toliko razreda, a za nastavak toga morat će preko jake Darde koja će, međutim, osim toga poraza morati doživjeti još nekoliko jer ima 14 bodova više od toga ambicioznog kluba. Čiju će misiju nastaviti novi trener Milan Vuica jer je dosadašnji uspješni Zdenko Sambol, očito, potrošen. Zato je Mario Amidžić konstanta na klupi Radničkog iz Meca, koji je uobičajeni stanovnik najviših sfera u čijem je kontekstu i aktualni plasman na peto mjesto. Taj je Baranjac pao u završnici zahvaljujući kombinaciji koronavirusa i kartona, tako da je zaostatak za vodećim najbližim susjedom narastao na 16 bodova.

Mnogi strepe


Iza toga Radničkog slijedi kvintet klubova čiji natjecateljski status ne bi trebao biti upitan iako je, dakako, sve moguće jer je u optjecaju još 51 bod. Te mirnije predvode probuđeni Višnjevčani koji su u završnici polusezone angažirali trenera Zdenka Adamovića čiji će se rad vidjeti, vjerojatno, tek u sljedećem natjecateljskom ciklusu. U tekućem redoslijed pokazuje da su kvalitetniji osječko-baranjski klubovi iako je već sada dosta izvjesno da će ostati bez jednog predstavnika. "Fenjeraša" iz Kuševca koji za pretposljednjim sastavom zaostaje deset bodova te kako je Torpedo uspio sam jedanput pobijediti teško je pretpostaviti da će sada nanizati pregršt punih uspjeha. Posebice jer se očekuje smanjenje lige na dosadašnjih optimalnih 16, tako da je jasno da će ispasti više od jednog kluba. Zato nemirnu zimu u tome kontekstu imaju svi, od jedanaestih Županjaca do pretposljednjeg (17.) Frankopana te, dakako, posljednjeg Torpeda. Jarminčani i Županjci mogu popraviti proljetni start uoči kojeg će igrati zaostali susret, tako da će to biti utakmica visokog uloga. Za sve njih će, zapravo, preostalih 17 utakmica biti takve budući da su osvojili 30-40 posto bodova te došli u delikatnu situaciju. Nadajući se zimskom kadrovskom pojačavanju igračkog kadra i kvalitetno odrađenim pripremama.

Dražen Lekšan
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Lista strijelaca
19 pogodaka - Barat (BKV); 14 - Gelo (VŠ), F. Damjanović (OT); 13 - Mijatović (OL); 12 - Marković (RAM); 11 - Kuburić (DA), Pavličić (DI); 9 - S. Jančić (FR), Paunović (BOB); 8 - Nešić (GR); 7 - Belčić (RAM), E. Bukva (RAŽ), S. Naglić, Kurilj (ZR), S. Šest (BOR), Matić (ŠO); 6 - Barišić (ML)...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike