Novosti
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA

Sessa: Moj dopis nije pritisak na rad sudova
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa ocijenio je da njegov dopis predsjednicima sudova, u kojem upozorava da će tužitelji ubuduće prijavljivati za nerad suce koji šest mjeseci nisu ništa radili na nekom predmetu, nije pritisak na rad sudova.


"Ne petljam se u rad sudaca. Suci autonomno utvrđuju i tumače činjenice te primjenjuju pravo. To je suđenje, a ažuran rad na predmetima stvar je sudske uprave. Ako postoje razlozi za poticanje sudske uprave da se nešto napravi, to nije pritisak ni miješanje u suđenje", kazao je Sessa u četvrtak nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe.


Govoreći o svojem dopisu predsjednicima svih županijskih i općinskih sudova te Visokog prekršajnog suda, Sessa je naglasio kako "nije riječ ni o kakvoj hot-line komunikacijskoj vezi", nego kako je namjera da se usporede podatci koje ima Državno odvjetništvo (DORH) s podatcima koje imaju sudovi, a kako bi se sudovi upozorili da provjere postoje li predmeti u kojima se nije postupalo šest ili više mjeseci bez opravdanog razloga. Sessa je kazao da sudovi sada provjeravaju postoje li takvi predmeti, nakon čega će usporediti svoje podatke s podatcima Državnog odvjetništva (DORH).
"Stopa ažurnosti sudova u ovoj i prethodnoj godini ima trend pada. Dodao je kako su spisi sudske uprave i medijski napisi upozorili na situacije na sudovima u kojima se ne može ustanoviti o čemu se radi bez detaljnog uvida", odgovorio je Sessa. H
Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

Najčitanije iz rubrike