Svijet
PEKING OPTUŽEN ZA "ŠIRENJE PROPAGANDE" U AMERICI

SAD postrožio vizna pravila za kinesku Komunističku partiju
Objavljeno 4. prosinca, 2020.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu je donijela pravila o ograničenju putovanja u SAD za članove kineske Komunističke partije i njihove obitelji, objavio je u četvrtak list New York Times.


Nova pravila ograničavaju valjanost putnih viza za članove stranke i obitelji na mjesec dana i na jedan ulazak, izvijestio je list pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.


Prije su članovi stranke, poput ostalih kineskih državljana, mogli dobiti američke vize za posjetitelje u trajanju do deset godina za višekratne ulaske u zemlju, navodi se. Trumpova administracija nastoji zacementirati čvrsto nasljeđe odlazećeg predsjednika, u razdoblju kad su odnosi između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava potonuli na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća. Ta je mjera dio aktualnih napora da se SAD zaštiti od "zloćudna utjecaja" kineske Komunističke partije, rekao je glasnogovornik State Departmenta, a prenio list. Washington i Peking sukobili su se zbog načina na koji je Kina postupala od početka pandemije koronavirusa, kineskog jačanja pritiska u Hong Kongu, sporova u Južnome kineskom moru, trgovine i optužbi za zločine vezane uz kršenje ljudskih prava Ujgura u Xinjiangu. Prošlog je tjedna Reuters izvijestio da su Sjedinjene Države spremne glavnoga kineskog proizvođača čipova SMIC i kineskog naftnog diva CNOOC staviti na crnu listu navodnih vojnih tvrtki, ograničavajući im pristup američkim investitorima. Nove smjernice za vize omogućuju američkim dužnosnicima da odrede nečiji stranački status na temelju njegove prijave i razgovora, izvijestio je list.


U međuvremenu SAD je u srijedu ustvrdio da je UN-ov sastanak svjetskih čelnika posvećen pandemiji COVID-19 osmišljen kako bi omogućio Pekingu da širi "propagandu", što je rasplamsalo višemjesečna previranja u tom tijelu između svjetskih sila.


U četvrtak počinje dvodnevni sastanak Opće skupštine UN-a na kojem će sudjelovati 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara, uključujući američkog ministra zdravstva i socijalne skrbi Alexa Azura i kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yija, a videoizjave čelnika unaprijed su snimljene.


Visoki američki dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je posebnu sjednicu 193-člane Opće skupštine trebalo održati ranije, da je ona "osmišljena da služi Kini" i požalio se da će pitanja na panel-raspravama u petak biti ograničena.


Kina će to iskoristiti za sebe, rekao je dužnosnik, dodavši: "Očekujem da će od ova dva dana napraviti vrlo, vrlo učinkovitu propagandnu predstavu."


Glasnogovornik kineske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku rekao je da američka "politizacija tog pitanja nije u interesu međunarodne zajednice".


Ne imenujući Sjedinjene Države, glasnogovornik je rekao: "Ako određena zemlja inzistira, opet će se naći izolirana i završiti neuspješno. Kina će ojačati komunikaciju i suradnju s drugim državama članicama i dati pozitivan i konstruktivan doprinos."


Američki predsjednik Donald Trump srezao je financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ove godine i najavio da će SAD napustiti tu organizaciju sa sjedištem u Ženevi optuživši ju da je ona marioneta Kine, što je WHO opovrgnuo.
Povlačenje SAD-a trebalo bi stupiti na snagu u srpnju sljedeće godine, ali izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da će povući taj potez.

HINA/V.Tešija
SAD je spreman kineskog proizvođača čipova SMIC i kineskog naftnog diva CNOOC staviti na crnu listu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike