Svijet
PREMINUO BIVŠI FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Europska unija odaje počast d‘ Estaingu
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Smrću nekadašnjeg francuskog predsjednika Valéryja Giscarda d‘Estainga Njemačka je izgubila "prijatelja", rekla je kancelarka Angela Merkel o "velikom Europljaninu", kako ga nazivaju i europske institucije, ističući da mu Europska unija "mnogo duguje".


"Francuska je izgubila državnika, Njemačka prijatelja, a svi mi izgubili smo velikog Europljanina", rekla je njemačka kancelarka koja će "uvijek biti zahvalna" za sve razgovore koje su vodili.
Nešto ranije, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u posljednjem pozdravu bivšem predsjedniku susjedne države koji je umro u srijedu, u dobi od 94 godine, kazao je da je riječ o čovjeku koji je imao "odlučujući utjecaj" na francusko-njemačko prijateljstvo "zahvaljujući i njegovu osobnom prijateljstvu s kancelarom Helmutom Schmidtom (koji je bio njemački kancelar od 1974. do 1982.), i s njime sklopio tijesne veze". "Nedostajat će nam kao veliki Francuz i veliki Europljanin", napisao je. Njemački časopis Der Spiegel pozdravlja d‘ Estainga kao "uvjerenog Europljanina" koji je sedamdesetih formirao "uzoriti francusko-njemački duo" s tadašnjim socijaldemokratskim kancelarom Helmutom Schmidtom. Podsjeća da je bivši francuski predsjednik, koji je govorio njemački, imao osobnu vezu s tom zemljom u kojoj je rođen 2. veljače 1926., u Koblenzu, u Porajnju, koje su tada okupirali Francuzi.H
Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike