TvObzor
IZVRSNI ALBUM PJEVAČICE I SKLADATELJICE THANE ALEXE DOŽIVIO ČAK DVIJE NOMINACIJE

Hrvatica u utrci za Grammy
Objavljeno 4. prosinca, 2020.

Objavljivanjem nominacija za američku diskografsku nagradu Grammy bogatiji smo za spoznaju da se među onima koji se natječu za pozlaćeni kipić u obliku gramofona nalazi i američka Hrvatica Thana Alexa, koju smo na početku karijere upoznali s prezimenom Pavelić. Ona je u ožujku ove godine u svojoj nakladi objavila album koji se upravo tako zove - “Ona”.

Ono što je posebno u vezi s tim albumom jest činjenica da nosi naziv na hrvatskom jeziku, a istoimena uvodna pjesma sadrži stihove otpjevane na njezinom materinskom jeziku. Zalazeći na prostor svjetske glazbe iliti world musica Thana Alexa je čak posegnula za grlenim pjevanjem iz dalmatinskog zaleđa u izvedbi pjevačke skupine Rosa. Tom svojom gestom pozivanja na vlastite korijene podsjetila nas je na još jednu hrvatsku Amerikanku, pjevačicu Helen Merril, koja je 2000. mnoge iznenadila svojim albumom “Jelena Ana Milcetic a.k.a. Helen Merrill”. Bio je to svojevrsni “izlazak iz ormara”, no umjesto da objavi kako je lezbijka ili što drugo ili treće, Merrill je svima dala do znanja da je po svome ocu i majci podrijetlom s otoka Krka, da voli zemlju svoga podrijetla i njome se ponosi. Na tom svom autobiografskom albumu, kako ga naziva kritičar Alex Henderson iz All Music Guidea, uvrstila je i zvuk hrvatskog folklora, a glasoviti saksofonist Steve Lacy improvizira na skladbu “Tanac” u kojoj čujemo i dvije piskutave sopile. Jednu od njih je svirao Stjepan Večković iz Ansambla Lado.

Thana Alexa je pjevačica, skladateljica, aranžerka i producentica. Završila je studij jazza i psihologije u New Yorku. Prve korake u jazzu učinila je pod paskom zagrebačkog vibrafonista i dobrog duha hrvatskog jazza Boška Petrovića pohađajući njegovu ljetnu školu u Grožnjanu.

Korijeni rođene Newyorčanke Thane Alexe su iz Hrvatske. Njezin otac Radovan Pavelić je odvjetnik, podrijetlom iz Zagreba, unuk glasovitog Ante Pavelića, ali ne ustaškog poglavnika nego istoimenog zubara i također političara. Taj Pavelić je sa srbijanskim kraljevićem Aleksandrom Karađorđevićem 1. prosinca 1918. osnovao Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca. Upravo se njemu kao šefu izaslanstva Narodnog vijeća iz Zagreba obratio Stjepan Radić proročanskim riječima da ne ide u Beograd “kao guska u maglu”. Radovan Pavelić je kao dijete završio s roditeljima u Sjedinjenim Državama gdje je pohađao pravo na elitnom sveučilištu Harvard. Njezina majka je Mercy de Bona, podrijetlom iz poznate dubrovačke plemićke obitelji De Bona (Bunić), nekadašnja je kazališna glumica i investicijska bankarica. Ljubitelji književnosti zacijelo će se sjetiti baroknog pjesnika Dživa Vučića Bunića (u našim udžbenicima nepotrebno kroatiziranog kao Ivan), autora djela “Mandalijena pokornica” tiskanog 1630. i 1638. u Mletcima. Dakle, Thana je plave krvi. Kako se s prezimenom Pavelić ne može daleko dogurati u američkom show businessu s obzirom da ondje glavnu riječ imaju tamošnji Židovi (opravdano) alergični na svaku moguću asocijaciju s holokaustom, Thana je taj svoj dio identiteta odbacila. U međuvremenu se udala za hvaljenog američkog bubnjara Antonija Sancheza. Osim što je pjevala vokalize na njegovim albumima (“New Life”, “The Meridian Suite”, “Bad Hombre” i “Lines In The Sand”), objavila je 2014. i svoj vlastiti album “Ode To Heroes” na kojem sviraju Antonio Sanchez, Scott Colley i Donny McCaslin.

Alexin ovogodišnji album doživio je čak dvije nominacije, s obzirom da je u igri za Grammy i instrumentalni solo koji je izvela violinistica Regina Carter u njezinoj pjesmi “Pachamama”. Krajnje je bizarna pojedinost da je papa Franjo veliki štovatelj te poganske božice. Preslušavali smo istoimenu pjesmu i zaključili kako ima zbilja nešto vrhunaravno u tom solu.

Album Thane Alexe borit će se za nagradu u vrlo jakoj konkurenciji koju još čine Kurt Elling (“Secrets Are The Best Stories”), Somi (“Holy Room: Live at Alte Oper”) i Kenny Washington (“What’s Hurry”). Nama se prilično svidio novi album pjevačice Carmen Lundy “Modern Ancestors”, koji se čini ljestvicom koju će biti teško preskočiti. Ono što će dodatno otežati tu borbu jest širi društveni kontekst pokreta Black Lives Matters. Naime, svi Alexini suparnici s iznimkom Kurta Ellinga su Afroamerikanci odnosno Afrikanci. Ipak, navijamo za Thanu!n

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike