Svijet
VIŠE OD 900 STRANIH PLAĆENIKA

Borci se vratili iz Nagorno Karabaha
Objavljeno 3. prosinca, 2020.

Više od 900 proturskih sirijskih boraca vratilo se u Siriju nakon završetka ratovanja u Nagorno Karabahu, rekao je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Po završetku šest tjedana ratovanja, Azerbajdžan i Armenija potpisali su 9. studenog sporazum o prekidu neprijateljstva. Turska, koja podržava Azerbajdžan u tom sukobu, optužena je da je poslala sirijske borce u Nagorno Karabah kako bi osnažila azerbajdžansku vojsku, a takve tvrdnje turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opovrgava. "Više od 900 boraca koji podržavaju Ankaru vratilo se u Siriju i taj povratak išao je u nekoliko valova", navodi SOHR i napominje da se zadnji povratak dogodio 27. studenoga. Ti su se borci vratili na područja koja kontroliraju turski vojnici na sjeveru Sirije, rekao je direktor SOHR -a Rami Abdel Rahman. "Mogući su novi povratci idućih dana", dodao je Abdel Rahmane koji očekuje da će se "svi" koji su ratovali u Azerbajdžanu vratiti u Siriju. "U Azerbajdžan je bilo poslano 2580 sirijskih borac", tvrdi Abdel Rahman te dodaje da je njih 293 poginulo u sukobima.

Francuska je nedavno zatražila "međunarodnu superviziju" prekida vatre u Nagorno Karabahu, među ostalim da se zajamči povratak stranih boraca, napose Sirijaca. "Odlazak stranih boraca iz tog sukoba temeljno je važan element za stabilnost u regiji", rekao je francuski diplomatski izvor. Nagorno Karabah je međunarodno priznat dio Azerbajdžana, no s većinski armenskim stanovništvom. Do proboja azerbajdžanskih snaga u proteklim tjednima u potpunosti je bio pod kontrolom etničkih Armenaca.

Borbe između dviju strana počele su 27. rujna, a Azerbajdžan tvrdi da je vratio većinu teritorija koje je izgubio u ratu 1991.-1994. godine u kojem je poginulo 30 tisuća ljudi.

Prema sporazumu Azerbajdžan novim dogovorom dobiva cestu koja ga povezuje s azerskom enklavom na iransko-turskoj granici, što će Turskoj pružiti kopneni put do azerbajdžanskog teritorija. H
Odlazak stranih boraca iz tog sukoba temeljno je važan element za stabilnost u regiji
Možda ste propustili...