Osijek
DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA

Vlasta Piližota: Ovo mi je najdraža nagrada jer dolazi od grada u kojem sam rođena
Objavljeno 3. prosinca, 2020.

U povodu Dana grada Osijeka skromno i svečano dodijeljena su ovogodišnja javna priznanja - umjesto u okviru tradicionalne svečane sjednice Gradskoga vijeća, zbog epidemiološke situacije, ovogodišnja je dodjela održana u Kulturnom centru Osijek, uz poštovanje svih mjera.

Počasnim građaninom grada Osijeka proglašen je Lőrinc Mészáros, za jedinstven doprinos napretku sporta i razvoju Osijeka. Zlatnu plaketu za životno djelo "Grb Grada Osijeka" dobila je akademkinja Vlasta Piližota, za jedinstvena ostvarenja u području znanosti.

Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" dodijeljena je prof. dr. sc. Srećku Tomasu za izuzetan doprinos u području znanosti, Areti Ćurković za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti, Antunu Blaževiću za izuzetne zasluge tijekom Domovinskog rata te Mireli Skoko Ćelić za izuzetna postignuća u području sporta.

"Pečat Grada Osijeka" primili su Krešimir Čandrlić za osobit doprinos u području zdravstva, Zdravko Nalio za osobit doprinos očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, Zehra Delić za osobit doprinos u području obrazovanja, Davor Brmež za osobitu humanitarnu djelatnost i poticanje pozitivnog ozračja u gradu Osijeku, Ivo Joe Opačak za osobit doprinos u području sporta, Udruga Paroščići za osobita postignuća u području dječjeg stvaralaštva te Športska udruga slijepih Svjetlost za osobite rezultate i doprinos u području sporta za osobe s invaliditetom.

Priznanja Grada Osijeka ovogodišnjim dobitnicima uručili su zamjenici gradonačelnika Žana Gamoš i Boris Piližota, a čestitku je uputio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega, rekavši da je Povjerenstvo zbog bogatih životopisa i postignuća kandidata imalo prilično težak zadatak. Dodao je kako je Gradsko vijeće prijedloge jednoglasno prihvatilo te izrazio žaljenje što se dobitnicima ove godine nagrade nisu mogle uručiti uz "aplauz uzvanika u osječkom HNK-u". Vlasta Piližota, dobitnica priznanja za životno djelo, zahvalila je osječkom gradonačelniku Ivanu Vrkiću te vijećnicima na jednoglasnoj odluci, kao i svim svojim suradnicima.

- S obzirom na to da sam dobila dosta međunarodnih i inozemnih priznanja, a vjerujem da i među vama također ima onih koji su dobili cijeli niz nagrada za svoj uporan i iskren rad, želim naglasiti kako je meni osobno ovo najdraža nagrada, jer dolazi od grada u kojem sam rođena i gdje sam provela cijeli svoj radni vijek - kazala je akademkinja Piližota te dodala kako je nagrada poticaj za daljnji rad na ponos voljenog grada.

- Do ovih nagrada ne bi došlo da nismo uz sebe imali iskrene, vrijedne i samozatajne suradnike, a najviše možemo zahvaliti članovima naših obitelji, koji su imali puno vjere u naše djelovanje i puno razumijevanja - zaključila je Piližota.

Zadovoljstvo i zahvalnost izrazio je i Lőrinc Mészáros, novi počasni građanin grada Osijeka.

- Postati počasni građanin jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj za mene je, kao Mađara, golema čast. Drago mi je da smo moj tim i ja ispunili očekivanja, ali i održali obećanje koje smo dali kada smo preuzeli NK Osijek - rekao je Mészáros i pritom naglasio kako NK Osijek ne samo što će uskoro imati najljepši stadion u Hrvatskoj nego će i napraviti sve da postane prvak i ostvari uspjeh u Europi.

Iako su ove godine, zbog poznatih epidemioloških razloga, dobrim dijelom izostali "rođendanski" programi prigodom Dana grada, svečano ozračje nije izostalo, a dobitnici priznanja potvrdili su kako djelovanje za dobrobit svih građana nikada ne prođe nezamijećeno.

Dario Kuštro
GRADONAČELNIKOVA ČESTITKA: GRAD I NJEGOVU ISTINSKU BIT ČINITE VI
U ime zaposlenika i dužnosnika Grada Osijeka te u svoje osobno ime Osječankama i Osječanima Dan grada čestitao je i gradonačelnik Ivan Vrkić.

“Ovaj, 234. Dan grada obilježen je pandemijom i nezapamćenim izazovima. Uobičajeni tijekovi života i rada poljuljani su do samih temelja, a društvena događanja diljem svijeta svedena na minimum. Možda nas to i sprječava da proslavimo kako bismo htjeli, ali nas ne sprječava da zahvalimo sugrađanima koji svojom hrabrošću, radom i solidarnošću dokazuju da Osijek živi i u izazovnim vremenima”, dio je pisane čestitke gradonačelnika Vrkića.

“A grad i njegovu istinsku bit činite vi! Stoga mi dozvolite, poštovani sugrađani, da vam za Dan grada Osijeka poželim mir i blagostanje, uz trajan osjećaj nepokolebljivog ponosa na svoju tradiciju, kulturu i jezik, na izvrsnost Osječana u svim područjima društvenog života”, zaključuje Vrkić.
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike