Regija
GRADSKO VIJEĆE BELOG MANASTIRA

Proračun ‘’težak’’ 73 milijuna kuna
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
BELI MANASTIR

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća izglasan je proračun za 2021. godinu u iznosu nešto većem od 73 milijuna kuna. Gradonačelnik Tomislav Rob nazvao ga je realnim, dodavši kako je usmjeren na redovite, odnosno potrebe poduzetnika, poljoprivrednika, društvene djelatnosti i socijalni program, te kako sadrži i sva ranije ostvarena prava.

- Dio proračuna sadrži projekte iz Intervencijskog plana, dakle izgradnju Gradskog stadiona i skladišnih kapaciteta. U njemu je i mnoštvo manjih projekata, među kojima javna rasvjeta, ulaganje u gradske objekte i slično - istaknuo je Rob, nastavljajući kako su raniji proračuni bili bazirani na Intervencijskom planu, dok je ovaj bliži realnosti.

Uvrštena je i izgradnja prometnice između Branjinog Vrha i Popovca, za što će u veljači potražiti sredstva posredovanjem Natječaja za ruralni razvoj. Svjestan je da u ovom trenutku nitko ne zna hoće li i koliko dugo biti nastavljena epidemiološka kriza, pa ističe kako je za pomoć poduzetnicima osigurano 300.000 kuna (ove je godine isplaćeno 280.000 kuna), a ako bude bilo potrebno, rebalansom će se ‘‘otkidati‘‘ na nekim drugim stavkama.

Podsjeća i kako će porezna sredstva biti manja približno tri milijuna kuna, s čime je također računano prilikom izrade proračuna. Izdvojio je donošenje Odluke strategije upravljanja gradskom imovinom te donošenje planskog dokumenta "Beli Manastir smart city", potrebnog za javljanje na natječaje koje će raspisivati Fond za zaštitu okoliša, a posredovanjem kojih bi grad postao bogatiji za novi videonadzor, javnu rasvjetu, solarne sustave, parkinge i slično. Proračun nisu prihvatili vijećnici SDP-a, koji su razloge objasnili na konferenciji za novinare održanoj uoči sjednice Gradskog vijeća na križanju Zagrebačke i Preradovićeve ulice.

- Nemamo ništa protiv izgradnje novih cesta, ali se ne možemo složiti da u proračunu nije planirana rekonstrukcija Ulice Petra Preradovića, glavne poveznice s prigradskim naseljima - rekao je predsjednik GO SDP-a Marko Bogatić.

Rob mu je odgovorio kako potpuna rekonstrukcija te ulice stoji 8,5 milijuna kuna, što grad ne može sam financirati te kako je za ovu godinu predviđena izgradnja rasvjete u toj ulici kako bi građevinska dozvola ostala važeća i da će ulica u slučaju potrebe biti djelomično sanirana. n Ivica Getto
Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike