Regija
JOŠ JEDAN SUSTAV OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Dizalice topline imat će i knjižnica
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
DONJI MIHOLJAC

Nakon što su Dječjem vrtiću Pinokio odobrena sredstva za uvođenje sustava dizalice topline, još jedna donjomiholjačka ustanova koristit će obnovljive izvore energije. U Gradskoj knjižnici Grada Donjeg Miholjca također će se ugraditi energetski sustav dizalice topline.

Na javnom pozivu za sufinanciranje obnovljivih izvora energije koji je raspisao Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okolišta, Gradu Donjem Miholjcu odobrena su nepovratna novčana sredstva u iznosu od 319.186 kuna, a ukupna vrijednost investicije iznosi 797.967 kuna. Ostatak novca osigurat će Grad u svom proračunu. Udio sufinanciranja Fonda za energetsku učinkovitost je 40 posto, a Grada 60 posto.

U sklopu investicije ugradit će se sustav s dvije dizalice topline za grijanje i hlađenje, a na krovnoj površini solarna fotonaponska elektrana snage 17 kW, iz koje će knjižnica zadovoljiti svoje potrebe za električnom energijom kao i one potrebne za funkcioniranje dizalica topline. U okviru projekta financirat će se i aktivnosti izrade glavnog projekta za postrojenja obnovljivih izvora energije te stručni nadzor.

- Rok provođenja natječaja za izvođača radova je šest mjeseci, a ukupno dopušteno vrijeme za završetak projekta je 18 mjeseci od datuma zaprimanja odluke - kaže gradonačelnik Goran Aladić. Zahvaljujući investiciji u solarni sustav grijanja očekuje se da će zgrada donjomiholjačke knjižnice ostvariti znatne financijske uštede.

Osim ove energetske investicije, planiraju se uložiti sredstva i u unutrašnje uređenje Gradske knjižnice.

- Do kraja godine trebalo bi biti poznato hoće li Grad proći na natječaju Ministarstva kulture za potpuno unutarnje uređenje knjižnice. U slučaju prolaska i na ovom natječaju dobili bismo sredstva kojima bismo u cijelosti uredili i proširili prostor knjižnice – poručuje gradonačelnik Aladić.

Knjižnica je suočena s nedostatkom prostora i nefunkcionalnim smještajem u nekadašnjoj zgradi Doma kulture u koju se uselila 2001. godine. S.Fridl
Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike