Regija
OPĆINA FERIČANCI TRAŽI RJEŠENJE

U Gazije bez vode nitko neće ulagati
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
GAZIJE - Gazije su malo selo koje administrativno pripada Općini Feričanci, a u kojem se živi tiho, mirno, osamljenički, nimalo u skladu s dinamikom 21. stoljeća. Nedostaje im još uvijek dio komunalne infrastrukture. Imaju električnu energiju i telekomunikacijsku mrežu, a od 2015. godine i asfaltiranu cestu. Selo je uglavnom raseljeno i danas je dom za samo 30-ak mještana, većinom srpske nacionalnosti. Prije Domovinskog rata, prema podacima iz popisa stanovništva, bilo ih je stotinjak.

Osim negativnih demografskih trendova, najviše ih muči vodovod. Vodom se opskrbljuju iz bunara, no kažu da nije lako u ljetnim mjesecima. To otežava bavljenje poljoprivredom onima koji od toga žive. Neki iz bunara kuća u kojima nitko ne živi donose kante vode. Problem osobito negativno doživljavaju potencijalni investitori.

Mještani tvrde da su pokušavali riješiti problem s općinskim vlastima, ali godinama nitko nije reagirao. No njihov problem s pitkom vodom iz sustava javne vodoopskrbe zanima sadašnjeg načelnika Općine Feričanci Marka Kneževića, koji je pokrenuo priču o izgradnji vodovoda.

– Bili smo na nekoliko sastanaka u Hrvatskim vodama jer su se pojavili određeni investitori u mjestu Gazijama koji se bave lovnim i ekološkim turizmom te proizvodnjom drvne mase i voljni su sufinancirati izgradnju vodovodne mreže. Naime, imaju u planu izgraditi smještajne kapacitete, a zbog kategorizacije objekata za turistički smještaj potrebno je da selo ima vodu – pojašnjava općinski načelnik Marko Knežević.

Riječ je o 2,6 kilometara cjevovoda od obližnjeg sela Valenovca, u kojem je prošle godine u suradnji s Našičkim vodovodom sagrađen glavni opskrbni cjevovod i sekundarnoj vodovodnoj mreži kroz Gazije. Međutim, načelnik Knežević nije optimističan što se tiče početka radova. Ne može ni okvirno procijeniti kada bi izgradnja vodovoda mogla početi.

- Bojim se da će zbog papirologije i administrativnih teškoća, ali i birokaracije, to biti usporeno. Nitko ne kaže da nema želji ni potrebe da se vodovod izgradi. Međutim, realizacija će potrajati jer da su Gazije mjesto s više od 50 stanovnika, išlo bi automatizmom, a ovako će biti potrebno mnogo dodatnih stvari definirati. Teško mi je reći kada će početi radovi jer to ne ovisi o nama - kaže Knežević.

Prije početka radova potrebno je izraditi dokumentaciju, ishodovati građevinsku dozvolu, projekt prijaviti Hrvatskim vodama kako bi ga uvrstile u program gradnje komunalno-vodnih građevina.

– Ideja postoji, razgovori su krenuli i nadam se da ćemo pronaći zajednički dogovor. Nadam se da će država shvatiti da je i mještanima Gazija voda ključna za život. Ako ne dovedemo vodu u to selo, tamo neće nitko ostati, tamo se neće nitko vratiti tko je otišao, tamo se neće nitko doseliti, neće nitko investirati, neće nitko pokrenuti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, neće biti života – zaključuje načelnik Marko Knežević. Snježana Fridl
Da je u selu više od 50 stanovnika, gradnja vodovodne mreže išla bi automatizmom
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike